Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2007

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΦΑΣΙΣΜΟΣ!


Σε απόσυρση η γενιά του Πολυτεχνείου! Ένας τίτλος που αναφέρεται σε ρεπορτάζ σχετικό με την αλλαγή ηγεσίας στον Συνασπισμό. Φεύγει ο Αλαβάνος (προσωπική του υπόθεση) και δίνει το δαχτυλίδι στον 33χρονο Τσίπρα. Εντάξει, καλά κάνει και του το δίνει. Δεν με αφορούν τα εσωτερικά του Συνασπισμού, αλλά αυτό το παραμύθι με τη γενιά του Πολυτεχνείου που όλο και ακούγεται ότι πρέπει να αποσυρθεί, με πανικοβάλλει. Έχει προηγηθεί μια παρόμοια "εκστρατεία" όταν είχε αναλάβει τα ηνία του ΠΑΣΟΚ ο Παπανδρέου. Τόπο στα νιάτα! Να το δεχτώ, διότι κι εγώ υπέρ αυτής της θέσης είμαι και στο κάτω της γραφής κάθε γενιά διεκδικεί το μερίδιό της. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν σημαίνει ότι εμείς που διαβήκαμε το Ρουβίκωνα των 50 χρόνων και είμαστε και "γενιά του Πολυτεχνείου", πρέπει να ριχτούμε στον Καιάδα! Τι φασιστική (ή ρατσιστική;) νοοτροπία είναι αυτή; Σα να λέμε ότι το τέλος της προϊστορίας ήταν η γενιά του Πολυτεχνείου και η αρχή της ιστορίας είναι οι μπέμπηδες, τα προϊόντα της συστηματικοποιημένης διαφημιστικής προοβολής! Πρόκειται για μια μηχανιστική λογική που αντιστρατεύεται την πολιτική και διαλεκτική σκέψη, έχει κάτι το αμέτοχο από ανθρώπινη σκοπιά, παρμένο από αλγεβρική σκέψη. Δεν θέλω να καταλήξω σε κανένα εγκώμιο της γενιάς του Πολυτεχνείου, διότι για μένα "γενιά του Πολυτεχνείου" είναι η μάζα εκείνη των νέων (μαθητών, φοιτητών, σπουδαστών εργατών) που βγήκαν στους δρόμους ή κλείστηκαν στη Νομική ή το Πολυτεχνείο και αντιστάθηκαν στη χούντα, και τα ονόματά τους δεν τα ξέρει κανένας. Να φύγουν από το προσκήνιο εκείνοι της γενιάς του Πολυτεχνείου που εκμεταλλεύτηκαν αγρίως το Πολυτεχνείο και ακόμη το εκμεταλλεύονται. Ωστόσο, θέλω να πω ότι δεν είναι θεμιτό να εκβιάζονται οι καταστάσεις είτε είναι πολιτικές είτε κοινωνικές κ.λπ. Η φύση και η ίδια η ζωή λειτουργούν με το δικό τους ρυθμό. Καλό είναι να ανακαλύψουμε το σύστημα των νόμων της ζωής για να είμαστε σε θέση να μιλάμε με τον τρόπο που ορισμένοι θέτουν την εναλλαγή των γενεών. Η απλοϊκή ρητορία δεν μπορεί να υποκαταστήσει την πολιτική σκέψη. Πριν απ' όλα, όσοι ασχολούνται με την πολιτική πρέπει να σκέφτονται πολιτικά...


14 σχόλια:

blogger είπε...

Νίκο, αυτό είναι που με εξοργίζει και εμένα! Εγώ γεννήθηκα "ελεύθερος" και ανέπνευσα "δημοκρατία". Είμαι 33 χρονών. Στην Γενιά του Πολυτεχνείου το χρωστάω. Και όχι σε αυτούς που βγαίνουν στα παράθυρα, αλλά "στις μάζες" όπως λες κι εσύ που ξεχύθηκαν στους δρόμους.
Εγώ θέλω να δω αυτή τη Γενιά πλάι-πλάι με τους σημερινούς νέους. Να τους καθοδηγεί, γιατί βλέπω ότι έχουμε χάσει τον προσανατολισμό μας με όλη αυτή την απαξίωση της πολιτικής που επιχειρείτε από τους συντηρητικούς.
Πως μπορεί να γίνει αυτό όμως;

blogger είπε...

*επιχειρείται..

Νίκος Λαγκαδινός είπε...

Γιώργο, δεν υπάρχουν απαντήσεις! Αυτό που γράφεις ("θέλω να δω αυτή τη Γενιά πλάι-πλάι με τους σημερινούς νέους...") είναι το ζητούμενο. Πάντοτε, δηλαδή, έτσι θα πρέπει να γίνεται. Δεν είναι μόνο η απαξίωση της πολιτικής αλλά είναι και η απαξίωση του ΠΑΣΟΚ. Δεν θέλω να είμαι μάντης κακών, αλλά οι δημοσκοπήσεις που θα βγουν σε λίγες μέρες πάλι τα ίδια θα μας λένε: Χάνει η ΝΔ, στάσιμο το ΠΑΣΟΚ, εισπράττουν τα μικρότερα κόμματα!!! Εδώ είναι η μεγάλη απορία και συγχρόνως το ερώτημα: Τι κάνουμε; Θα επανέλθω.

Matrix είπε...

Τι κάνουμε?

Βάζουμε τη νέα γενιά πλαι πλαί με τη γενιά του Πολυτεχνείου όπως λέτε.

Άλλα όπως πρέπει να διαλέξουμε από τη γενιά του Πολυτεχνείου έτσι και από τη νέα γενιά.

Ο νεολαίος που επιλέγεται πρέπει να έχει ορισμένα χαρακτηριστικά και να μην είναι ήδη "διαμορφωμένος", "ζυμωμένος" στη λογική των παραθύρων και αυτών που καταγγέλουμε.

Πρέπει να έχει εργαστεί ή να εργάζεται ή να παλευει να εργαστεί και όχι να μεγάλωσε σε τζάκι και να έχει την πολιτική full time job.

Πρέπει να έχει δώσει δείγματα γραφής στη τοπική κοινωνία που ζει, είτε στο μαζικό του χώρο.

Πρέπει, πρέπει, πρέπει...

Αλλιώς και αυτοί που ασχολούνται "ψιλορομαντικά" θα έλεγα λίγοι αλλά υπάρχουν, όταν κάποια στιγμή δουν ότι: είτε θα ταυτιστούν πίσω από ένα βουλευτή ή τίποτα, γυρνάνε σπίτι τους.

Καλημέρα.

blogger είπε...

Δεν θα θελα να δω την νέα γενιά να "επιλέγεται" από κάποιους...
Εγώ θα θελα να δω τις προηγούμενες γενιές να εμπνέουν την νέα γενιά σε μαζικές εκδηλώσεις κοινωνικής πάλης, και μέσα από αυτές τις εκδηλώσεις να αναδειχθούν οι καλύτεροι.

anadelfos είπε...

Το ζητούμενο είναι, οι "παλιοί" να μπορούν να σηκώσουν τα βάρη της αναγέννησης του ΠΑΣΟΚ.
Έως σήμερα ΔΕΝ μπόρεσαν. Το δείχνουν ΚΑΙ οι φρέσκιες δημοσκοπήσεις. Έχουμε κολλήσει κυριολεκτικά στους συναισθηματικούς ...ψήφους..

Τι "πρέπει" να γίνει;
Να ελπίζουμε εμείς οι ψηφοφόροι του ότι θα βελτιώσουν τις επιδόσεις τους;
Ή να φύγουν και να δώσουν τη θέση τους σε νέους;

Ρήγας είπε...

Σε όλα τα προηγούμενα άρθρα σας τα σχόλια είναι μηδαμηνά. Σε αυτό μέχρι στιγμής τα σχόλια είναι 6, και ο νοών νοείτο.
Όσο αφορά τα περί φασισμού, εμείς δεν έχουμε εκλέξει ποτέ πρόεδρο δια βοής......και δεν κάναμε το πρώτο μας συνέδριο δεκα χρόνια μετά την ίδρυσή μας. Καλημέρα σας.

Νίκος Λαγκαδινός είπε...

Matrix, υπερθεματίζω σε όσα λες. Δεν υπάρχει λόγος να τα επαναλάβω αυτά που γράφεις γιατί με εκφράζουν.

krogias, Γιώργο όπως και ο Matrix, έχω την αίσθηση ότι είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος.

anadelfos, είσαι κάπως υπερβολικός λέγοντας ότι οι παλιοί δεν μπόρεσαν να σηκώσουν τα βάρη κ.λπ. και συνεπώς να παραμερίσουν. Όλα σε αυτό τον κόσμο κατακτώνται. Θα σου πω μονάχα πως όταν ήρθε στην Ελλάδα ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν είπε στον ΓΕΡΟ "φύγε από τη μέση γιατί είμαι νεότερος"! Ο καθένας έδωσε τον αγώνα του και δικαιώθηκαν και οι δυο.

Ρήγας. Αγαπητέ φίλε προφανώς δεν συμφωνείς μαζί μας και καλά κάνεις. Ωστόσο, το ζητούμενο δεν ήταν να απαντήσω γιατί το ΠΑΣΟΚ έκανε συνέδριο μετά από τόσα χρόνια. Το ΠΑΣΟΚ έδωσε μαθήματα δημοκρατίας και πέτυχε. Κι αυτοί που συγκρότησαν το ΠΑΣΟΚ άνθρωποι ήσαν και όχι θεοί. Λάθη έγιναν και θα ξαναγίνουν. Εκείνο που θα μείνει είναι τα έργα και όχι τα λάθη. Από μια άλλη σκοπιά θα μείνουν τα λάθη της ανιστόρητης ηγεσίας των δύο κομμάτων της παραδοσιακής αριστεράς που συνεργάστηκαν με τη Δεξιά για να διαλύσουν το ΠΑΣΟΚ, να διασύρουν τον Ανδρέα Παπανδρέου και τα στελέχη του Κινήματος κι όλους όσοι το στήριξαν. Μιλάω για το "βρώμικο '89". Αυτά.

Ρήγας είπε...

Τιμήσατε την δημοκρατία με τις τόσες διαγραφές στελεχών, πριν το 81. Τιμήσατε την εξουσία με τον λαϊκισμό των ΡΕΤΙΡΕ που πρώτος ανέφερε ο Παπανδρέου. Τιμήσατε την δημοκρατία καπελώνοντας την όποια αυτονομία του συνδικαλιστικού κινήματος με τα γεγονότα στα συνδικάτα στην δεύτερη περίοδο της από τότε μέχρι σήμερα συνεχιζόμενης λιτότητας. Τιμήσατε την δημοκρατία, με την ανακολουθία στην δέσμευση για απλή αναλογική. Τιμήσατε την δημοκρατία με τον μη διαχωρισμό μεταξύ εκκλησία και κράτους ζήτημα που στην δυτική Ευρώπη έχει λυθεί από τον καιρό της Γαλλικής Επανάστασης. Τιμήσατε την δημοκρατία με το Τσοβόλα δώστα όλα. Τιμήσατε την δημοκρατία με την ταύτιση κράτος-κόμμα όπως στην Σοβιετία. Και για την περίφημη συγκυβέρνηση πιο πριν υπήρχε μια άλλη κυβέρνηση που λεγόταν οικουμενική αν θυμάστε καλά………..
Τιμήσατε την δημοκρατία διαπρέποντας στον κομματικό συνδικαλισμό. Τιμήσατε την δημοκρατία έχοντας το θράσος ο αρχηγός σας να πει τον Κύρκο πρίγκιπα του Λόνγκ Άιλαντ. Έναν Κύρκο που περίμενε επί 45θημέρο τον τουφεκισμό του, την ώρα που ο πρώην πρόεδρός σας ΗΤΑΝ ΑΠΩΝ, όπως κάποιοι άλλοι που στην χούντα διάβαζαν………………….
Τιμήσατε την δημοκρατία με το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου. Τιμήσατε την δημοκρατία δημιουργώντας στρατιές ανθρώπων που χρωστάνε στις τράπεζες.
Τελικά όλοι εσείς οι του πασοκ έχετε επιλεκτική μνήμη.
Σταματάω εδώ γιατί έχω να πάω και στην πορεία.

tractatus είπε...

@riga΄και κάποιοι γίναν τιμητές των πάντων χωρίς ίχνος διαχείρησης και ευθύνης. Μπράβο! Συνεχίστε έτσι και, επειδή φαίνεσαι αρκετά νέος, σύντομα θα δείς τα αποτελέσματα.

Νίκος Λαγκαδινός είπε...

Ρήγας, μας έκανες τα μούτρα κρέας! Του σαλονιού προφανώς είσαι και όχι του πεζοδρομίου. Βάλτο καλά μες στο μυαλό σου ότι το ΠΑΣΟΚ άλλαξε τον τόπο προς το καλύτερο. Και οι ελπίδες μας για καλύτερες μέρες πάλι με το ΠΑΣΟΚ. Άντε γεια! (πήγαινε αλλού να παίξεις...)

Νίκος Λαγκαδινός είπε...

tractatus, έτσι είναι αυτοί. Κριτικάρουν εκ του ασφαλούς. Είναι γνωστό άλλωστε ότι λάθη δεν κάνουν οι... άπρακτοι!

Ρήγας είπε...

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ.....ΕΧΕΤΕ??????????????????????????????

ΥΓ Και στα περί σαλονιού, δεν με έχεις δει ούτε απο χιλιόμετρο...Και ούτε με ξέρεις...... Τιμητή(sic) της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ....... ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕ.....

Νίκος Λαγκαδινός είπε...

Ρήγας! Πιθανόν να πιστεύεις ότι είσαι και προβοκάτορας, αλλά ενδεχομένως το νεαρό της ηλικίας σου να μην σου επιτρέπει γνώση της ιστορίας και να έχεις θολωμένο μυαλό. Γι' αυτό επειδή η απάντησή μου θα είναι μακροσκελής θα "ποστάρω" την απάντησή μου. Κι αν σου αρέσει. Μέχρις εδώ, διότι με "ανώνυμους" δειλούς δεν έχω διάθεση να συνδιαλέγομαι.