Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

Πέτερ Κεμπ στην «Κ»: Στενά τα σύνορα των κρατών για τα διεθνή προβλήματα

  • Ο πολίτης του κόσμου και η διεθνική ταυτότητα αποτελεί κεντρικό ζητούμενο στο Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας που διεξάγεται στη χώρα μας, 4-10 Αυγούστου. 
  • Του Τάσου Οικονόμου, Η Καθημερινή, 9/8/2013

Μιλώντας αποκλειστικά στην «Κ», ο Πέτερ Κεμπ, Δανός φιλόσοφος και πρώην πρόεδρος και διοικητικό μέλος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Φιλοσοφικών Εταιρειών που διοργανώνει το Συνέδριο, αναλύει την έννοια του κοσμοπολιτισμού (cosmopolitanism), όπου τα σύνορα, πλέον, αποτελούν στενά πλαίσια για την αντιμετώπιση διεθνών προβλημάτων. Ο διευθυντής του Κέντρου Νόμου και Ηθικής στο Πανεπιστήμιο του Ααρχους υποστηρίζει ότι «η ιδέα του κοσμοπολιτισμού αναδείχθηκε εκ νέου τα τελευταία είκοσι χρόνια. Είναι μία έννοια με αρχαίες ελληνικές ρίζες που ήρθε ξανά στην επιφάνεια μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου και την οπισθοχώρηση του διαχωρισμού μεταξύ Δύσης και Ανατολής. Ο κόσμος άρχισε να αναρωτιέται για το πώς θα μπορέσουμε να συνυπάρξουμε σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχουν σήμερα λιγότερες συγκρούσεις, όμως είναι ένα ερώτημα που αναζητά απαντήσεις».
Σύμφωνα με τον Δανό καθηγητή, ο κοσμοπολιτισμός είναι ένας «πνευματικός ορίζοντας» στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων σε παγκόσμια προβλήματα. «Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό από τον κόσμο είναι ότι όλο και περισσότερα προβλήματα δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν σε εθνικό επίπεδο. Το ζήτημα της περιβαλλοντικής προστασίας δεν είναι ζήτημα ενός κράτους. Εχουμε την οικονομική κρίση. Πριν από το 2008, ο κόσμος πίστευε ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα θα έλυνε μόνο του τα προβλήματά του. Είδαμε, όμως, ότι η οικονομία δεν είναι μόνη της, είναι απαραίτητη η κρατική παρέμβαση και ο εκδημοκρατισμός των αγορών. Παρακολουθούμε τη διεθνοποίηση της εγκληματικότητας και η αντιμετώπισή της απαιτεί κοινούς κανόνες. Αυτή τη στιγμή υπάρχει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Ομως, μία παγκόσμια νομοθεσία δεν θα αποσκοπούσε μόνο στην προστασία των κρατών, αλλά και των πολιτών. Μεγάλες δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα, είναι αντίθετες σε αυτήν την προοπτική, αλλά πιστεύω ότι σύντομα θα υιοθετήσουν αυτήν την επιδίωξη, καθώς και οι ίδιες θέλουν να προστατεύονται οι πολίτες τους σε ένα διεθνές περιβάλλον».

Μιλώντας για την Ε.Ε., ο κ. Κεμπ κάνει λόγο για ανάγκη δημοκρατικότερης Ευρώπης. «Η Ε.Ε. αποτελεί ένα βήμα προς την κατεύθυνση της διακυβέρνησης με βάση τις αρχές του κοσμοπολιτισμού. Συμφωνώ, όμως, με τον Χάμπερμας, στην άποψη ότι πρέπει να βασίζεται στη δημοκρατία. Πρέπει να βρεθεί ο ορθός δρόμος εφαρμογής. Στη Γαλλική Επανάσταση, ο Ροβεσπιέρος είχε πολλές καλές ιδέες, αλλά τις εφάρμοσε σκοτώνοντας ανθρώπους».

Σύμφωνα με τον φιλόσοφο από την Κοπεγχάγη, «ο μεγαλύτερος κίνδυνος απέναντι στην ιδέα του κοσμοπολιτισμού δεν είναι ο εθνικισμός, αλλά η ιδεολογία που αναπτύσσεται στις ημέρες μας και βασίζεται στην τεχνολογική ανάπτυξη. Παρακολουθώ την προσπάθεια που γίνεται στα σχολεία της Δανίας να δημιουργηθεί ένα σύστημα εκπαίδευσης με βάση την τεχνολογία. Αυτό που πρέπει να μάθουμε στους μαθητές είναι πώς να συνυπάρχουν και τη σημασία αυτής της συνύπαρξης».

Ο Πέτερ Κεμπ, μεταξύ άλλων, έχει γράψει το βιβλίο «Citizen of the World» (Εκδ. Humanity Books). Σε αυτό αναφέρει ότι «πρέπει να εργαστούμε για τη δημιουργία διεθνών οργανισμών, ικανών να ελέγχουν ο ένας τον άλλον και να αναζητήσουν και να εφαρμόσουν συγκεκριμένες λύσεις στα τεράστια διεθνή προβλήματα». Το αφιέρωσε στα παιδιά του, «δύο πολίτες του κόσμου».

Δεν υπάρχουν σχόλια: