Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2008

Εξακολουθούν να πουλάνε τα βιβλία του Μαρξ

Είτε πρόκειται για μόδα, είτε οφείλεται σε μια εύλογη αναζήτηση λόγω της παγκοσμιοποίησης και της οικονομικής κρίσης, τα βιβλία του Καρλ Μαρξ πωλούνται σήμερα περισσότερο από ποτέ, δηλώνει ο γερμανός εκδότης Γέρν Σίτρουμφ, που είναι ειδικευμένος στην κομμουνιστική λογοτεχνία.

«Από το 2005, ο τζίρος μου δεν σταματά να αυξάνεται», δήλωσε ο διευθυντής των βερολινέζικων εκδόσεων Karl Dietz Verlag από το περίπτερό του στην Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης, η οποία θα διαρκέσει ως την Κυριακή.

«Το 2005 πούλησα 500 αντίτυπα, έπειτα 800 το 2006 και 1.300 το 2007. Στους εννέα πρώτους μήνες του 2008, έχω ήδη πουλήσει 1.500. Σε απόλυτες τιμές οι αριθμοί αυτοί δεν είναι εντυπωσιακοί, αλλά η αύξησή τους είναι», σημείωσε δείχνοντας το «μπεστσέλερ» του: μια πολύ προσεγμένη έκδοση με μπλε σκούρο εξώφυλλο του «Κεφαλαίου» του Καρλ Μαρξ.

«Βεβαίως οφείλεται και λίγο στη μόδα, πολλοί νέοι αγοράζουν το βιβλίο, αλλά δεν θα το διαβάσουν ποτέ πραγματικά, επειδή είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο και απαιτητικό ανάγνωσμα», σημείωσε. «Όμως διακρίνω επίσης μια πραγματική επιστροφή στα έργα του Μαρξ», συνέχισε.

Την ώρα που ο κόσμος βρίσκεται στα πρόθυρα της οικονομικής ύφεσης, ο Σίτρουμφ εκτιμά πως «μια κοινωνία που αισθάνεται και πάλι την ανάγκη να διαβάσει Καρλ Μαρξ, είναι μία κοινωνία που αισθάνεται άσχημα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: