Τρίτη 8 Απριλίου 2008

Η ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΣΤΑΓΜΟΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ!

Δεν προλάβαμε να νευριάσουμε περισσότερο, ούτε να στείλουμε κανένα σκουντ εναντίον των Αμερικανών, και ήρθε η "επίσημη" αντίδραση στις προκλητικές δηλώσεις. Δεν αναγνωρίζουν επίσημα την «μακεδονική» γλώσσα και εθνότητα. Μετά τον θόρυβο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μάζεψε τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Ντάνιελ Φριντ (φωτογραφία) και τις προκλητικές δηλώσεις του.

Μάζεψαν τον Φρίντ

Σε διευκρινιστική δήλωση του αναπληρωτή εκπροσώπου του αμερικανικού ΥΠΕΞ, Τομ Κέισι, επισημαίνεται ότι «οι ΗΠΑ δεν παρέχουν επίσημη αναγνώριση γλώσσας ή εθνότητας και κάθε συζήτηση περί μακεδονικής γλώσσας ή εθνότητας δεν πρέπει να έχει καμία συνέπεια στην επίλυση του ζητήματος της ονομασίας μεταξύ Ελλάδας και "Μακεδονίας"». Επίσης στη δήλωση σημειώνεται ότι η Ουάσιγκτον «συνεχίζει να ενθαρρύνει και τις δυο πλευρές να παραμείνουν εμπλεκόμενες στη διαδικασία του ΟΗΕ και να συνεχίσουν να εργάζονται προς μια κοινά αποδεκτή λύση το ταχύτερο δυνατό»...

Αυτό βεβαίως δεν απαλλάσσει τους Αμερικανούς που κάθε τόσο βάζουν και κάποιον κυβερνητικό αξιωματούχο να πει μερικές κοτσάνες κι αν πιάσουν... έπιασαν, αλλιώς κάνουν μια διάψευση, ας πούμε, ή επανόρθωση και καθαρίσανε. Αλλά ποιος να τους μιλήσει - η Μπακογιάννη; Αυτή μάλλον συγγνώμη θα ζητήσει που δεν στάθηκε στη "γραμμή" της κυρίας Κοντολίζας Ράις!

Μάθε πρώτα ιστορία κύριε Ντάνιελ Φριντ κι έλα μετά να μετρηθούμε. Υπάρχει όμως και το άλλο: με τούτα και μ' εκείνα, οι Αμερικανοί εμπλέκονται και η στάση της ελληνικής κυβέρνησης φαίνεται να "διευκολύνει" αυτή την εμπλοκή. Θα πρέπει η Ελλάδα να περιχαρακώσει τις οποιεσδήποτε συζητήσεις στο πλαίσιο που ορίζεται από τον ΟΗΕ και να κλείσει τ' αυτιά στις παρεμβάσεις των Αμερικανών. Αλλά με δηλώσεις σαν κι αυτή της Μπακογιάννη, μην περιμένουμε και πολλά πράγματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: