Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2008

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΘΟΔΩΡΗ ΜΑΚΡΗ


Blogger που κάνει αναρτήσεις στο press-gr, προσπαθεί να ξεφύγει από τον .... εισαγγελέα!

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2008

ΠΟΤΕ η ελευθερία της έκφρασης καταντά ασυδοσία;

Blogs: Μια κατάκτηση με παιδικές ασθένειες
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

Ο Σχολάριος, ο Ημίαιμος, η Ροδιά, ο Πιτσιρίκος, ο Δε μασάμε ρε, ο Φούζι Μπουρλέσκ «ανέβασαν» ιστοσελίδες, κοινοποιούν πληροφορίες και κουβεντιάζουν στα ιντερνετικά παράθυρα. Χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο, προσφέροντας στον αναγνώστη όχι μιαν απλή γραμμική αφήγηση, αλλά την ευκαιρία να διαλέξει και να απορρίψει.

Στην εποχή της ψηφιακής επανάστασης τα πάντα αλλάζουν, η επικοινωνία μπορεί πλέον να πάρει τη μορφή ενός άυλου κειμένου, το οποίο ταξιδεύει χωρίς προορισμό, με διαρκή ρευστότητα, όπου εξαρτάται άμεσα από το βαθμό της διάδρασης ανάμεσα στον αποστολέα και τον αποδέκτη.

Στο διαδικτυακό λαβύρινθο είσαι αναγκασμένος να αναμετρηθείς με τα νέα μέσα. Ταξιδεύεις στους ωκεανούς της πληροφορίας, αντιλαμβάνεσαι ότι δεν έχεις να κάνεις με καινούργιο καθεστώς, αλλά με μια κατάσταση από καιρό εγκαθιδρυμένη. Οπως σημειώνει ο Νίκος Δήμου, αναφερόμενος στην προφητεία του Μαλάρμ, «ο κόσμος έχει ήδη καταλήξει σε ένα βιβλίο, ένα βιβλίο απέραντο, με εκατοντάδες εκατομμύρια αναγνώστες. Ενα βιβλίο που περιέχει οτιδήποτε δημιούργησε και δημιουργεί η ανθρωπότητα: κείμενα, εικόνες, ήχους -αλλά κυρίως, λόγο, γραπτό λόγο. Το μέγιστο ποσοστό του Ιντερνετ είναι λέξεις».

Γνωστοί Ελληνες μπλόγκερ μιλούν για τα νέα δικτυακά ήθη, για τα όρια του ψηφιακού λόγου. Απαντούν στο ερώτημα: «Η ελευθερία της έκφρασης πότε καταντά ασυδοσία;»... [συνέχεια ΕΔΩ]

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2008

Αλ. Αλαβάνος: «ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ σε άλλες όχθες»

«Aντί να κάνουμε επίδειξη παλικαρισμού και δημαγωγίας, θα πρέπει με ευθύνη να προχωρήσουμε στην εξεύρεση μιας λύσης "στη μέση της γέφυρας", η οποία να γίνει αποδεκτή και από τους δύο λαούς» δήλωσε από το Ηράκλειο ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Ηρακλείου, Αλ. Αλαβάνος, στο πλαίσιο της περιοδείας του στο Νομό.

Απαντώντας σε ερωτήσεις και αναφερόμενος στις δημοσκοπήσεις, είπε ότι πρέπει να κρατήσουμε δύο στοιχεία. Το πρώτο, είπε, στοιχείο είναι ότι έχουμε μια διαδικασία αλλαγής του πολιτικού σκηνικού. Δεν πρόκειται για μικρές μετατοπίσεις μεταξύ των κομμάτων. "Πηγαίνουμε σε μια νέα πολιτική σκηνή όπου η Ριζοσπαστική Αριστερά με το προωθημένο πρόγραμμά της δημιουργεί μια μεγάλη δυναμική και πιστεύω ότι σύντομα θα μπορέσει να δημιουργήσει ένα ρεύμα μιας νέας πλειοψηφίας".
Το δεύτερο που θέλω να πω, πρόσθεσε, είναι ότι: "Κάνουν πολύ κακώς, είτε η ΝΔ δια του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Χατζηγάκη, είτε το ΠΑΣΟΚ, δια διαφόρων στελεχών του, είτε το ΚΚΕ μέσω της Γενικής Γραμματέως του, είτε το ΛΑΟΣ μέσω των βουλευτών του, να επιτίθεται γι' αυτό το λόγο στον ΣΥΡΙΖΑ. Αν έκανε, και συνεχίζει να κάνει, αυτά τα βήματα μπροστά, είναι όχι γιατί κάναμε επίθεση στα άλλα κόμματα αλλά γιατί κάναμε επίθεση στα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας και αυτό, ευτυχώς, αναγνωρίζεται».
Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο συνεργασίας ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Νομίζω ότι αυτή η συνεργασία ήδη γίνεται, γίνεται από τα κάτω όμως. Αυτό το 16% που παρουσιάζουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δεν θα ήταν δυνατόν, αν δεν είχαμε μεγάλες μετακινήσεις από το σοσιαλιστικό χώρο προς το κοινό πρόγραμμα και τους στόχους του ΣΥΡΙΖΑ. Σε επίπεδο ηγεσίας είναι σαφές νομίζω ότι είμαστε σε άλλες όχθες».
  • Δεν γίνεται με το ζόρι παντρειά! Θα το καταλάβουν εκεί στο ΠΑΣΟΚ;

Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2008

41 μέτρα κατά της ακρίβειας: επικοινωνιακό αναμάσημα!

Με 41 μέτρα επιχειρεί το υπουργείο Ανάπτυξης να εμποδίσει τις κερδοσκοπικές τάσεις και να σταματήσει την ακρίβεια στην ελληνική αγορά. «Μαύρη λίστα» για επιχειρήσεις που προχωρούν σε υπερβολικές αυξήσεις, αλλά και «λευκή» για όσες είναι λογικές και φιλικές προς τον καταναλωτή, υψηλά πρόστιμα και δημοσιοποίηση των παραβατών. Επίσης, συνεχής έλεγχος των κοστολογικών στοιχείων, καθημερινή ενημέρωση για τις τιμές 50 βασικών προϊόντων και καθιέρωση «καλής τιμής» (επικρατούσας), ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, καθώς και των καταναλωτικών οργανώσεων είναι οι πιο σημαντικές κυβερνητικές παρεμβάσεις. Η εφαρμογή των νέων μέτρων θα ξεκινήσει σταδιακά από τις επόμενες ημέρες, με σχέδιο ώς το καλοκαίρι το πρόγραμμα να έχει πλήρως αναπτυχθεί. Οι δράσεις αφορούν όλο το φάσμα της παραγωγικής, εμπορικής και καταναλωτικής δραστηριότητας από το χωράφι μέχρι το ράφι και το καλάθι.

Τι ωραία, τι καλά! Μπράβο, στην κυβέρνηση! Τεράστια θέματα ανοιχτά. Σκάνδαλα φοβερά και τρομερά. Αναπάντητα ερωτήματα για τη στάση της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού. Κι Καραμανλής θεώρησε - μετά από τις αποφάσεις του επικοινωνιακού επιτελείου - να μεταθέσει αλλού την προσοχή του κόσμου και να στρέψει πλέον το ενδιαφέρον του σε ζητήματα της καθημερινότητας που, δίχως αμφιβολία τον απασχολούν. Ωστόσο, δεν είναι σε θέση η κυβέρνηση να διαχειριστεί την καθημερινότητα του πολίτη.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης χαρακτήρισαν τα νέα μέτρα "επικοινωνιακού" χαρακτήρα, ενώ ενοχλημένοι εμφανίζονται παράγοντες του λιανεμπορίου και της βιομηχανίας, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι τα μέτρα αυτά θα επιβαρύνουν το κόστος των επιχειρήσεων.

Ιδού τι δήλωσε ο υπεύθυνος του τομέα Ανάπτυξης του Πολιτικού Συντονιστικού Οργάνου του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, σχετικά με τα 41 μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση:

Κάθε νέα πολιτική πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της κερδοσκοπίας είναι ευπρόσδεκτη και αναγκαία, δεδομένων των διαστάσεων που έχει πάρει το φαινόμενο της ακρίβειας σήμερα. Με την προϋπόθεση, ωστόσο:

  • να είναι πραγματικά νέα και να μην αποτελεί επικοινωνιακό αναμάσημα παλιότερων μέτρων
  • να εντάσσεται σε μία συνεπή και συστηματική πολιτική ελέγχου της αγοράς, χωρίς ασυνέχειες και σπασμωδικές κινήσεις και, βεβαίως,
  • η ανακοίνωσή της να συνοδεύεται από ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης κάθε μέτρου ξεχωριστά.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, δυστυχώς, δεν ικανοποιούν καμία από τις παραπάνω προϋποθέσεις. Αντιθέτως, η σύγχυση παλιών και νέων μέτρων, η ελλιπής τεκμηρίωση, ως προς τον χρόνο και τον τρόπο εφαρμογής καθενός από αυτά και, η βιαστική ανακοίνωσή τους, μαρτυρούν την σπουδή της κυβέρνησης, να εμφανίσει μία επικοινωνιακή δέσμη μέτρων, μία μόλις ημέρα πριν την συζήτηση που έχει προκαλέσει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή για την ακρίβεια.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Απούσα η Ελλάδα!

Τα αίματα ανάψαν πάλι στα Βαλκάνια με την απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία. Δυστυχώς, κανείς δεν φαίνεται να γνωρίζει πώς θα εκτονωθεί η ένταση – ούτε οι Αμερικανοί ούτε οι Ευρωπαίοι ούτε οι Σέρβοι. Η χώρα μας, βασιζόμενη στις μακρόχρονες σχέσεις της με όλους τους λαούς της περιοχής, θα μπορούσε να προσφέρει χρήσιμες υπηρεσίες για την εξεύρεση λύσεων. Δεν το έκανε όμως, ούτε το 1990 ούτε σήμερα. Αντιθέτως, αφ’ ενός έγινε μέρος του προβλήματος, αφ’ ετέρου συμπεριφέρθηκε σαν να ήλπιζε ότι το κακό δεν θα έρθει. Αλλά όπως είδαμε σε τόσα μέτωπα που μας αφορούν, η αδράνεια και η εθελοτυφλία δεν είναι πολιτική, δεν οδηγούν σε καμία λύση.

Απεμπολήσαμε την ηγετική μας θέση και ακόμη και σήμερα οι ηγέτες μας φαίνονται περισσότερο αφοσιωμένοι στο μικροπολιτικό παιχνίδι, αντί να επιχειρούν παρεμβάσεις για τη διαμόρφωση του κόσμου στον οποίο θα ζήσουμε.

[ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 22/2/2008]

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2008

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΘΟΔΩΡΗ ΜΑΚΡΗ

[karamanstoma.jpg]

Η κυβέρνηση δείχνει τα δόντια της στους κερδοσκόπους της αγοράς!

Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2008

Ο ΘΡΥΛΙΚΟΣ ΦΙΝΤΕΛ ΚΑΣΤΡΟ ΠΑΡΑΜΕΡΙΖΕΙ!

CARI.Castro.gif

Άπειρες φορές οι Αμερικανοί σχεδίασαν τη δολοφονία του και δεν κατάφεραν να γκρεμίσουν τον θρυλικό επαναστάτη, ο οποίος επέζησε 7-8 προέδρων των Ηνωμένων Πολιτειών, μιας χώρας που τον μίσησε όσο καμιά άλλη. Από την εποχή της εισβολής στον Κόλπο των Χοίρων μέχρι σήμερα και τι δεν σκαρφίστηκε η CIA κι άλλες μυστικές υπηρεσίες για να τον εξοντώσουν! Δεν κατάφεραν τίποτε. Έγιναν καταγέλαστοι. Τον Κάστρο τον πρόδωσε η σωματική του υγείακαι ο χρόνος. Άρρωστος πλέον, μετά από τόσους μήνες, διαπίστωσε κι ο ίδιος ότι δεν έχει τη δύναμη να οδηγεί το λαό του. Έτσι, ανέλαβε τα ηνία της χώρας ο αδελφός του Ραούλ Κάστρο. Οι εχθροί καιροφυλακτούν. Περίμεναν πώς και πώς το τέλος του Κάστρο για να ν' αλλάξουν το καθεστώς και να το αντικαταστήσουν με εκείνο που θεωρούν "δημοκρατία"! Μια "δημοκρατία" όπως αυτή που δημιούργησαν στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στην πάλαι ποτέ Γιουγκοσλαβία και αλλού, με νεκρούς και ερείπια.

Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2008

Ο ΓΕΡΟΣ της Δημοκρατίας ήταν 75άρης όταν ξεσήκωνε τη νεολαία!

Όταν ακούω και διαβάζω και σε διάφορα σχόλια ότι ο Παπανδρέου ψάχνει για τον "αντι-Τσίπρα" οργίζομαι! Αυτό το τροπάριο πρέπει κάποτε να σταματήσει. Το ΠΑΣΟΚ έχει οργάνωση, έχει θέσεις, έχει ανθρώπινο δυναμικό κι αυτό το τελευταίο να προσπαθήσει ο Παπανδρέου να το αξιοποιήσει. Αλλά γιατί εγκλωβίζονται στο θέμα της ηλικίας που αυτομάτως ετέθη με την ανάδειξη του Τσίπρα στην ηγεσία του Συνασπισμού; Κι επειδή ο Τσίπρας είναι "νέος", εμείς οι άλλοι θα πρέπει να πάρουμε σύνταξη; Πολίτης είναι κανείς από την ώρα που γεννιέται μέχρι τη στιγμή που εγκαταλείπει τον μάταιο τούτο κόσμο. Αυτές οι αηδίες, ότι τάχα μου νέος είναι, αφήστε τον να δούμε τι θα κάνει, άφθαρτος είναι και διάφορες άλλες τέτοιες κοινοτοπίες δεν ισχύουν στην πολιτική.
Στην πολιτική προσφέρει εκείνος που μπορεί, είτε είναι 25άρης, είτε 30άρης, είτε 40άρης, είτε 50άρης, είτε 60άρης κ.λπ. Όταν ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο θρυλικός "Γέρος" της Δημοκρατίας ξεσήκωνε τη νεολαία και βέβαια όλες τις γενιές ήταν πάνω από 75 χρόνων! Λοιπόν, υπάρχουν όρια στην πολιτική παραφιλολογία. Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει καμιά υποχρέωση να πέσει στην παγίδα του Τσίπρα και εκείνων που αναπτύσσουν τη φιλολογία περί ηλικίας... Ο Συνασπισμός έκανε μια επιλογή και θα "πληρώσει" τα επίχειρα αυτής της επιλογής, η οποία μέχρι στιγμής αγγίζει τα όρια της απρέπειας.

Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2008

"Ρέκβιεμ του δικομματισμού"

Πολιτικών ανατροπών συνέχεια στο Βαρόμετρο Φεβρουαρίου της Public Issue για τον ΣΚΑΪ και την "Καθημερινή", που διενεργήθηκε το διάστημα από 5 έως 8 Φεβρουαρίου 2008. Μπορεί η ΝΔ να συνεχίζει να προηγείται στην πρόθεση ψήφου με 3,5 μονάδες έναντι του ΠΑΣΟΚ, (38,5% - 35%) ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ εκτοξεύεται στο ποσοστό ρεκόρ 11,5%, υπερδιπλασιάζοντας το εκλογικό ποσοστό του. Το ΚΚΕ συγκεντρώνει 7,5% και ο ΛΑ.Ο.Σ. 4,5%. Σε σχέση με το εκλογικό αποτέλεσμα του Σεπτεμβρίου 2007, η ΝΔ εμφανίζει σημαντική πτώση 3,3% και το ΠΑΣΟΚ 3,1%, ενώ εάν γίνονταν σήμερα εκλογές, η ΝΔ θα έπαιρνε 143 έδρες, το ΠΑΣΟΚ 94, ο ΣΥΡΙΖΑ 31, το ΚΚΕ 20 και ο ΛΑΟΣ 12 έδρες... [περισσότερα ΕΔΩ]

Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2008

Η κρίση στο ΠΑΣΟΚ: Τρία ανησυχητικά σημάδια

  • Μιας και δείχνουμε αισιοδοξία για το μέλλον του Κινήματος, καλό είναι να διαβάζουμε τα πάντα και να μετράμε και την άλλη άποψη όταν μάλιστα νιώθουμε ότι μπορεί να έχει στέρεα επιχειρήματα. Στην προκειμένη περίπτωση, το άρθρο του Γιάννη Λούλη, γνωστού και μη εξαιρετέου επικοινωνιολόγου και συμβούλου του Καραμανλή, πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας και πιθανόν να του ρίξουμε και δίκιο σε ό,τι γράφει. Διαβάστε την αρχή και στη συνέχεια πατήστε ΕΔΩ:
Το ότι το κυβερνών κόμμα αντιμετωπίζει δυσκολίες είναι δεδομένο. Και όμως στη φάση αυτή των μεγάλων δυσκολιών του, όπου δεν έχει ξεκινήσει τις μεταρρυθμίσεις, αλλά πιέζεται από τις επιπτώσεις συμπεριφορών στελεχών του, ο κύριος πολιτικός του αντίπαλος περνάει βαθύτατη κρίση. Οι δημοσκοπήσεις βεβαίως δείχνουν πτώση και των δύο μεγάλων κομμάτων. Όμως το πιο εντυπωσιακό φαινόμενο είναι η δραματική πλέον κάμψη του ΠΑΣΟΚ, που φθείρεται όχι απλώς ταχύτερα από τη ΝΔ, αλλά κυρίως βαθύτερα. Το ανησυχητικό για το ΠΑΣΟΚ είναι πως ενώ η κυβέρνηση έχει τις προοπτικές – αν ξεκινήσει κάποιες αλλαγές – να ανακάμψει, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται σε τροχιά φθοράς που τείνει να γίνει μη αναστρέψιμη...

Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2008

ΓΙΩΡΓΟΣ: «Είμαστε η Αριστερά της δράσης...»

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, μιλώντας το Σάββατο σε στελέχη της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ ο Γιώργος Παπανδρέου, μεταξύ άλλων είπε:

Επίθεση Παπανδρέου στην κυβέρνηση

«Είμαστε η Αριστερά της δράσης και της πράξης που μπορεί και αλλάζει τα πράγματα... Δεν είμαστε η αριστερά που κολυμπά στα ρηχά νερά της αντιπολίτευσης, δεν είμαστε η αριστερά που αρνείται να αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες και θέλει και την πίτα σωστή και το σκύλο χορτάτο, δεν είμαστε η αριστερά της ιστορικής φοβικότητας και της δογματικής ιδεολογικής περιχαράκωσης, δεν είμαστε η αριστερά που μετρά τα εκλογικά της ποσοστά την ώρα, που η ΝΔ νέμεται την εξουσία ανενόχλητη».
Νομίζω ότι θα πρέπει το ΠΑΣΟΚ να ξεπεράσει διάφορες αναστολές που το βασανίζουν έναντι της παραδοσιακής αριστεράς και να προχωρήσει σε ευρεία αντεπίθεση. Κάποτε δεν τολμούσαμε, γιατί δεν θέλαμε να κάνουμε επιθέσεις κατά της παραδοσιακής αριστεράς επειδή την θεωρούσαμε "σήμμαχο" στους αγώνες κατά της Δεξιάς. Αποδείχτηκε ότι η παραδοσιακή αριστερά για το μόνο που ενδιαφέρεται είναι η εξουθένωση και διάλυση του ΠΑΣΟΚ.
Κι όσο για τα αγαθά αισθήματα που ξαμόλυσε ο Αλαβάνος για τον Γιώργο, κουβέντες είναι, τζάμπα λέγονται. Ο Γιώργος έχει κάνει πολλές φορές ανοίγματα (και στο παρελθόν βεβαίως έχουν γίνει άπειρες φορές), αλλά ο Συνασπισμός ιδιαίτερα έκανε στραβά μάτια και πως... δεν άκουγε. Τώρα που ο Συνασπισμός έβαλε πλώρη για (άκουσον, άκουσον...) κυβέρνηση του Μεγάλου Συνασπισμού, καλό είναι το ΠΑΣΟΚ να μαρσάρει τις μηχανές και να ξεχάσει τις προθέσεις συνεννόησης με τον Συνασπισμό του νεαρού (αγωνιστή στη διάρκεια των μαθητικών κινητοποιήσεων και καταλήψεων) Τσίπρα.
Δεν φοβόμαστε να πούμε: Εμείς είμαστε η Αριστερά της δράσης και της πράξης. Και το έχουμε αποδείξει! Όχι σαν το Συνασπισμό που μας έχει μπουκώσει, χρόνια τώρα, σε (τζάμπα) θεωρίες...

Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2008

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ: Τα παιδία παίζει!

Και τι δεν είπαν και τι δεν λένε οι χαρούμενοι άνθρωποι του Συνασπισμού. Όλοι τους πλέουν σε πελάγη ευτυχίας. Είπε ο Αλαβάνος ότι είναι έτοιμοι (ή κάτι τέτοιο) για την κυβέρνηση του Μεγάλου Συνασπισμού, χωρίς βέβαια τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ, και πλέον έχουν αρχίσει να μοιράζουν υπουργεία, υφυπουργεία, γραμματείες, να ορίζουν προέδρους και διοικητικά συμβούλια οργανισμών, διοικητές σε ΔΕΚΟ, και λοιπά...
Ήδη έχω υποστεί το πρώτο μεγάλο "ΣΟΚ". Πώς θα εξαφανιστεί το "ΠΑ", είναι κάτοι που μόνον ο νέος πρόεδρος του Συνασπισμού ξέρει. Έτσι συρρικνωμένο που θα είναι, θα του δώσει άραγε καμιά θεσούλα, όπως ας πούμε διευθυντής προγράμματος στην κρατική τηλεόραση, ή διευθυντής ειδήσεων ή μέλος σε κανένα δ.σ.;
Ωστόσο, η τρομάρα μου μετριάζεται και από το γεγονός ότι έχω πολλούς φίλους στο Συνασπισμό (κυρίως από το χώρο των γραμμάτων και των τεχνών), οπότε κάτι μπορεί να γίνει και για μένα, να πάρω καμιά θεσούλα: διευθυντής σε κανένα θέατρο, γραμματέας διοικητικού συμβουλίου, υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων... Τέλος πάντων κάτι θα βρεθεί. Πρόεδρε, εννοώ συναγωνιστή Αλέξη Τσίπρα, μη μας ξεχάσεις κι εμάς!

Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2008

ΣΤΟ ΠΥΡ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΟΝ, ΟΣΟΙ ΛΑΔΩΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ SIEMENS!

Να μια φορά που συμφωνώ με το πρωτοσέλιδο της ΑΥΡΙΑΝΗΣ. Τι λέει; Τα κόμματα να διώξουν τους υπουργούς και τα στελέχη που λαδώθηκαν από τη Siemens... Έχει κανείς αντίρρηση; Δεν νομίζω... Όμως, δεν είναι αρκετό να τους διώξουν. Δεν φτάνει. Να τους τσακίσουν με τα βασανιστήρια της φάλαγγας. Όποια καθάρματα λαδώθηκαν από τη γερμανική εταιρεία να βγουν αυτοβούλως για να μην αρχίσει μια ατέρμων διαδικασία ανακρίσεων κ.λπ. Δεν αντέχει η ελληνική κοινωνία να αντιμετωπίζει κάθε τόσο κι ένα σκάνδαλο επειδή κάποιοι απατεώνες και τυχοδιώκτες θέλησαν να πλουτίσουν από την πολιτική! Αλλά η ελληνική κοινωνία πρέπει να αντιμετωπίσει σκληρά και το τσούρμο της Νέας Δημοκρατίας που έχει κάνει επίθεση στο κράτος και το χρησιμοποιεί ως "Λάφυρο", όπως εύστοχα έχει παρατηρήσει ο Γιώργος Παπανδρέου. Γιατί, εδώ που τα λέμε, στη νεότερη ελληνική ιστορία, τέτοιο πλιάτσικο δεν έχει ξαναγίνει!

Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2008

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει συνεργασία Χρυσαυγιτών - Αστυνομίας!

Η άπελπις προσπάθεια της κυβέρνησης να αλλάξει την πολιτική ατζέντα μάλλον δεν αποδώσει τα αναμενόμενα. Η επιχείρηση με την επί διήμερο «αξιοποίηση» των επεισοδίων, όχι μόνο δεν προσπόρισε τα αναμενόμενα αλλά δημιούργησε και νέα προβλήματα στην κυβέρνηση με αποτέλεσμα την εσπευσμένη ενεργοποίηση του σχεδίου «μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες», το οποίο και οδήγησε τον υπουργό Κ. Χατζηδάκη στο Μαξίμου και το θέμα της Ολυμπιακής ξανά επί θύραις. Τα τηλεοπτικά βίντεο αλλά και οι φωτογραφίες που «ανέβηκαν» στο Internet και εμφανίζουν μέλη της «Χρυσής Αυγής» να συνεργάζονται και να «ξαποσταίνουν» μαζί με δυνάμεις των ΜΑΤ, προκάλεσαν σύγχυση στο Μαξίμου καθώς αντελήφθησαν (αντίθετα με τα προσδοκώμενα) πως ένα ακόμη «αγκάθι» τραυμάτισε την ήδη αιμορραγούσα εικόνα της κυβέρνησης.
Ετσι ο Θ. Ρουσόπουλος - κατά τη λογική της «ζαρντινιέρας»- ισχυρίστηκε πως «διαδοχικά διμοιρίες των ΜΑΤ είχαν μπει μεταξύ των ομάδων Χρυσαυγιτών και αριστεριστών, προκειμένου να αποφευχθεί να έρθουν σε επαφή για να μη γίνουν συγκρούσεις και να μην έχουμε τραυματίες». Στην προσπάθεια αυτή, είπε, «αναλώθηκε όλο το έργο της Αστυνομίας», ενώ ερωτηθείς αν υπήρξε συνεργασία αστυνομικών και μελών της ακροδεξιάς οργάνωσης, υποστήριξε ότι «ούτε υπάρχει ούτε θα υπάρξει συνεργασία τέτοιου είδους».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτηθείς αν η κυβέρνηση είναι ευχαριστημένη με την αποτελεσματικότητα της αστυνομίας δήλωσε σιβυλλικά «εχθρός του καλού, είναι το καλύτερο», ενώ αναγκάστηκε να σημειώσει πως «η κυβέρνηση και κανένας Έλληνας πολίτης δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος», από την εικόνα του κέντρου της Αθήνας το Σάββατο. Παρά ταύτα υποστήριξε πως ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Αν. Δημοσχάκης απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της κυβέρνησης, αφού «η αστυνομία είχε πάρει τα μέτρα της, αναπτύσσοντας ισχυρές δυνάμεις, προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα» και έκανε ό,τι προβλέπει ο νόμος.

Κάτω από αυτά τα δεδομένα και υπό την απειλή η «αλλαγή» της ατζέντας να επιφέρει ένα ακόμη πλήγμα στην κυβέρνηση, αποφασίστηκε η εσπευσμένη κλήση του Κ. Χατζηδάκη στο Μαξίμου σε μια προσπάθεια να μπουν στην... επικαιρότητα οι λεγόμενες μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες. Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης έχει υψηλά σε αυτή την προσπάθεια το ασφαλιστικό που θα ξανανοίξει την επόμενη εβδομάδα με την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, η παραχώρηση των λιμανιών Πειραιά και Θεσσαλονίκης, καθώς και η προοπτική ιδιωτικοποίησης της Ολυμπιακής. [Βλέπε "Οδυνηρή για την κυβέρνηση η αλλαγή πολιτικής ατζέντας", Ημερησία, 5/2/2008]

ΑΝΔΡΕΑΣ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Photograph:Andreas Papandreou, 1994.

Ανδρέας Γ. Παπανδρέου, 1994.

Ο Ανδρέας Γ. Παπανδρέου, ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ και ο πολιτικός που άλλαξε τη νεότερη πολιτική ιστορία, ανεβάζοντας το λαό στο προσκήνιο και δίνοντάς του το λόγο, ανανέωσε το δυναμισμό της δημοκρατικής παράταξης που κυβέρνησε επί πολλά χρόνια τον τόπο. Γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 1919 στη Χίο και πέθανε στις 23 Ιουνίου 1996. Σήμερα που το ΠΑΣΟΚ περνάει δύσκολες ώρες, ας θυμηθούμε τον ηγέτη και ας λάβουμε σοβαρά υπόψη τις παρακαταθήκες του για ενότητα, ώστε η δημοκρατική παράταξη να δώσει πάλι τους αγώνες της για να διώξει τη Δεξιά από την εξουσία.

Οι γυρολόγοι του Συνασπισμού!

ΝΤΡΙΜΠΛΑ ΣΥΝ ΣΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ. Ελιγμός ώστε να μην ταράξει το Συνέδριο με επίθεση για την Κεντροαριστερά. [Ελεύθερος Τύπος, 5/2/2008]. «Θερμό» επεισόδιο σημειώθηκε μεταξύ Χαριλάου Τρικούπη και Κουμουνδούρου, δύο μόλις ημέρες πριν από την έναρξη του 5ου τακτικού συνεδρίου του ΣΥΝ. Αφορμή αυτή τη φορά αποτέλεσε η απόφαση του ΣΥΝ να μην απευθύνουν χαιρετισμό στο Συνέδριο οι εκπρόσωποι των κομμάτων, οι οποίοι έχουν προσκληθεί να παραστούν στις εργασίες που αρχίζουν μεθαύριο Πέμπτη, στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Τάε Κβον Ντο. Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Χαριλάου Τρικούπη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου προτίθετο να επιτεθεί από βήματος του συνεδρίου στην ηγεσία του ΣΥΝ για το θέμα της κεντροαριστερής συνεργασίας. Όμως η απόφαση της Κουμουνδούρου τον αναγκάζει να μην παραστεί στο Τάε Κβον Ντο. «Ολα γίνονται για οικονομία χρόνου», δηλώνει στον ΕΤ ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Στάθης Λεουτσάκος. Την ίδια στιγμή στελέχη του ΣΥΝ υπενθυμίζουν ότι στα τελευταία συνέδρια της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ «επίσης δεν δόθηκε και στο δικό μας εκπρόσωπο ο λόγος». «Το ΠΑΣΟΚ φθίνει, δεν θέλουμε να μας συνδέουν με αυτό», τονίζει με νόημα στον ΕΤ έτερο κορυφαίο στέλεχος…
ΤΕΛΙΚΑ, δεν μπόρεσα ποτέ να καταλάβω γιατί το ΠΑΣΟΚ πέφτει στα πόδια του Συνασπισμού και του Τσίπρα! Η άμυνα έχει τα όριά της. Δεν μπορεί να κάνουν πολιτική σε βάρος του ΠΑΣΟΚ και να υποτιμούν τον Παπανδρέου - τη στάση του να την εκλαμβάνουν ως αδυναμία! Έχω γράψει κι άλλη φορά για εκείνη την περιώνυμη "ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ" που όλοι την επικαλούνται και χάριν της οποίας πρέπει να κάνουμε τεμενάδες στον κάθε Τσίπρα, που μας φτύνει κι εμείς κοιτάζουμε τον ουρανό λέγοντας ότι ψιχαλίζει!
  • Είναι ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ όλοι αυτοί που συγχρωτίζονται με την κάθε εξουσία; Όλοι οι επώνυμοι του Συνασπισμού που κάθε τόσο υπογράφουν σε διάφορα μανιφέστα και διαμαρτυρίες, έχουν βολευτεί ή κάποτε βολεύτηκαν ή πρόκειται να βολευτούν... Όποια πετρίτσα κι αν σηκώσεις, τους βρίσκεις αποκάτω.

Και με το ΠΑΣΟΚ είχαν "καρέκλες", και με τη συγκυβέρνηση είχαν "καρέκλες", και με τον Μητσοτάκη είχαν "καρέκλες", και με τη Νέα Δημοκρατία έχουν "καρέκλες". Εναντίον τίνων διαμαρτύρονται κάθε φορά οι άνθρωποι του Συνασπισμού, την αγάπη των οποίων ικετεύουμε τώρα;

  • Υπάρχει κανένας φτωχός ανάμεσά τους; [Εκτός ελαχιστοτάτων εξαιρέσεων, που υπάρχουν για να επιβεβαιώνεται ο κανόνας...]

Ε, λοιπόν, χεστήκαμε και η βάρκα γέρνει! Δεν μας θέλουν μία, δεν τους θέλουμε δέκα. Η ανοχή έχει και τα όριά της.

  • Ο Παπανδρέου, δεν χρειάζεται να ανέβει στο βήμα του συνεδρίου τους, για να τους τα σούρει. Έχει ένα σωρό ευκαιρίες. Κάποτε θα πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί το ΠΑΣΟΚ να υποχωρεί με τέτοιο ρυθμό που να δίνει την ευκαιρία στα γκρουπούσκουλα να "μεγαλώνουν", έστω και συγκυριακά. Το ΠΑΣΟΚ, κατά τη γνώμη μου, δεν χρειάζεται τα δεκανίκια κανενός Συνασπισμού.

Και όσο για τις σκέψεις/θέσεις ότι ο κύκλος της μεταπολίτευσης, όπου κυρίαρχο στοιχείο ήταν ο δικομματισμός, έχει κλείσει και ανοίγει ένας νέος κύκλος, όπου περνάμε πλέον στον διπολισμό με κυρίαρχο στοιχείο τις κυβερνήσεις συνεργασίας, μάλλον θα πρέπει να μην έχουν καμιά βάση. Το ότι παρακολουθούμε τα τεκταινόμενα στη γειτονική Ιταλία, αυτό δεν σημαίνει αυτομάτως ότι θα πρέπει να αντιγράψουμε τις εκεί εξελίξεις. Κυβέρνηση συνεργασίας δεν θέλει ούτε ο Συνασπισμός ούτε το ΚΚΕ. Από την εποχή της μεταπολίτευσης έμπαινε το ζήτημα αυτό στο τραπέζι και ουδέποτε υπήρξε κάποια εξέλιξη. Πέρασαν γενιές και γενιές κι εμείς θα συζητάμε για κυβερνήσεις συνασπισμού με τους ανθρώπους που είναι τυχοδιώκτες;

  • Κατάπιαμε το "βρώμικο ΄89", όπου δεν κατηγορήθηκε μονάχα ο Ανδρέας Παπανδρέου, αλλά συλλήβδην όλο το ΠΑΣΟΚ (στελέχη, μέλη, οπαδοί, ψηφοφόροι) και τέλος πάντων έχουμε ξεπεράσει πολλές αγκυλώσεις, αλλά αυτή εδώ τώρα με τον Τσίπρα, δεν "τρώγεται".

Το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται να κάνει ένα ειλικρινές προσκλητήριο σε όλους εκείνους που το αγάπησαν, βγήκαν στους δρόμους, πάλεψαν, σύρθηκαν στα δικαστήρια, χάσανε τις δουλειές τους... Δεν έχει γίνει αντιληπτό ότι τα περισσότερα από τα τωρινά στελέχη που κουμαντάρουν το κόμμα, δεν μας θέλουν, διώχνουν τον κόσμο, δεν αποτελούν την καλύτερη "βιτρίνα" για κείνους που απομακρύνθηκαν και απομακρύνονται καθημερινά. Να θέλουμε να βοηθήσουμε και να μην μας αφήνουν! Αυτό είναι πρωτοφανές.

  • Δεν μπορεί να χάνει καθημερινά το ΠΑΣΟΚ τις δυνάμεις του κι αυτό να αποτυπώνεται στις διάφορες μετρήσεις που μόλις ανακοινώνονται να μας πιάνει κατάθλιψη!

Βγήκε και ο Σημίτης και - ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ - μίλησε για τη διαμόρφωση πλαισίου ειδικών σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας. Και το ΠΑΣΟΚ επισήμως απάντησε ότι επιμένει στη γνωστή θέση του για ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση!

  • Δεν γίνεται ένα δημοψήφισμα για να καταλάβουν όλοι τι θέλει ο ελληνικός λαός; Είμαι πεπεισμένος ότι η θέση του Σημίτη συμφωνεί με τη διάθεση του λαού τον οποίο το ΠΑΣΟΚ δεν λογαριάζει. Μια αλλαγή θέσης σε ένα τόσο βασικό θέμα, θα άλλαζε άρδην το σκηνικό.

[Φαγωθήκανε να βάλουν την Τουρκία... της μαντίλας στην ΕΕ και η Τουρκία να μας κοροϊδεύει. Βαρεθήκαμε αυτό το τροπάριο. Με το ζόρι να την βάλουν στην ΕΕ! Αφού είναι... ανεπίδεκτη! Και σε τελευταία ανάλυση: Τι δουλειά έχει μια ασιατική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Μια χώρα που όταν φτάσει τα 100 εκατομμύρια κατοίκους, θα κάνει ό,τι θέλει την Ευρωπαϊκή Ένωση; Καμιά πολιτική σκοπιμότητα δεν μπορεί να γκρεμίσει αυτή την αλήθεια. Νισάφι πια. Ας ρωτήσουν τους Έλληνες, ας ρωτήσουν τους Ευρωπαίους και θα καταλάβουν ότι κανείς δεν θέλει τους Τούρκους. Στενοχωριέμαι βέβαια που αυτά που γράφω ενοχλούν τον κύριο Τσίπρα και την επίσημη γραμή του ΠΑΣΟΚ, αλλά τι να κάνουμε - την άποψή μας λέμε!]

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2008

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΘΟΔΩΡΗ ΜΑΚΡΗ

Ο Μάκης έχει αποκαλυπτικές φωτογραφίες όλων μας...και σε καλές τιμές!

Πάρε Κόσμεεεε!

Τι να τις κάνεις τις συζητήσεις για το ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ όταν υπάρχει ανασφάλιστη εργασία;

Ασχολούνται όλοι με το ασφαλιστικό! Για ποιο ασφαλιστικό όμως μιλάνε όταν υπάρχει ανασφάλιστη εργασία; Όταν δεν έχουμε υπουργείο ΕΡΓΑΣΙΑΣ και έχουμε υπουργείο ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ. Ιδού στάδιον δόξης λαμπρόν για όλη την αντιπολίτευση. Εάν αυτό το ζήτημα δεν μπορεί να τους ενώσει, να πάνε να πνιγούν ΟΛΟΙ! Η μαύρη εργασία τείνει να γίνει κανόνας στην Ε.Ε., λέει ο Γ. Χούφσμιτ σε μια συνέντευξή του στη ΝΑΥΣΙΚΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗ στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» (2-2-2008) που αναδημοσιεύεται και στο ΔΙΚΤΥΟ.

Από σήμερα κι εγώ υιοθετώ [και καλά θα κάνετε να το υιοθετήσετε κι εσείς] το σύνθημα:

Όχι στην

ανασφάλιστη

εργασία!


ΤΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ;

ΑΧΡΗΣΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΑΝΙΚΑΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ...

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το πρόβλημα το έχει ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Επιλέγει άχρηστους συνεργάτες! Αυτό είναι αλήθεια. Κάθε τόσο πέφτουν τα βάρη πότε στον Πολύδωρα, πότε στην Γιαννάκου, πότε στον Τσιτουρίδη κ.ο.κ. Και τώρα προφανώς θα ρίξει τις ευθύνες στην "ανίκανη" αστυνομία ή ενδεχομένως σε κάποιον ανώτερο αξιωματικό και έτσι θα νομίζει ότι "καθάρισε".
  • Ένα είναι γεγονός: ο Καραμανλής είναι ανίκανος για πρωθυπουργός! Τα τελευταία "αιματηρά" γεγονότα στο κέντρο της Αθήνας, με τις συγκρούσεις, για δέκα και πλέον ώρες, με τους «γνωστούς - άγνωστους» και τους ακροδεξιούς να αλωνίζουν ανενόχλητοι και να καταστρέφουν, καταδεικνύουν του λόγου το αληθές. Είναι πρόκληση, πάντως, να βλέπεις την αγαστή συνεργασία των αστυνομικών οργάνων με τα ακροδεξιά στοιχεία!
Ωστόσο, σε μια δεύτερη ανάγνωση, θα διαπιστώσει κανείς ότι η παμπόνηρη κυβέρνηση του Καραμανλή λειτουργώντας προβοκατόρικα ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ τα επεισόδια ούτως ώστε οι πολίτες να ξεχάσουν τα σκάνδαλα και ν' ασχοληθούν με τα περιθωριακά στοιχεία είτε αναρχικοί και ακροαριστεροί είναι αυτά είτε ακροδεξιοί της Χρυσής Αυγής. Και τα τηλεοπτικά κανάλια για να κάνουν τη δουλειά τους, μας δείχνουν διάφορα φασιστόμουτρα στην τηλεόραση και κάνουν δήθεν συζητήσεις για να εξιχνιάσουν τα γεγονότα!
  • Δεν μπορεί η κυβέρνηση να συμπεριφέρεται ως κοινός προβοκάτορας! Ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά αλλά δεν μπορεί να ξεχάσει όλα τα σκάνδαλα που έχουν ξεσπάσει τους τελευταίους μήνες και πλήττουν το κονό περί δικαίου αίσθημα. Η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί να εξαπατήσει τον λαό και με διάφορες αλχημείες κάνει ότι δεν καταλαβαίνει, ότι δεν ακούει, ότι δεν βλέπει, ότι δεν έχει σχέση...
Όμως η ανικανότητα του πρωθυπουργού να διαχειριστεί τις κρατικές υποθέσεις έχει ξεσκεπαστεί και αυτό σημαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να οργανωθεί, να ξεχάσει τις εσωτερικές αντιπαλότητες, να ξεκαθαρίσει ορισμένα απλά πράγματα και να απευθυνθεί με ειλικρίνεια στο λαό. Δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος.