Η Παγκόσμια Ημέρα Φιλοσοφίας εορτάζεται κάθε χρόνο την τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου. Με την καθιέρωση αυτής της Ημέρας, η UNESCO υπογραμμίζει τη διαχρονική αξία της Φιλοσοφίας για την ανάπτυξη της ανθρώπινης σκέψης, για κάθε άτομο, σε κάθε πολιτισμό. Η UNESCO είναι πάντα στενά συνδεδεμένη με τη φιλοσοφία, όχι τη θεωρητική ή κανονιστική φιλοσοφία, αλλά την κριτική διερεύνηση που δίνει νόημα στη ζωή και δράση σε διεθνές επίπεδο.
Η Παγκόσμια Ημέρα Φιλοσοφίας καθιερώθηκε επίσημα από την UNESCO το 2005: η Γενική Συνέλευση της UNESCO τόνισε τη σημασία της Φιλοσοφίας, ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους, ως ένα δρόμο «για την ανάπτυξη της κριτικής και ανεξάρτητης σκέψης με γνώμονα την καλύτερη κατανόηση του κόσμου και την προώθηση της ανεκτικότητας και της ειρήνης.» Με την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Φιλοσοφίας, επιδιώκεται η θεσμοθέτηση της Φιλοσοφίας και η αναγνώρισή της όσον αφορά στην καλλιέργεια του ατόμου, προκειμένου να προωθηθεί περαιτέρω η διδασκαλία της σε παγκόσμια επίπεδο.
- ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ;
Φιλοσοφία είναι η επιστήμη που ασχολείται με ερωτήματα, προβλήματα ή απορίες που μπορούμε να αποκαλέσουμε οριακά, θεμελιώδη, ή έσχατα, όπως αυτά της ύπαρξης, γνώσης, αξίας, αιτίας, γλώσσας και του νου. Ξεχωρίζει από άλλους τρόπους αντιμετώπισης των παραπάνω προβλημάτων, από την κριτική και γενικώς συστηματική προσέγγιση των θεμάτων και την οικοδόμησή της πάνω σε λογικές εξηγήσεις.
Η λέξη φιλοσοφία ετυμολογικώς είναι σύνθετη και προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό φιλείν(αγαπώ) και τη λέξη σοφία, δηλαδή αγάπη για τη σοφία. Τον όρο εισήγαγε ο μεγάλος προσωκρατικός φιλόσοφος και μαθηματικός, Πυθαγόρας. Η φιλοσοφία μάς ανοίγει νέους δρόμους και αναζητά απαντήσεις σε ερωτήματα που πιθανώς ξεπερνούν τις ανθρώπινες γνωστικές δυνατότητες, βοηθώντας στη διερεύνηση των ορίων της ανθρώπινης σκέψης, ακόμα και όταν δεν φτάνει σε κάποιο αποτέλεσμα ο επαγωγικός της προβληματισμός. Δεν θα ήταν λάθος να πούμε ότι φιλοσοφία είναι σκέψη πάνω στην ίδια τη σκέψη και τις δυνατότητες της.
Γενικώς θα μπορούσε να διατυπώσει κανείς ότι φιλοσοφική σκέψη είναι η διανοητική διερεύνηση βαθέων ερωτημάτων για τη σχέση του ανθρώπου με τον κόσμο και τη θέση του σ’ αυτόν. Η φιλοσοφία δεν αρκείται στην ανάλυση της πραγματικότητας του εμπειρικού κόσμου, αλλά διατυπώνει προτάσεις για την αλλαγή του. Ένας φιλόσοφος δεν αρκείται στο να διατυπώσει πώς έχουν τα πράγματα, αλλά προχωρά και σε συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς θα μπορούσαν να είναι. Οι εκάστοτε φιλόσοφοι, σύμφωνα με το εννοιολογικό περιεχόμενο που προσάπτουν στη φιλοσοφία, δημιουργούν και το ανάλογο φιλοσοφικό ρεύμα.
Φιλοσοφία είναι η νοητική αναζήτηση των πρώτων αρχών και των πρώτων αιτιών που συνιστούν την πραγματικότητα του νύν παρόντος κόσμου.
Ο Μπέρτραντ Ράσελ διατυπώνει τη θέση πως η φιλοσοφία είναι μια δεξαμενή γνώσεων που ακόμα είναι ανέτοιμες προς εξειδικευμένη επιστημονική διαπραγμάτευση. Επομένως, όπως έχει ιστορικά αποδειχθεί άλλωστε, η φιλοσοφία είναι η επιστήμη των επιστημών, o κορμός της διεπιστημονικής γνώσης, ο άσβεστος πόθος αναζήτησης του ανθρώπου. Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι σύγχρονες θετικές επιστήμες (Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία, Ιατρική, Αστρονομία κ.α.) αλλά και μεταγενέστερες θεωρητικές (Ψυχολογία, Παιδαγωγική, Κοινωνιολογία κ.α.) ξεπήδησαν από το φιλοσοφικό στοχασμό.
Παρόλο το εύρος της έννοιας της Φιλοσοφίας, δεν πρέπει να παραβλέπεται το γεγονός ότι πρόκειται για επιστήμη (και μάλιστα τη «μητέρα» επιστήμη όπως είδαμε). Επομένως η μέθοδος ενός στοχασμού ώστε αυτός να ονομασθεί φιλοσοφικός πρέπει να τηρεί συγκεκριμένα επιστημονικά κριτήρια και στάδια. Αυτά τα στάδια είναι εκείνα της Παρατηρήσεως, της Υποθέσεως, του Πειράματος, της Απόδειξης και της Επαναλήψεως. Ο φιλοσοφικός στοχασμός απαραίτητα πρέπει να εγκολπώνει την επιστημονική αποδεικτική διαδικασία.
Κλάδοι της φιλοσοφία
Η Φιλοσοφία διαιρείται στους ως κάτωθι κλάδους:
- Ηθική ονομάζεται ο τομέας της Φιλοσοφίας που διερευνά ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να ζει ο άνθρωπος, ενώ δευτερευόντως, διερευνά το κατά πόσον μια τέτοια ερώτηση μπορεί πράγματι να απαντηθεί. Οι κύριοι κλάδοι της Ηθικής Φιλοσοφίας είναι η Μετα-ηθική, η Φορμαλιστική Ηθική και η Εφαρμοσμένη Ηθική.
- Αισθητική ονομάζεται ο τομέας που ασχολείται με τη μελέτη και αντίληψη της ομορφιάς, της Τέχνης, της αναψυχής, θεμάτων γούστου και αισθημάτων, γενικώς με τον ορισμό του ωραίου, του αρμονικού και των αντιστρόφων τους.
- Γνωσιολογία ονομάζεται ο κλάδος που διερευνά τα όρια, την προέλευση και την ποιότητα της ανθρώπινης γνώσης.
- Μεταφυσική ονομάζεται ο τομέας που ασχολείται με το επέκεινα, με εκείνο που η εμπειρία δεν μας αποκαλύπτει. (Δεν πρέπει να συγχέεται με εξωεπιστημονικούς κλάδους όπως η Παραφυσική). Μελετά τη φύση της πραγματικότητας, περιλαμβάνοντας τη σχέση μεταξύ νου και σώματος, ουσίας, γεγονότος και αιτίας. Παραδοσιακοί κλάδοι της είναι η Κοσμολογία και η Οντολογία.
- Επιστημολογία ονομάζεται ο τομέας που ασχολείται με τη φύση και το σκοπό της γνώσης, καθώς και αν η γνώση είναι δυνατή. Μεταξύ των κεντρικών προβληματισμών της είναι οι φιλοσοφικές προκλήσεις που θέτει ο Σκεπτικισμός και οι σχέσεις μεταξύ αλήθειας, πίστης και αιτιολόγησης.
- Πολιτική Φιλοσοφία είναι η μελέτη των θεσμών διακυβέρνησης και των σχέσεων ατόμων (ή οικογενειών και φατριών) με κοινότητες, όπως το κράτος. Περιλαμβάνει ερωτήματα για τη δικαιοσύνη, το νόμο, την περιουσία, καθώς και τα δικαιώματα και υποχρεώσεις των πολιτών. Η Πολιτική Φιλοσοφία και η Ηθική αποτελούν παραδοσιακά αλληλένδετους τομείς, καθώς και οι δύο περιστρέφονται γύρω από το ερώτημα τού τι είναι καλό και πώς πρέπει να διαβιούν οι άνθρωποι με σκοπό τη συνεχή προαγωγή των ανθρώπινων κοινωνιών.
- Λογική είναι η μελέτη των έγκυρων διαλεκτικών φορμών. Ξεκινώντας στα τέλη του 19ου αιώνα, μαθηματικοί όπως ο Γκότλομπ Φρέγκε εστίασαν στη μαθηματική προσέγγιση της Λογικής, η οποία σήμερα χωρίζεται σε δύο ευρείς κλάδους: τη Μαθηματική Λογική και τη λεγόμενη Φιλοσοφική Λογική.
- Φιλοσοφία της γλώσσας είναι αυτή που ερευνά θέματα της φύσης, καταγωγής και χρήσης της γλώσσας
- Φιλοσοφία της Θρησκείας είναι ο κλάδος της Φιλοσοφίας που ασχολείται με τη μελέτη προβλημάτων της θρησκείας.
Όλοι οι παραπάνω κλάδοι διαιρούνται σε αρκετές υπο-ενότητες.
Φιλόσοφοι
Δυτική Φιλοσοφία
Αρχαίοι Έλληνες
Αρχαίοι Ρωμαίοι
Φιλόσοφοι στον Μεσαίωνα
- Άγιος Αυγουστίνος
- Ιωάννης Σκώτος Εριγένης
- Αλ Φαραμπί
- Άνσελμος του Καντέρμπερι
- Αβικέννας
- Αβερρόης
- Γουλιέλμος Όκκαμ
- Θωμάς Ακινάτης
- Marsilios Ficino
Φιλόσοφοι της Αναγγένησης
Φιλόσοφοι του Διαφωτισμού
- Καρτέσιος (Ρενέ Ντεκάρτ)
- Ζαν Μποντέν
- Ντενί Ντιντερό
- Νικολά ντε Κοντορσέ
- Γκότφριντ Βίλχελμ Λάιμπνιτς
- Τόμας Χομπς
- Τζον Λοκ
- Ζαν Ζακ Ρουσώ
- Τσέζαρε Μπεκαρία
- Βολταίρος
- Αλεξίς ντε Τοκβίλ
- Μοντεσκιέ
- Έντμουντ Μπερκ
- Ντέιβιντ Χιουμ
- Εμμάνουελ Καντ
- Μπαρούχ Σπινόζα
- Τζωρτζ Μπάρκλεϋ
- Άρθουρ Σοπενχάουερ
- Γιόχαν Γκότλιμπ Φίχτε
Φιλόσοφοι του 19ου αιώνα
- Τζον Στιούαρτ Μιλλ
- Σαρλ Φουριέ
- Γκέοργκ Βίλχελμ Φρήντριχ Χέγκελ
- Φρίντριχ Ένγκελς
- Καρλ Μαρξ
- Μιχαήλ Μπακούνιν
- Φρειδερίκος Νίτσε
- Εμίλ Ντιρκάιμ
- Γκιόργκι Λούκατς
- Αύγουστος Κοντ
- Σαίρεν Κίρκεγκωρ
- Μαξ Βέμπερ
- Ρόζα Λούξεμπουργκ
- Μαξ Στίρνερ
- Λούντβιχ Φόιερμπαχ
- Φρήντριχ Βίλχελμ Γιόζεφ Σέλινγκ
- Βίλχελμ Ντίλταϋ
Φιλόσοφοι του 20ού αιώνα
Δυτικά φιλοσοφικά ρεύματα
- Φαινομενολογία
- Υπαρξισμός
- Πυθαγορισμός
- Στωικισμός
- Επικουρισμός
- Εμπειρισμός
- Λογικισμός
- Σχολαστικισμός
- Μηδενισμός
- Ουμανισμός
- Ρομαντισμός
- Λογικός Θετικισμός
- Κριτικός Ορθολογισμός
- Φεμινισμός
- Σκεπτικισμός
*******************************************************
Φιλοσοφία
- Απανταχού τρίβωνες και βακτηρίαι και πήραι (δισάκια), πώγων βαθύς και βιβλίον εν τη αριστερά και πάντες υπέρ σου φιλοσοφούσι. Λουκιανός Δις κατηγορούμενος 6. 4-7
- Εν τω πυθμένι ο θεός κατακρυψαι το φιλοσοφίας αγαθόν υπό την τρύγα αυτήν. Λουκιανός Ερμότιμος ή Περί αιρέσεων
- Prima vivere, deinde philosophare (Πρώτο το ζην και μετά το φιλοσοφείν) [Λατινικό ρητό]
- Άνθρωπος θα πει: το ζώο που ρωτά Νίκος Καζαντζάκης
- Δεν βλέπουμε τα πράγματα όπως είναι, αλλά όπως είμαστε Ταλμούδ
- Δεν έχει βρεθεί φιλόσοφος με καρτερία να αντέξει τον πονόδοντο, ίσαμε τώρα Σαίξπηρ
- Δεν υπάρχει αρχή άλλη για τη φιλοσοφία από το θαυμάζειν Πλάτωνας
- Εάν η περηφάνια από την περιφρόνηση των άλλων θα υψωθεί μέχρι την περιφρόνηση του εαυτού της, τότε θα μετατραπεί σε φιλοσοφία Φράνσις Μπέικον
- Εάν θέλετε να αποβλακώνετε τους νέους και για πάντα να τους στερήσετε την ικανότητα να σκέφτονται, τότε ο καλύτερος τρόπος είναι να τους δώσετε να μελετάνε την σύγχρονη φιλοσοφία Άρθουρ Σοπενχάουερ
- Είμαι φιλόσοφος και αυτό σημαίνει πως έχω ερώτηση για οποιαδήποτε απάντηση Ζεντ Ρ.
- Είμαστε ό,τι σκεφτόμαστε. Όλη μας η ύπαρξη καθορίζεται από τις σκέψεις μας. Με τις σκέψεις μας φτιάχνουμε τον κόσμο. Ντχαμαπάντα
- Είναι καλύτερα, και μάλιστα είναι καθήκον μας, να απορρίπτουμε ό,τι βρίσκεται κοντά και μας επηρεάζει, προκειμένου να υπερασπίσουμε την αλήθεια, ιδιαίτερα εμείς που είμαστε φιλόσοφοι ή εραστές της σοφίας. Διότι, αν και τα δύο είναι πολύτιμα, έχουμε καθήκον να τιμούμε την αλήθεια, περισσότερο κι από τους φίλους μας Αριστοτέλης
- Η αμφιβολία είναι το πρώτο βήμα στο δρόμο τις φιλοσοφίας Ντιντερό
- Η αμφιβολία είναι το πρώτο βήμα στον δρόμο της φιλοσοφίας Τζον Ράσκιν
- Η αμφιβολίες διακοσμούν τον φιλόσοφο, αλλά χαλάνε τον στρατιώτη Γκριμπατσοφ Ν.
- Η γαλήνη του λογισμού. Αυτός είναι ο πόθος όποιου φιλοσοφεί Άγνωστος
- Η επιστήμη για να ζεις σωστά; Νομίζετε πως είναι η φιλοσοφία ή η θρησκεία; Όχι! Για την πλειοψηφία είναι η αστρολογία και η χειρομαντεία Χάνιν Λ.
- Η θεμελιώδης πλάνη της ανθρωπότητας είναι η υπόθεση ότι εγώ είμαι εδώ και σεις εκεί πέρα Ρόσι Γιασουτανι Χακουουν
- Η ίδια η μοίρα εξαφανίζει τα εμπόδια στο δρόμο μου προς τη φιλοσοφία Ζήνων ο Κιτιεύς (όταν του είπαν πως όλη η περιουσία του καταστράφηκε στο ναυαγιο)]]
- Η ιστορία είναι φιλοσοφία μέσω των παραδειγμάτων Θουκυδίδης
- Η σάτιρα είναι το κοροϊδευτικό πρόσωπο της φιλοσοφίας Άγνωστος
- Η συγκομιδή των πιο σοφών και βαθιών σκέψεων πάνω στα ήθη των ανθρώπων ήδη είναι μαζεμένη και μας έμειναν μόνο μερικά στάχυα που άφησαν οι αρχαίοι φιλόσοφοι και οι πιο σοφοί από τους σύγχρονους. Λα Μπρυγιέρ
- Η συμφορά είναι φιλοσοφία σιωπηλή Πολύβιος Δημητρακόπουλος
- Η τελειοποίηση της σοφίας και ο στόχος της αληθινής φιλοσοφίας είναι να συσχετίσουν τις επιθυμίες με τα κεκτημένα μας, τις φιλοδοξίες με τις δυνατότητές μας και μόνο τότε θα είμαστε ευτυχείς και ενάρετοι Τουέην Μαρκ
- Η φιλοσοφία διδάσκει την πράξη, όχι το λόγο Σενέκας
- Η φιλοσοφία είναι η τέχνη της ζωής Άγνωστος
- Η φιλοσοφία καθόλου δε μου έφερε κέρδη, αλλά μ’ απάλλαξε από πάρα πολλά έξοδα Άρθουρ Σοπενχάουερ
- Η φιλοσοφία μου έδωσε την ετοιμότητα να αντιμετωπίσω την οποιαδήποτε στροφή της μοίρας Διογένης
- Ισορροπούμε επάνω σε ένα τεντωμένο σύρμα, ενώ από κάτω μας χάσκει η άβυσσος
- Και τι κάνουν οι φιλόσοφοί μας; Γράφοντας βιβλία για την περιφρόνηση της δόξας κανένας δεν ξεχνάει να βάζει τ’ όνομά του στο εξώφυλλο. Κικέρων
- Κανείς δεν πέφτει δυό φορές στο ίδιο ποτάμι Ηράκλειτος
- Κάποια πράγματα έρχονται στη ζωή, κάποια οδεύουν προς την ανυπαρξία και αυτά όμως που τώρα έρχονται έχουν αρχίσει ήδη να πεθαίνουν. Η κίνηση και η αλλαγή ανανεώνουν διαρκώς τον κόσμο, όπως ακριβώς η συνεχής ροή του χρόνου ανανεώνει την αιωνιότητα. Απ’ όλα αυτά τα πράγματα που κατακλύζουν ετούτο το ποτάμι και διαρκώς κινούνται, σε ποιό θα έδινες μεγάλη αξία; Θα ήταν σαν να ερωτευόσουν ένα σπουργίτι στον αέρα, όταν το έχεις ήδη χάσει απ’ τα μάτια σου Μάρκος Αυρήλιος
- Λίγη φιλοσοφία τείνει να στρέψει τον άνθρωπο προς τον αθεϊσμό. Αλλά το βάθος στη φιλοσοφία φέρνει τις σκέψεις των ανθρώπων στη θρησκεία Μπέικον Φράνσις
- Με τη φιλοσοφία πρέπει ν’ ασχολείσαι μέχρι στιγμής, που έχεις καταλάβει, ότι δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ ενός στρατηλάτη και ενός ονηλάτη Κράτης
- Να σκέφτεται τα πάντα και να μην κάνει τίποτα, αυτή είναι ταυτόχρονα η φύση και η αρετή του φιλοσοφικού πνεύματος Άγνωστος
- Ο γεωργός εξημερώνει και καλλιεργεί τη γη, ο φιλόσοφος την ψυχή Πλούταρχος s:Περί παίδων αγωγής
- Ο θρίαμβος κατά του εαυτού μας είναι το στέμμα της φιλοσοφίας Διογένης
- Ο κόσμος είναι ένας. Είναι μια ενότητα. Τίποτα δεν είναι διαχωρισμένο. Το κάθε τι παλλεται μαζί με όλα τα άλλα. Όλοι είμαστε συνδεδεμένοι μεταξύ μας Osho
- Ο κόσμος είναι ύπαρξη μεταξύ δύο μηδενικών Σάνδη Γεωργία
- Ο σύγχρονος άνθρωπος από κήρυκας της υστερικής κατανάλωσης να γίνει ευαγγελιστής της στωικής εγκράτειας, από θριαμβολόγος της κραιπαλικής αφθονίας να μετα-μορφωθεί σε ηθικολόγο της ασκητικής στέρησης Πλωρίτης Μάριος
- Οι αληθινοί φιλόσοφοι είναι συνετοί και γενναίοι Πλάτων
- Οι αμφιβολίες μπορούν να σε κάνουν φιλόσοφο, αλλά μόνο η πίστη μπορεί να σε κάνει απόστολο Έμπνερ-Έσεμπαχ Μ.
- Οι φιλόσοφοι είπαν πολλές κακίες για τους κληρικούς. Οι κληρικοί είπαν πολλές κακίες για τους φιλόσοφους. Όμως οι φιλόσοφοι ποτέ δε σκότωσαν κληρικούς, αλλά οι κληρικοί σκότωσαν πολλούς φιλόσοφους Ντιντερό Δ.
- Οι φιλόσοφοι μόνο εξηγούν τον κόσμο. Το ζήτημα είναι να αλλάξει Μαρξ Καρλ
- Όλα τα πράγματα αρχικά ήταν ίδια μεταξύ τους. Μετά ήρθε ο νους και ξεχώρισε το ένα από το άλλο Αναξαγόρας
- Όλες οι θρησκείες θα περάσουν, αλλά αυτή θα μείνει: να κάθεσαι απλά σε μια καρέκλα και να κοιτάς βαθιά μέσα σου [[Ροζάνοφ Β. [παράφραση του Γ. Σοϊλεμεζίδη]]
- Όποιος αληθινά στοχάζεται το νόημα της ζωής, βρίσκεται στο μεταίχμιο μιας πράξης πίστης Τίλιτς Πολ
- Όποτε μια θεωρία σου φαίνεται ως η μοναδική απάντηση, θεώρησέ το σημάδι πως δεν έχεις καταλάβει ούτε τη θεωρία ούτε το πρόβλημα που επρόκειτο να λύσει Πόπερ Καρλ
- Όσο πιο φιλόσοφος είναι ένας άνθρωπος, τόσο πιο δύσκολα βρίσκει απαντήσεις στις ανόητες ερωτήσεις των κοινών ανθρώπων Σινγκιέβιτς Χ.
- Όταν μάθεις να ξοδεύεις λιγότερα απ’ όσα κερδίζεις, έχεις βρει το κλειδί της φιλοσοφίας Φράνκλιν Μπ.
- Ου τα πάντα τοις πάσι ρητά Λατινικό ρητό
- Ου τα πάντα τοις πάσι ρητά Πυθαγόρας
- Πότε ο κόσμος ευημερεί; ρωτήσανε τον Διογένη. «Όταν οι βασιλιάδες φιλοσοφούν και οι φιλόσοφοι βασιλεύουν» Διογένης
- Προσπάθησε να είσαι φιλόπονος κατά το σώμα, φιλόσοφος δε κατά την ψυχή, για να μπορείς με το σώμα μεν να φέρεις εις πέρας εκείνα που νομίζεις καλά, με την ψυχή δε να γνωρίζεις να προβλέπεις τα συμφέροντά σου Ισοκράτης
- Σκέπτομαι άρα υπάρχω. Η ρήση αυτή του Γάλλου φιλόσοφου Ρενέ Ντεκάρτ (Καρτέσιου) (1596-1650) θεωρήθηκε η πρώτη αληθινά σύγχρονη σκέψη. Έχοντας απορρίψει ο,τιδήποτε γνώριζε ή θεωρούσε πως γνώριζε, εκτός κι αν μπορούσε να το αποδείξει, απόμεινε με αυτή μόνο την αλήθεια. Η μέθοδος της συστηματικής αμφισβήτησης συνέβαλε αποφασιστικά στην επιστημονική και φιλοσοφική έρευνα Καρτέσιος
- Σκέπτομαι, άρα υπάρχω Νοβάλις
- Σκοπός της φιλολογίας είναι ο εξευγενισμός του ανθρώπου Γκόρκυ
- Στην αρχαιότητα ο φιλόσοφος δεν ήταν ένα πρόσωπο που έγραφε φιλοσοφικά έργα, ήταν κάποιος που ζούσε ζωή φιλοσόφου Άγνωστος
- Στην αρχή της κάθε φιλοσοφίας βρίσκεται η έκπληξη, η εξέλιξή της είναι η μελέτη, στο τέλος της: η άγνοια Ντε Μονταίν
- Στην εποχή μας υπάρχουν καθηγητές φιλοσοφίας, αλλά όχι φιλόσοφοι Θόρεϊ Χ.
- Τέλειους ανθρώπους ονομάζω εκείνους που μπορούν και συνδυάζουν την πολιτική δύναμη με τη φιλοσοφία Πλούταρχος
- Τι είναι φιλόσοφος; Είναι ένας άνθρωπος που στους νόμους αντιπαραθέτει τη φύση, στα έθιμα το λογικό, στην κοινή άποψη τη συνείδησή του, στην προκατάληψη τη δική του γνώμη Σαμφόρ Ν.
- Τι κέρδισες από τη φιλοσοφία; ρώτησαν τον Αριστοτέλη. Το να κάνω χωρίς καμιά επιταγή, εκείνα που κάνουν οι άλλοι για το φόβο των νόμων Αριστοτέλης
- Τίποτε δεν προέρχεται απ’ το μηδέν Αϊνστάιν
- Τις αληθινά σοφές ιδέες, τις έχουν σκεφθεί χιλιάδες φορές ως τώρα. Όμως για να γίνουν πραγματικά κτήμα μας, πρέπει κι εμείς να τις σκεφθούμε σε βάθος, μέχρι να ριζώσουν στις προσωπικές μας εμπειρίες Γκαίτε
- Το αξίωμα στη φιλοσοφία δεν είναι αξίωμα, μέχρι να αποδειχθεί σωστό επάνω στο κορμί μας: διαβάζουμε εκπληκτικά πράγματα, μα δεν τα κατανοούμε, μέχρι να ζήσουμε τις ίδιες εμπειρίες με το συγγραφέα Κιτς Τζον
- Το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν (Το να λες λίγα είναι φιλοσοφία) Πλάτων
- Το να λες λίγα είναι φιλοσοφία Άγνωστος
- Το πώς βιώνουμε τον κόσμο είναι απόρροια της διανοητικής μας συμπεριφοράς. Οι σκέψεις μας τον κάνουν όμορφο ή άσχημο. Ολόκληρος ο κόσμος βρίσκεται μες στο μυαλό μας. Μάθε να βλέπεις τα πράγματα φωτισμένα σωστά. Καταρχήν, πρέπει να έχεις πίστη στον κόσμο -πως κάθε τι κρύβει ένα νόημα. Πως όλα στον κόσμο είναι καλά, άγια και όμορφα. Αν δεις κάτι κακό, σκέψου πως δεν το βλέπεις υπό το σωστό πρίσμα. Ρίξε την ευθύνη στον εαυτό σου! Σβάμι Βιβεκαναντα
- Το σώμα είναι ο τάφος της ψυχής Πλάτων
- Τον Αντισθένη ερώτησαν, προς τι βελτιώνεται κάποιος με τη φιλοσοφία; Στο να μπορεί να κουβεντιάζει με τον εαυτό του Αντισθένης
- Υψηλή φιλοσοφία δεν είναι αυτή που δίνει τις τελικές κρίσεις και αποδεικνύει την απόλυτη αλήθεια. Είναι αυτή που αφυπνίζει, προκαλεί αμφιβολίες και ερωτήματα Πέγκι Σαρλ
- Φιλολογία είναι η τέχνη της ζωής Λογγίνος Κάσσιος
- Φιλοσοφία είναι η επιστήμη της αλήθειας Αριστοτέλης
- Φιλοσοφία είναι η τέχνη της ζωής Πλούταρχος
- Φιλοσοφία είναι η τέχνη του σκέπτεσθαι και της οποίας εργαλείο είναι ο ορθός λόγος Άγνωστος
- Φιλοσοφία είναι η υγεία του πνεύματος Σενέκας
- Φιλοσοφία είναι να περιμένει κανείς τον θάνατό του με ηρεμία Πλάτων
- Φιλοσοφία είναι το μικροσκόπιο της σκέψης Ουγκώ
- Φιλοσοφία του Δικαίου είναι η επιστήμη του ορθού
- Φιλοσοφία: ένα καρύκευμα, χωρίς το οποίο όλα τα φαγητά φαίνονται άνοστα, άλλα το ίδιο, από μόνο του, δεν τρώγεται Ρενάν Ζ.
- Φιλοσοφία: σταυροδρόμι πολλών δρόμων που οδηγούν από πουθενά στο άπειρο [Μπιρς Α. (παράφραση) ]
- Φιλοσοφίας άσκει (Να σπουδάζεις τη φιλοσοφία) [Αρχαίο ρητό]
- Φιλόσοφος γίνου (Να επιδιώκεις τη σοφία) Πιττακός
- Φιλόσοφος είναι ένας τυφλός, σε ένα σκοτεινό δωμάτιο, σε σκοτεινή νύχτα, που ψάχνει να βρει μια μαύρη γάτα, που δεν είναι εκεί Άγνωστος
- Φιλόσοφος: είναι άνθρωπος που ξέρει την αξία του καθενός. Τώρα καταλάβατε, γιατί η γνώμη του δεν αρέσει σε κανέναν Σαμφόρ Ν.
- Φιλόσοφος: ο άνθρωπος που βασανίζεταί όλη τη ζωή του, για να μιλάνε για αυτόν ύστερα από το θάνατό του Ντε Αλαμπέρ Ζ.
- Φιλοσοφώ σημαίνει δοκιμάζω να είμαι ελεύθερος στο πεδίο της σκέψης Άγνωστος
- Οι λογομαχίες των φιλοσόφων ήταν πάντα ειρηνικές, αλλά οι λογομαχίες των θεολόγων συχνά τελείωναν με αιματοχυσία και πάντα ήταν θυελλώδεις Γκέρτσεν Ν.
********************************************************
ΠΗΓΕΣ
- https://el.wikipedia.org
- https://el.wikiquote.org
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου