Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2007

ΣΕ ΛΙΓΟ, ΘΑ ΤΡΩΜΕ ΤΗ ΣΚΟΝΗ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ!

Η χρονιά των μικρών... [Π. Τσούτσιας, Έθνος της Κυριακής, 29/12/2007]. 4,9% της δύναμής τους έχουν χάσει από τον Οκτώβριο ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με το δεύτερο να φυλλορροεί προς τον ΣΥΝ. Ενισχυμένοι ΚΚΕ και ΛΑ.ΟΣ. Ο αέρας της νέας χρονιάς φουσκώνει τα πανιά των «μικρών» κομμάτων, καθώς μέσα σε δύο μόλις μήνες τα δυο μεγάλα κόμματα χάνουν ψηφοφόρους τόσο προς τα δεξιά τους όσο και προς τα αριστερά τους. Μέσα σε ένα δίμηνο η κυβερνώσα παράταξη αλλά και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης χάνουν περίπου 2,5 ποσοστιαίες μονάδες, το οποίο είναι ένα σαφές δείγμα των διαθέσεων και απόψεων που εκφράζει η κοινή γνώμη για την πολιτική των δυο μεγάλων κομμάτων. Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης της MARC για το «Εθνος της Κυριακής», στην πρόθεση ψήφου - εάν είχαμε σήμερα εκλογές- φαίνεται ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνουν μαζί μόλις το 63,3%, αποτυπώνοντας έτσι την υποχώρηση του δικομματισμού στη συγκεκριμένη πολιτική συγκυρία. Η μέτρηση καταγράφει χαμηλά εκλογικά ποσοστά για τη ΝΔ (33,2%) και το ΠΑΣΟΚ (30,1%) ενώ αντίθετα αυξημένα είναι τα ποσοστά για το ΚΚΕ (8,2%), τον ΣΥΡΙΖΑ (6,8%) και το κόμμα του Γ. Καρατζαφέρη (3,7%) σε σχέση πάντα με την μέτρηση της ίδιας εταιρείας τον μήνα Οκτώβριο του 2007. Ταυτόχρονα τα ευρήματα δείχνουν έντονη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ για την αντιπολιτευτική τακτική του κόμματος. Οπως είναι σαφές η έντονη και σκληρή προεκλογική αντιπαράθεση για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ άφησε πολλές πληγές ανοικτές, και το ερώτημα είναι εάν και πώς θα «κλείσουν» σύντομα.

Για πρώτη φορά σε τέτοια έκταση αποτυπώνεται στην έρευνα της MARC μεγάλη διαρροή ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι κλίνουν προς τα αριστερά και πιο συγκεκριμένα προς τον Συνασπισμό (ενώ αντίθετα προς τη ΝΔ στρέφεται μόλις το 1,3%). Μόλις τρεισήμισι μήνες μετά τις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου το ΠΑΣΟΚ «χάνει» το 6,1% των ψηφοφόρων του, το οποίο στρέφεται προς τον ΣΥΝ αλλά και το 1,9% προς το ΚΚΕ. Αξίζει να υπογραμμισθεί ότι σε σχέση με τη μέτρηση της εταιρείας MARC - Οκτώβριος 2007- ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησε τη δύναμή του κατά 2,7 ποσοστιαίες μονάδες και το ΚΚΕ 1,2%. Σημειώνεται ότι σχεδόν έξι στους δέκα ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ ζητούν συνεργασία με άλλο κόμμα ενώ την ίδια θέση εκφράζει ένας στους δύο ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα ευρήματα της δημοσκόπησης της εταιρείας MARC αποτυπώνουν ή «φωτογραφίζουν» μια ιδιαίτερα αρνητική εικόνα τόσο για τη ΝΔ όσο και για το ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο το καμπανάκι χτυπά κυρίως προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο - σε μια ιδιαίτερη αρνητική πολιτική συγκυρία για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας- όχι μόνο δεν κερδίζει αλλά χάνει και «δικούς του» ψηφοφόρους...

ΣΧΟΛΙΟ:

Το σχόλιό μου είναι ό,τι λέει ο τίτλος αυτού του σημειώματος: "Σε λίγο θα τρώμε τη σκόνη του Τσίπρα"!

2 σχόλια:

Christoph είπε...

Πέρσι τέτοια εποχή τι ποσοστά είχαν τα δυο μεγάλα κόμματα στα γκάλοπ;
Το ρωτάω επειδή δε μου φαίνεται και τόσο μεγάλο το ποσοστό των ΚΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ-ΛΑΟΣ...
Δεν ασπάζομαι την άποψη ότι τα ΜΜΕ ευθύνονται για τα χάλια μας, αλλά σιγά σιγά προσπαθεί να περάσει από κάποιους η άποψη για το τέλος του δικομματισμού και της στήριξης των μικρών κομμάτων για τη στήριξη σαν να είναι μόδα. Φοβάμαι λοιπόν ότι το διακύβευμα των επόμενων εκλογών θα επιδιωχθεί να είναι "μικρά ή πάλι μεγάλα κόμμματα;"...
Προφανώς μεγάλη ευθύνη για αυτή την κατάσταση φέρει και το ΠΑΣΟΚ με την αντιπολιτευτική του τακτική απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες εκλογές.
Το θέμα τώρα είναι βέβαια τι μπορούμε να κάνουμε τώρα...
Χρόνια πολλά και καλές γιορτές!

Νίκος Λαγκαδινός είπε...

Συντροφάκι, συμμερίζομαι τις απόψεις σου. "Φταίνε" τα ΜΜΕ, αλλά δεν μπορούμε να το χρησιμοποιούμε αυτό ως άλλοθι για την αδυναμία του ΠΑΣΟΚ να δείξει ένα ανανεωμένο και ελκυστικό πρόσωπο, να ξεπεράσει τις αδυναμίες του, να δείξει ενωμένο... Δυστυχώς είναι μακρύς ο δρόμος. Η νέα γενιά πάντα έχει τον πρώτο λόγο. Οι μεγαλύτεροι πεέπει να ακούνε, να συνδιαλέγονται και οι καρεκλοκένταυροι πρέπει κάποτε να πάνε σπίτι τους. Ας υποστηρίξουν το ΠΑΣΟΚ με την ψήφο τους. Για να στηρίζεις το ΠΑΣΟΚ δεν είναι απαραίτητο να είσαι και στέλεχος!
Αυτά, και τα ξαναλέμε.
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ.
(Πόσο θ' αντέξει η Δεξιά;)