Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Ο Θ. Τάσιος για το ήθος και την πολιτική


Ανιχνεύοντας την κοινωνία των ανθρώπων μέσα από τη φιλοσοφία, το Megaron Plus φιλοξενεί έναν σημαντικό Έλληνα ακαδημαϊκό, τον Θεοδόση Τάσιο, στο πλαίσιο του κύκλου διαλέξεων «Φιλοσοφία και Κοινωνία».

Ο Θεοδόσης Τάσιος, προσωπικότητα με πλούσια επιστημονική δραστηριότητα τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, θα καταθέσει στις 22 Απριλίου, τις πολύτιμες γνώσεις του πάνω στο ιδιαίτερα ενδιαφέρον θέμα του ήθους και της πολιτικής.

Η δεύτερη αυτή διάλεξή του με θέμα «Ανατομία Ήθους και Πολιτικής» θα γίνει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ακούσει τις απόψεις του Θεοδόση Τάσιου και να συνομιλήσει μαζί του.

Ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου θα διερευνήσει τη ρίζα του ηθικού ενεργήματος κατά τη δόμηση του Εγώ, καθώς και ως πηγής ηδονής στο πλαίσιο της Αυτοσυντήρησης και της Αυτοεπιβεβαίωσης του Είναι.

Όπως τονίζει ο ομιλητής, «το αντικείμενο αυτής της διάλεξης είναι βασικής σημασίας για τη διερεύνηση των επιμέρους θεμάτων των ανθρωπίνων κοινωνιών, αφού το ηθικό ενέργημα γεννάται πάνω στις σχέσεις του Εγώ με τον Άλλον, προκειμένου να απαρτίσουν Κοινωνίαν.

Η ανάλυση θα ξεκινήσει από μια απόπειρα ερμηνείας του ηθικού ενεργήματος ήδη από τη βρεφική ηλικία, όπου το Εγώ συνοικοδομείται από τον Άλλον (τη «Μητέρα»).

Περνώντας από τα Άτομα στις Ομάδες, ο ομιλητής θα αναφερθεί στην επικράτηση της Ηθικής στις ανθρώπινες Ομάδες, μέσα στην Προϊστορία ενώ στη συνέχεια θα εξετάσει μια σειρά σύγχρονα κοινωνικά φαινόμενα, όπως ο εθελοντισμός, η αντιμετώπιση των ατόμων με ειδικές ανάγκες, καθώς και οι μηχανισμοί που διέπουν τις δράσεις Επιχειρησιακής Υπευθυνότητας.

Έτσι, η ανάλυσή του θα φτάσει στη μελέτη του φαινομένου της Πολιτικής, ξεκινώντας απ’ την απαρίθμηση και τον σχολιασμό των δυσχερειών πραγμάτωσης της πολιτικής πράξης.

Λίγα λόγια για τον Θεοδόση Τάσιο

Ο Θεοδόσης Π. Τάσιος είναι καθηγητής του ΕΜΠ, μέλος της Ακαδημίας Επιστημών του Τουρίνο και επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Λιέγης, του Πανεπιστημίου του Νανκίν και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου.

Είναι επίτιμος Πρόεδρος της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρίας, καθώς και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Μελέτης της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας.

Μία από τις μεγάλες αγάπες του Έλληνα ακαδημαϊκού είναι η γλώσσα και η ποιοτική χρήση της. Πρόκειται για ένα φιλόσοφο-διανοητή, που έχει δημοσιεύσει μέχρι σήμερα 370 επιστημονικές εργασίες και 40 βιβλία σε διάφορες γλώσσες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: