Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2009

Για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΙΑΦΑΚΑΣ

Η μεταρρύθμιση του κράτους και της δημόσιας διοίκησης αποτελεί επί δεκαετίες το μεγάλο ζητούμενο. Η περίφημη «επανίδρυση του κράτους», που αποτέλεσε σύνθημα-σχήμα προς την εξουσία της Ν.Δ., έχει καταρρεύσει και εγκαταλειφθεί.

Η δημόσια διοίκηση παραμένει αυτό που επί χρόνια ήταν: ένας μηχανισμός αναπαραγωγής της εξουσίας του κόμματος που βρίσκεται στην κυβέρνηση.

Αλέξης Μητρόπουλος επισημαίνει την παράμετρο των ολέθριων συνεπειών που δημιουργήθηκαν (και έγιναν εμφανείς με τη χρηματοπιστωτική κρίση) από την απόσυρση του κράτους από τις ελεγκτικές του αρμοδιότητες. Σημειώνει πως είναι περισσότερο από κάθε φορά επίκαιρο το αίτημα για ένα άμεσο, παραγωγικό και ευέλικτο κράτος.

Αργύρης Πασσάς παρατηρεί ότι η μεταρρύθμιση δεν μπορεί να εξελιχθεί με αναφορά στα περιορισμένα όρια του εθνικού κράτους αλλά θα συγκαθορίζεται ειδικότερα από το ευρύτερο θεσμικό περιβάλλον της Ε.Ε. Θεωρεί ότι η ελληνική διοίκηση λειτουργεί στεγανοποιημένη και έχει καταπέσει σε άβουλο και δυσκίνητο εφαρμοστή μιας δαιδαλώδους νομοθεσίας.

Θεόδωρος Τσέκος αναφέρει ότι η ενίσχυση του ρόλου της δημόσιας δράσης δεν συνεπάγεται επιστροφή σε έναν γραφειοκρατικό και μηχανιστικό κεϊνσιανισμό αλλά, αντιθέτως, πρέπει να διασφαλίζει διευρυμένη κοινωνική συμμετοχή.





ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 18/01/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: