Τρίτη 8 Απριλίου 2008

Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ Ο ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!

Σε ενημέρωση ξένων δημοσιογράφων στο Κέντρο Ανταποκριτών Ξένου Τύπου της Ουάσιγκτον, η οποία αφορούσε τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, ο βοηθός υπ. Εξωτερικών Ντάνιελ Φριντ, μιλώντας στην εισαγωγή του για τα αποτελέσματα της συνόδου, χαρακτήρισε ένα από τα «δύσκολα» θέματα αυτό της ΠΓΔΜ, προσθέτοντας όμως ότι και ως προς αυτό υπάρχει τρόπος να προχωρήσουμε προς λύση και οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την επίλυση του θέματος του ονόματος.

Απαντώντας σε ερώτηση Έλληνα ανταποκριτή για "επονομαζόμενες γλώσσα και εθνότητα", οΦριντ είπε ότι "Η μακεδονική γλώσσα και ο μακεδονικός λαός υπάρχουν, δεν είναι επονομαζόμενοι". Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε ότι η γλώσσα διδάσκεται στη Σχολή των Διπλωματών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ως παράδειγμα ανέφερε ότι τώρα έχει προστεθεί και βοσνιακή γλώσσα, ενώ ίσως προστεθεί και γλώσσα Μαυροβουνίου.

Μιλώντας ως πρώην ιστορικός, είπε ο Φριντ, αυτά κωδικοποιούνται μέσα από ιστορικές διαδικασίες. "Αυτό, όμως, δεν έχει σχέση με την ιστορική επαρχία της Μακεδονίας που είναι διαφορετική από τη σημερινή χώρα της Μακεδονίας. Η κυβέρνηση των Σκοπίων, όπως την αποκαλεί η Ελλάδα, ή της Μακεδονίας, όπως την αποκαλούμε οι Αμερικανοί, δεν εγείρει διεκδικήσεις". Σημείωσε ότι εντέλει οι λαοί προσδιορίζουν τον εαυτό τους και συμπλήρωσε ότι ο ίδιος δεν είναι διαπραγματευτής, ούτε ανθρωπολόγος, για να μιλήσει για θέματα εθνοτήτων.
Έχοντας απαντήσει και σε άλλες ερωτήσεις, κατέληξε περιγράφοντας την Ελλάδα ως σύμμαχο και καλό φίλο. Στις δηλώσεις του στο πλαίσιο της αποτίμησης της πρόσφατης συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, και απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, τόνισε μεταξύ άλλων: «Η θέση των ΗΠΑ είναι γνωστή. Επιθυμούσαμε να δοθεί πρόσκληση στη Μακεδονία, είτε με βάση την πρόταση Νίμιτς, είτε ως FYROM. Η Ελλάδα δεν το δέχθηκε αυτό. Πάντως, η Ελλάδα έχει ξεκαθαρίσει ότι επιθυμεί λύση στο θέμα του ονόματος. Και η μακεδονική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι θέλει λύση στο θέμα του ονόματος. Και οι δυο πλευρές θέλουν να προχωρήσουν μπροστά. Και αυτό κατέστη σαφές στη διάρκεια των συζητήσεων που είχαμε και είχε και ο πρόεδρος Μπους με τους Μακεδόνες ηγέτες. Και κατέστη σαφές και στις συζητήσεις που είχε η υπουργός Ράις και εγώ με την Ελληνίδα υπουργό Εξωτερικών.
Είναι σαφές ότι και οι δυο κυβερνήσεις δεν επιθυμούν να εισέλθουν σε ένα κύκλο εκατέρωθεν επίρριψης ευθυνών. Και νομίζω ότι αυτό αντικατοπτρίζεται στα ΜΜΕ των Σκοπίων. Οι Μακεδόνες θέλουν να προχωρήσουν. Είναι φυσικά απογοητευμένοι, αλλά χαιρετίζω την εποικοδομητική τους προσέγγιση. Και ειλικρινά βλέπω με ικανοποίηση ότι η ελληνική κυβέρνηση δείχνει έτοιμη να εμπλακεί εντατικά.
Πρόθεσή μας είναι να προσπαθήσουμε. Δεν πρόκειται να παραιτηθούμε. Υποστηρίζουμε τη διαδικασία Νίμιτς. Ο κ. Νίμιτς - δεν μπορώ να μιλήσω για αυτόν - αλλά νομίζω ότι είναι έτοιμος να εμπλακεί, και σίγουρα δεν προτίθεται να αποχωρήσει. Θέλουμε να προχωρήσουμε». Αναφερόμενος στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την Ντόρα Μπακογιάννη, ο Φριντ δήλωσε πως σε αυτή «επιβεβαίωσε το αμερικανικό ενδιαφέρον για να προχωρήσουμε μπροστά. Ήμουν πολύ ικανοποιημένος με αυτό το τηλεφώνημα. Νομίζω ότι είναι σημαντικό να προετοιμαστούμε για να προχωρήσουμε. Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για επίρριψη ευθυνών και παραλυσία. Ας μην τις ακολουθήσουμε».
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο Αμερικανός βοηθός υπ. Εξωτερικών τόνισε ότι δεν προτίθεται να συζητήσει τα θετικά ή μη θετικά στοιχεία της πρότασης Νίμιτς. «Υποστηρίζουμε τη διαδικασία του ΟΗΕ. Το ίδιο κάνουν η Ελλάδα και η Μακεδονία. Φυσικά, νομίζαμε και ελπίζαμε ότι θα υπήρχε πρόσκληση προς τη Μακεδονία. Το είπαμε. Αυτή παραμένει η άποψή μας. Δεν βλέπω κανέναν λόγο να απολογηθώ για τον πολύ ενεργό αμερικανικό ρόλο. Όπως γνωρίζετε, έχουμε ενθαρρύνει τα Σκόπια να διαπραγματευθούν με καλή πίστη. Ενθαρρύναμε τους Έλληνες να κάνουν το ίδιο. Δεν παίρνουμε θέση. Η δική μας πλευρά είναι η πλευρά της επίλυσης με κοινά αποδεκτούς όρους. Χαίρομαι που οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τον κ. Νίμιτς, και προτιθέμεθα να το πράξουμε και στο μέλλον».
«Ο εθνικισμός στα Βαλκάνια, και η Ελλάδα το γνωρίζει αυτό πολύ καλά, έχει προκαλέσει πολέμους, αιματοχυσίες, φόνους και αποσταθεροποίηση. Και νομίζω ότι ο εθνικισμός αποτελεί σοβαρό κίνδυνο» δήλωσε ο Ντάνιελ Φριντ στη συνέντευξη που παραχώρησε στους ξένους δημοσιογράφους.
«Όταν μίλησα για Μακεδόνες πατριώτες, αναφερόμουν σε μια χώρα που είναι ένα επιτυχημένο πολυεθνικό κράτος με Μακεδόνες και Αλβανούς στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση. Χάρις στο πλαίσιο της Οχρίδας, η κυβέρνηση στα Σκόπια απέφυγε ένα σημαντικό εσωτερικό πρόβλημα, ίσως ακόμη και εμφύλιο πόλεμο. Μεταξύ όλων των κρατών που προήλθαν από τη Γιουγκοσλαβία, η Μακεδονία υπήρξε η πιο επιτυχής στην αποφυγή αυτού ακριβώς του ακραίου εθνικισμού.
Η κυβέρνηση στα Σκόπια, η μακεδονική κυβέρνηση, κοιτάζει προς ένα μέλλον στην Ευρώπη και ένα μέλλον στο ΝΑΤΟ. Με αυτό τον τρόπο απορρίπτει τον εθνικισμό που έφερε τόσο πόνο στα Βαλκάνια. Στο μέλλον, το πεπρωμένο είναι μια Μακεδονία που θα βρίσκεται στην Ευρώπη και μια Ελλάδα που είναι ήδη στην Ευρώπη, να είναι φίλοι και εταίροι. Αυτό είναι το καλύτερο αποτέλεσμα και αυτό είναι το αποτέλεσμα που επιθυμούμε. Θέλουμε να δούμε ένα αποτέλεσμα όπου θα απορρίπτεται το είδος του εθνικισμού που προκάλεσε πολέμους. Θέλουμε να δούμε ένα μέλλον όπου ο αλυτρωτισμός θα ανήκει στην ιστορία, όχι στη σημερινή πραγματικότητα.
Και νομίζω ότι η Ελλάδα έχει μερικές φορές δείξει ότι έχει σημαντικό όραμα, ένα θετικό όραμα για αυτού του είδους τη συνεργασία. Και ελπίζω ότι η Μακεδονία και η Ελλάδα, η FYROM και η Ελλάδα όπως λέτε εσείς, θα είναι ικανές να βρουν αυτό το όραμα. Θέλουμε να βοηθήσουμε».
Κληθείς να αποσαφηνίσει την αναφορά του σε «Μακεδόνες», ο Φριντ δήλωσε: «Δεν νομίζω ότι είναι επονομαζόμενοι Μακεδόνες. Η μακεδονική γλώσσα υπάρχει. Ο μακεδονικός λαός υπάρχει. Ξέρετε, διδάσκουμε μακεδονικά στη Διπλωματική Σχολή. Διδάσκουμε σερβικά, κροατικά, τώρα διδάσκουμε βοσνιακά. Ολες οι γλώσσεις, και δεν μιλώ τώρα ως γραφειοκράτης, αλλά ως παλαιός ιστορικός, όλες οι γλώσσες είναι ανθρώπινα κατασκευάσματα. Αναπτύσσονται στην πορεία του χρόνου και κωδικοποιούνται. Υπάρχει μακεδονική γλώσσα. Υπάρχει επίσης η ιστορική μακεδονική επαρχία, που είναι διαφορετική από τη χώρα. Είναι σημαντικό και είναι πολύ σαφές ότι η κυβέρνηση στα Σκόπια, αυτή που εμείς οι Αμερικανοί αποκαλούμε η κυβέρνηση της Μακεδονίας, δεν έχει βλέψεις. Αναγνωρίζουμε τη διαφορά μεταξύ της ιστορικής περιοχής της Μακεδονίας, η οποία είναι φυσικά πολύ μεγαλύτερη από τη σημερινή χώρα. Και υποστηρίζουμε τη διαδικασία Νίμιτς για το όνομα που αποσκοπεί στη διευθέτηση του θέματος αυτού».
Ερωτηθείς στη συνέχεια για «ύπαρξη μακεδονικής εθνότητας», ο Αμερικανός βοηθός υπ. Εξωτερικών συμπλήρωσε: «Φαντάζομαι ότι τελικά εναπόκειται στους λαούς να προσδιορίζουν τους εαυτούς τους. Η εθνότητα είναι απλά γεγονός όσο μπορώ εγώ να γνωρίζω. Αυτό που βρίσκεται στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων είναι το όνομα. Αυτό είναι προς συζήτηση. Δεν είμαι ο διαπραγματευτής, και σίγουρα δεν είμαι ανθρωπολόγος ή ιστορικός εθνοτήτων».
Στο ντελίριο του γελοίου αυτού Αμερικανού, η κυρία Μπακογιάννη - Κούβελου - Μητσοτάκη απάντησε: "Οι δηλώσεις αυτές δεν βοηθούν"! Ρε, θα μας τρελάνει το άτομο; Είναι φανερό ότι δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις οποιεσδήποτε προκλήσεις, οποθενδήποτε προερχόμενες. Μα είναι απάντηση αυτή; Αντί να τον ταπώσει, κάθεται και λέει κοινοτοπίες! Αντί να του κάνει κάνει μάθημα ιστορίας (αλλά, πόσο την ξέρει την ιστορία και η Μπακογιάννη;) και να τον ξεφτιλίσει, φόρεσε τα γάντια της για να μην τον αγγίξει και λερωθεί (εκείνος)...

Δεν υπάρχουν σχόλια: