Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2007

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΛΗΘΕΙΑ

Η εικόνα “http://www.agp.gr/agp/media/images/photos/F284_07_copy.jpg” δεν μπορεί να προβληθεί επειδή περιέχει σφάλματα.

Επειδή προκλήθηκα από έναν ψευδώνυμο «Ρήγα», που θέλει να μιλήσουμε «πολιτικά», θεώρησα απαραίτητο να κάνω την παρακάτω μικρή κωδικοποιημένη «ανασκόπηση» μιας μακράς διαδρομής της χώρας που κυβερνήθηκε από το ΠΑΣΟΚ, με τα θετικά και τα αρνητικά.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου ως ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ, ενσάρκωσε το αίτημα της αλλαγής. Αίτημα που συνεπήρε και συγκίνησε όλους τους Έλληνες πολίτες. Αίτημα που εξέφραζε τη βαθιά ανάγκη του τόπου να υπάρξει μια τομή στην πολιτική ζωή. Η ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τον Ανδρέα Παπανδρέου τον Οκτώβρη του 1981, έθεσε τέρμα στη μονοκρατορία της και πραγματοποίησε ένα όνειρο πολλών γενεών στην Ελλάδα. Ισοδυναμούσε με ειρηνική επανάσταση. Η παρουσία του και η προσωπικότητά του σ’ αυτή τη νίκη, διαδραμάτισαν καταλυτικό ρόλο. Γιατί εξέφρασε τότε και στη συνέχεια ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις. Εξέφρασε τα οράματα της εθνικής ανεξαρτησίας, της λαϊκής κυριαρχίας και της κοινωνικής απελευθέρωσης.

Από το 1974 μέχρι το 1981 το ΠΑΣΟΚ έκανε υπεραισθητή την παρουσία του, είτε με τα «μαξιμαλιστικά» του συνθήματα («Στις 18 Σοσιαλισμός»), είτε με τον αριστερό του ριζοσπαστισμό και τη δυναμική του αντιπολίτευση, αλλάζοντας τα μέχρι τότε πολιτικά δεδομένα, και κατάφερε να κινητοποιήσει το λαό, δημιουργώντας ώριμες πολιτικές συνθήκες για τη μεγάλη αλλαγή του 1981. Το ΠΑΣΟΚ, αφότου ανέλαβε κυβερνητικές ευθύνες, εμπέδωσε στη διάρκεια της πρώτης οκταετίας 1981-1989 το αίσθημα της αλλαγής.

ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗ. Αναγνωρίστηκε η Εθνική Αντίσταση, άρχισε ο ελεύθερος επαναπατρισμός των πολιτικών προσφύγων, δόθηκε σύνταξη στους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, καταργήθηκαν οι γιορτές μίσους, καταργήθηκαν οι φάκελοι.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Καταργήθηκε ο σταυρός προτίμησης, δόθηκε ψήφος στους νέους από 18 χρόνων, όπως επίσης και ψήφος στους μετανάστες και στους ναυτικούς.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ. Αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή και υπερδιπλασιασμός μισθών και ημερομισθίων, άδεια τεσσάρων εβδομάδων, εβδομάδα εργασίας 40 ωρών, κατάργηση του ν. 330/76 και θεσμοθέτηση του νόμου 1264/82, αύξηση αριθμού στεγαστικών δανείων για εργαζόμενους, αύξηση οικογενειακών επιδομάτων, τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας για τους εργατοϋπαλλήλους, μεγάλες αυξήσεις στις συντάξεις του ΙΚΑ, του ΤΕΒΕ, του ΤΣΑ και άλλων ταμείων, καθιέρωσης επικουρικής σύνταξης για όλους τους εργαζόμενους, προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, υπερδιπλασιασμός αγροτικών συντάξεων, αυτοτελής σύνταξη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους αγρότες, μέτρα για βελτίωση της διακίνησης των αγροτικών προϊόντων, μέτρα προστασίας και αξιοποίηση των αγροτικών καλλιεργειών, ενίσχυση εκδημοκρατισμός και μαζικοποίηση των αγροτικών συνεταιρισμών.

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ. Διπλασιασμός των τραπεζικών πιστώσεων και φορολογικές ελαφρύνσεις στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, διαφάνεια και απλούστευση των διαδικασιών δανειοδότησης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ίδρυση ασφαλιστικού κεφαλαίου για παροχή εγγυήσεων στη βιοτεχνία, επίλυση του προβλήματος της επαγγελματικής στέγης.

ΥΓΕΙΑ. Εθνικό Σύστημα Υγείας, Κέντρα Υγείας, νοσοκομειακός γιατρός, Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκου.

ΠΑΙΔΕΙΑ. Νόμος Πλαίσιο για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, ίδρυση-αναβάθμιση Τεχνολογικών ιδρυμάτων, συμμετοχή φοιτητών στη διοίκηση των ΑΕΙ-ΤΕΙ, ίδρυση νέων Πανεπιστημίων Θεσσαλίας, Αιγαίου Ιονίου, πολυκλαδικά λύκεια-μεταλυκειακά κέντρα, νέα συγγράμματα στη δημοτική με μονοτονικό σύστημα, νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, εκσυγχρονισμός - αναβάθμιση επαγγελματικής εκπαίδευσης, προγράμματα λαϊκής επιμόρφωσης, αύξηση και αναβάθμιση κέντρων νεότητας, αύξηση και βελτίωση των δημόσιων βρεφονηπιακών σταθμών.

ΓΗΡΑΤΕΙΑ. Σύνταξη σε ανασφάλιστους άνω των 70 ετών, επιδότηση 8.000 δρχ. σε οικονομικά αδύναμα άτομα 60-70 ετών, αύξηση των Κέντρων Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ) από 8 σε 100, βελτίωση της σύνταξης και μέτρα για την επαγγελματική αποκατάσταση αναπήρων.

Προγράμματα λαϊκής και εργατικής κατοικίας, προώθηση της ισότητας των φύλων, εκσυγχρονισμός του οικογενειακού δικαίου, καθιέρωση του πολιτικού γάμου, εκσυγχρονισμός του σωφρονιστικού συστήματος, μέτρα για την πολιτιστική ανάπτυξη, προώθηση της έρευνας και της τεχνολογίας.

ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ. Διοικητική αποκέντρωση, ενίσχυση-αναβάθμιση τοπικής αυτοδιοίκησης, θεσμοί λαϊκής συμμετοχής: νομαρχιακά συμβούλια, συνοικιακά συμβούλια, λαϊκές συνελεύσεις, κοινωνικοποιήσεις, εποπτικά συμβούλια.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ. Μάχη κατά της γραφειοκρατίας, κατάργηση πολυθεσίας, μονιμοποίηση 90.000 εκτάκτων υπαλλήλων του δημοσίου, ενιαίο μισθολόγιο.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. Νοικοκύρεμα της οικονομίας και των δημόσιων ταμείων, μείωση του ελλείμματος ισοζυγίου πληρωμών, του πληθωρισμού, του ελλείμματος του δημόσιου τομέα, αύξηση των εξαγωγών, εξυγίανση των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, βελτίωση του κυκλώματος εμπορίας προϊόντων και αντιμετώπιση των μεσαζόντων, προγράμματα περιφερειακής ανάπτυξης.

ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ-ΑΝΕΡΓΙΑ. Προγράμματα επιδοτούμενης απασχόλησης, προγράμματα για την καταπολέμηση της ανεργίας, Εθνικό Σύστημα Προστασίας από την ανεργία, επιδόματα ανεργίας σε νέους, διεύρυνση των προϋποθέσεων και επιμήκυνση του χρόνου επιδότησης ανεργίας, αναβάθμιση και επέκταση επαγγελματικού προσανατολισμού, και της ταχύρρυθμης επαγγελματικής εκπαίδευσης, εξυγίανση των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων και διασφάλιση της δουλειάς σε χιλιάδες εργαζόμενους, αξιοποίηση των κρατικών προμηθειών προς όφελος των εγχώριων προϊόντων.

ΜΑΧΗ ΣΤΗΝ ΕΟΚ. Διεκδίκηση και κατοχύρωση των δικαιωμάτων μας στην ΕΟΚ, απορρόφηση πόρων από τα κοινοτικά ταμεία, προώθηση του μνημονίου για προστασία βιομηχανίας-βιοτεχνίας και μικρής και μεσαίας γεωργικής καλλιέργειας, μεγαλύτερα ποσοστά αύξησης για μεσογειακά προϊόντα, ειδική ενίσχυση για συνεταιριστικές μονάδες, συμπεριλήφθηκαν στη χρηματοδότηση της ΕΟΚ όλοι οι νομοί της χώρας και όχι μόνο οι 20 που είχε συμφωνηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.

ΕΘΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ. Προώθηση της Εθνικής Λαϊκής Ενότητας, κατοχύρωση της ενότητας λαού και στρατού.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Κατάργηση των ΤΕΑ και των πιστοποιητικών κοινωνικών φρονημάτων, εξυγίανση των Σωμάτων Ασφαλείας, δυνατότητα ελεύθερης έκφρασης του πολίτη.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. Αδέσμευτη, ανεξάρτητη, περήφανη εξωτερική πολιτική, συμφωνία για την οριστική απομάκρυνση των Βάσεων, συμπαράταξη με τον αγωνιζόμενο κυπριακό λαό, πρωτοπορία στο διεθνές κίνημα για ειρήνη και αφοπλισμό.

Αλλά η διακυβέρνηση της χώρας από τον Ανδρέα Παπανδρέου έδωσε στην πολιτική δημοκρατία την καθεστωτική ασφάλεια και συνοχή της. Χάρη στη συνολική πολιτική του Ανδρέα Παπανδρέου απέκτησε λειτουργικό βάθος και πειθώ η ευρωπαϊκή επιλογή του Κ. Καραμανλή. Γιατί με τη διακυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου το «άλλο μισό» της κοινωνίας βρήκε τους διαύλους και τα μέσα ώστε να προσδώσει στην πολιτική δημοκρατία το βάθος, τη διάρκεια και τη σταθερότητα που δίνουν τα δίκτυα της κοινωνικής πρόνοιας και το κίνητρο της οικονομικής συμμετοχής μαζί με την πολιτική ισοτιμία.

Η δεκαετία του ’80 ήταν καθοριστική από την άποψη της οριστικοποίησης ­για πρώτη φορά στη νεοελληνική ιστορία ­ της καθεστωτικής συνοχής ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους, έργο που ιστορικά έπραξε η σοσιαλδημοκρατία παντού στην Ευρώπη κάποιες δεκαετίες νωρίτερα. Η ύπαιθρος αστικοποιήθηκε, οι δυνάμεις της εργασίας απέκτησαν όχι μόνο δύναμη οικονομικής διαπραγμάτευσης αλλά ο ευρύτερος δημόσιος τομέας απέκτησε και ουσιώδη πολιτική εξουσία, συνυφασμένη με τη συνδικαλιστική. Στεγανά στη δομή της κρατικής εξουσίας κατέρρευσαν, ενώ η δημόσια διοίκηση από προπύργιο του κομματικού κράτους μετεβλήθη σε χώρο ισότιμης πρόσβασης κάθε έλληνα πολίτη. Με απλά λόγια, αν δεν υπήρχε η συνολική πολιτική του Ανδρέα Παπανδρέου στη δεκαετία του ’80, η Ελλάδα θα παρέμενε μια κοινωνία εύθραυστη, με μεγάλες ανισότητες και κοινωνικά εκρηκτική, άρα πολιτικά ευάλωτη και ασταθής ώστε να μην μπορέσει να αποτελέσει ­ όπως είναι σήμερα ­ ένα οργανικό στοιχείο της σύγχρονης ευρωπαϊκής πραγματικότητας…

Στη διάρκεια της διακυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη προώθησε δυναμικά τον εκσυγχρονισμό της χώρας.

Τι σήμαινε εκσυγχρονισμός; Σήμαινε σταθερή οικονομία. Οικονομία με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, οικονομία με περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη. Σήμαινε τη συνεχή αναβάθμιση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στα Βαλκάνια και στον διεθνή περίγυρό της, την επίλυση των εθνικών μας θεμάτων. Επιδιώχθηκε μια κοινωνία με περισσότερη ασφάλεια, με περισσότερες δυνατότητες και ευκαιρίες για τον πολίτη.

H Ελλάδα έγινε μέλος της ΟΝΕ, απέκτησε ένα από τα σταθερότερα νομίσματα του κόσμου, συμμετείχε στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απέκτησε σταθερή οικονομία, πέτυχε από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ΠΑΣΟΚ πέτυχε τη σταθερή βελτίωση των εισοδημάτων των Ελλήνων. Επεκτάθηκε το κοινωνικό κράτος με συνεχώς υψηλότερες κοινωνικές δαπάνες. Έγιναν μεγάλα και μικρά έργα σε έκταση πρωτόγνωρη. Αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα της τρομοκρατίας που απασχολούσε τη χώρα από το 1974. Έκλεισε για πάντα το θέμα της βασιλικής περιουσίας. H Ελλάδα ανέλαβε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η Ολυμπιακή προετοιμασία ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Η Ελλάδα απέκτησε διπλωματική υπεροχή στην περιοχή. H Κύπρος εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έχουν δημιουργηθεί τώρα πια οι προϋποθέσεις για τη λύση του Κυπριακού και την αντιμετώπιση του θέματος της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο. Η Ελλάδα άλλαξε θεαματικά προς το καλύτερο. Ήταν μία περίοδος δημιουργική, που παρόμοια δεν έχει γνωρίσει άλλοτε ο τόπος μας.

Μπορώ να συνεχίσω, αν χρειαστεί!

11 σχόλια:

blogger είπε...

Συνέχισε! Συνέχισε! :)

konstantinos chouvardas είπε...

Με συγκίνησες...
Αυτο είναι το ΠΑΣΟΚ...
Νομίζω οτι ο Ελληνικός λαός είδε απο το ΠΑΣΟΚ οτι ποιο πρωτοποριακό,σύγχρονο, ριζοσπαστικό και δημοκρατικό δείχνοντας ταυτόχρονα κοινωνική ευαισθησία για τους όλους τους μη προνομιούχους Ελληνες...
Ο Αγώνας συνεχίζεται
Και μεις συνεχίζουμε να στηρίζουμε ΠΑΣΟΚ...

αντωνης είπε...

αγαπητε Νικο (επιτρεψε μου τον ενικο γιατι σε διαβαζα στην "Εξορμηση" καθημερινα), και εγω λεω να συνεχισεις

Προχωραμε και για ενα ακομα καλυτερο αυριο για την πατριδα μας.
(απλα θεωρω οτι θα ηταν καλη και μια αναφορα στα οποια λαθη εγιναν)

Αντωνης Γιομπαζολιας.

Νίκος Λαγκαδινός είπε...

Λάθη έγιναν και, δυστυχώς, γίνονται. Ωστόσο δεν υπάρχει πλέον λόγος να κοιτάζουμε συνέχεια στην κοιλιά μας. Ο σημερινός πρόεδρος τα αναγνώρισε και συμφωνώ απολύτως μαζί του. Δεν πρέπει να μας παρασύρουν διάφορα παπαγαλάκια σε ατέρμονες συζητήσεις για το τι (αρνητικό) έκανε το ΠΑΣΟΚ. Άλλωστε η Ελλάδα δεν γεννήθηκε το 1981, τη χρονιά δηλαδή που ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ. Όποιος θέλει μπορούμε να πάμε και παραπίσω και πάει λέγοντας. ΟΜΩΣ, κοιτάμε πλέον μπροστά. Και πρέπει πάση θυσία να ανατρέψουμε το αρνητικό κλίμα. Δεν αξίζει στο ΠΑΣΟΚ και στον Παπανδρέου αυτή η αντιμετώπιση, όπως τουλάχιστον αποτυπώνεται στις (εν πολλοίς μεθοδευμένες) δημοσκοπήσεις. Δεν βλ,έπετε πώς απαξιώνεται το ΠΑΣΟΚ και ιδιαίτερα ο Γιώργος καθημερινά από τους διάφορους Πρετεντέρηδες; Τα ξαναλέμε... Χαίρω όμως γιατί βλέπω νεότερους από μένα να έχουν το ίδιο και μεγαλύτερο πάθος.

katerina είπε...

Δεν θα διαφωνίσω καθόλου. Αλλά θέλω να επισημάνω ότι το παρελθόν του ΠΑΣΟΚ δημιουργεί ταυτόχρονα και το ιστορικό του χρέος, την ιστορική του ευθύνη, να αλλάξει τα πράγματα.
Να αλλάξει, να ανατρέψει.
Και όταν λέω να ανατρέψει δεν εννοώ μόνο την Κυβέρνηση.
Αυτό ίσως είναι και το πιο εύκολο. Αυτό κάπου είναι και μοιραίο.
Η αλλαγή, η ανατροπή είναι δομικοί λίθοι του ΠΑΣΟΚ.
Ειναι δομικοί λίθοι του Σοσιαλισμού

theodore είπε...

Φταίμε κι εμείς,φταίτε κι εσείς,φταίει κι ο Χατζηπετρής.
Αυτό το τραγουδάκι ακούγεται τα τελευταία 4 χρόνια στο ΠΑΣΟΚ.
Κι άντε να δεχθούμε ότι κάποιοι…υπονομεύουν τον πρόεδρο.
Πως γίνεται τότε βρέ παιδιά και οι δημοσκοπήσεις πάντα,μα πάντα λέμε, τον δείχνουν να πατώνει.
Τι διάολο,οι υπονομευτές επηρεάζουν όλον αυτόν τον κόσμο?
Αλλά ξέχασα.Την μία φταίνε οι δημοσκόποι,την άλλη τα κανάλια,την άλλη τα μεγαλοσυμφέροντα.
Λοιπόν για να τελειώνουμε με τα παραμύθια.Ολοι τo καταλαβαίνετε ότι το ΠΑΣΟΚ πάσχει από έλλειμα ηγεσίας.Οχι ότι τα περισότερα στελέχη βέβαια είναι κάτι ιδιαίτερο.
Οταν κάποτε υπήρχαν Γεννηματάς,Αλευράς,Αυγερινός,Δρεττάκης και τώρα βλέπεις Χρυσοχοίδη,Διαμαντοπούλου και…Βρυώνη,ε κάτι σε πιάνει.
Το έγραψα και αλλού.Ολοι όσοι αρνήθηκαν στο ΠΑΣΟΚ στις 11/11 την ευκαιρία να ανακάμψει είναι υπόλογοι απέναντι στον λαό, για τα τωρινά και τα μελλοντικά χάλια του Κινήματος.
Δικαιολογίες του στύλ δεν ήξερα,δεν άκουσα,με ξεγελάσανε, δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές.
Αυτή η κατρακύλα πρέπει να σταματήσει και θα σταματήσει.
Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ξαναγίνει μεγάλο.Δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ,ούτε ΚΚΕ.
Οσο ποιό γρήγορα το καταλάβουν αυτο,τόσο το καλύτερο.
Ειδάλλως το χρονοντούλαπο της Ιστορίας,έχει ακόμα άπλετο χώρο.

Ρήγας είπε...

Η πολιτική αντιπαράθεση όσο σκληρή και να είναι, πρέπει να διεξάγεται σε ένα πλαίσιο πολιτικού πολιτισμού, και τουλάχιστον αστικής ευγένειας. Εγώ ουδέποτε χρησιμοποίησα προσβλητικούς προσωπικούς χαρακτηρισμούς, αλλά βαθύτατα πολιτικούς. Ουδέποτε έκρινα την προσωπική διαδρομή κανενός χωρίς μάλιστα να την ξέρω, και ούτε πιστεύω ότι την χαρακτήρισα με χαρακτηρισμούς οι οποίοι αποκτούν ένα ειδικό βάρος. Εσείς, με χαρακτηρίσατε άνθρωπο του σαλονιού, μου είπατε πήγαινε αλλού να παίξεις, άντε γεια (αλά Τάκης Τσουκαλάς………), ότι είμαι άπρακτος, και εν τέλει με είπατε ΑΝΩΝΥΜΟ ΔΕΙΛΟ!!!!! Είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις να λέμε “σας επιστρέφω τους χαρακτηρισμούς”. Δεν θα το κάνω όμως, όχι γιατί ντρέπομαι, αλλά επειδή δεν ξέρω την προσωπική διαδρομή σας. Και ειλικρινά δεν με ενδιαφέρει να την μάθω. Όπως και εσείς δεν ενδιαφέρεστε να μάθετε την δική μου η οποία είναι προφανώς πιο μικρή από την δική σας, μιας και είμαι μικρότερός σας. Δικαίωμα όμως στην κριτική και στο πολιτικό συμπέρασμα έχει ο καθένας, και όχι μόνο οι πεφωτισμένες αφ εαυτού πρωτοπορίες, μέσα σε ένα κλίμα μιας δημοκρατίας των αρίστων πίσω από κομματικές καμαρίλες και κομματικές κουΐντες….
Τολμώ όμως να πω, ότι ο Σταλινισμός!!! με την ηθική, αλλά και την πρακτική του διάσταση δεν είναι μόνο «προνόμιο» ενός κομματιού της παρωχημένης αριστεράς, αλλά και άλλων συλλογικών πολιτικών υποκειμένων. Όπερ έδει δείξαι…..
Πάμε παρακάτω τώρα.
Μερικές φορές όσα προγράμματα, όσα μανιφέστα και να γράψουμε, έρχεται η ίδια η ζωή να μας διαψεύσει. Όχι μόνο εσάς, αλλά ακόμα και όλους μας.
Και η ίδια η ζωή σήμερα έχει διαψεύσει όλα αυτά που μου γράφετε ότι έκανε το πασοκ….. Μια ματιά γύρω σας αρκεί….Τόσο απλά!!! Αν σας αρέσει αυτό το πράγμα, αυτή η ευρωπαϊκή Ουγκάντα, έχει καλώς. Εγώ όμως την σιχαίνομαι. Και πιστεύω ότι στην πατρίδα μου και στον λαό της, δεν αξίζει τέτοια ζωή, υποθηκευμένη με δάνεια και με κάρτες. Τα όνειρά μου για την γενιά μου, και το μέλλον αυτού του τόπου είναι πολύ μεγαλύτερα από ένα τζιπ που θα το κυκλοφορώ στους δρόμους της Αθήνας, από έναν καφέ στο Κολωνάκι, από μια βραδιά στον Πλούταρχο…..
Οι γενιές που θα κλιθούν να ζήσουν σε αυτό τον τόπο αξίζουν πολλά περισσότερα. Αξίζουν μια ζωή με αξιοπρέπεια. Αξίζουν να παλεύουν για να ζουν με αξιοπρέπεια, και να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα με τους αγώνες τους, και όχι να γίνονται σημαιοκουβαλητές και φυλλαδιοδότες του κάθε πονηρού πολιτευτή αποδομώντας την ζωντάνια τους, τα νιάτα τους, εντασσόμενοι από τα πιο δημιουργικά τους χρόνια στην λογική του ρουσφετιού. Όχι να είναι επιβάτες σε ένα μέλλον ανασφάλιστης εργασίας, μισής ζωής, μισής σύνταξης, μισής ύπαρξης, σε μια χώρα που όλα τσιμέντο θα γίνουν, και κάρβουνο!!!!! χάριν της ανάπτυξης βεβαίως βεβαίως…… σε μια χώρα που την κυβερνάνε 3 οικογένειες, και μια χούφτα νταβατζήδες. Σε μια χώρα που απέχει έτη φωτός, ακόμα και από τις αστικές δημοκρατίες της δυτικής Ευρώπης………

Ένας ανώνυμος δειλός που έχει το θάρρος να σκέφτεται….

Νίκος Λαγκαδινός είπε...

Αγαπητέ, αυτό το «πλαίσιο πολιτικού πολιτισμού» με παραπέμπει στις περιβόητες αναφορές και του Καραμανλή για «πολιτικό πολιτισμό». Όσο για την «αστική ευγένεια», μάλλον με αφήνει αδιάφορο. Και δεν σας προσέβαλα διότι δεν… υπάρχετε, αφού τελικά συζητώ με έναν ανώνυμο «ψευδώνυμο». Δεν έχει βάρος η επιστροφή από την πλευρά σας των χαρακτηρισμών μου, διότι εγώ βρίσκομαι στο άπλετο φως. Και τη φωτογραφία μου ακόμη δημοσιεύω. Και το βιογραφικό μου κυκλοφορεί στο διαδίκτυο κι εκεί μπορείς να διαπιστώσεις ότι πάντοτε ήμουν της «πράξης». Συνεπώς, μόνο «ανώνυμος» δεν είμαι! Μ’ ενδιαφέρει να μάθω ποιος είναι εκείνος που θέλει να συζητήσουμε, αλλιώς αλλάζω δρόμο. Πού είναι το παράξενο; Από εκεί και κάτω, δεν ξέρω αν θα πρέπει να απαντήσω, όταν οι χαρακτηρισμοί σου για σταλινισμούς, Ουγκάντες, σημαιοκουβαλητές και φυλλαδιοδότες, νταβατζήδες κ.λπ. Όλα αυτά για τα οποία απαγγέλλεις κατηγορίες (προφανώς και εναντίον του ΠΑΣΟΚ) ίσως να έχεις δίκιο, διότι οι νεότεροι είθισται να κατηγορούν τους παλαιότερους. Δεν μπορείς όμως να παραγνωρίζεις το τεράστιο έργο που επιτέλεσε το ΠΑΣΟΚ στα χρόνια που είχε την ευθύνη της διακυβέρνησης του τόπου. Λάθη έγιναν, διότι οι άνθρωποι που ανέλαβαν κυβερνητικές ευθύνες δεν ήσαν υπεράνθρωποι. Καλοί και οι συναισθηματισμοί, ωστόσο πρέπει σας πω ότι με φράσεις αισθηματολογίας παίζουν την κωμωδία της σοβαρότητας οι νεκροθάφτες της πολιτικής ελευθερίας. Αλλά, αγαπητέ μου, ευτέλεια είναι να μην αναγνωρίζεις ότι ο κάθε πολιτικός σχηματισμός έχει το μερίδιό του στην οικοδόμηση μιας Ελλάδας που εμείς σήμερα μπορεί να την οικτίρουμε. Το ΠΑΣΟΚ π.χ. δεν είναι ίδιο με τη Νέα Δημοκρατία. Αυτή η λογική πως «όλοι ίδιοι είναι» εκπορεύεται από αντιδραστικά μυαλά. Περάσαμε (ο ελληνικός λαός) από τις Συμπληγάδες μιας πολύ δύσκολης περιόδου. Αλλά είμαι βέβαιος ότι το ΠΑΣΟΚ έμαθε τους πολίτες να έχουν επίγνωση της ελευθερίας τους, να τη δικαιώνουν, να την αξιώνουν, να την προασπίζουν. Μπορεί τις λέξεις να τις χρησιμοποιούν όλοι αλλά το ξέρουμε πως όταν τις χρησιμοποιεί λόγου χάρη το ΛΑΟΣ, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τις έχει αδειάσει από περιεχόμενο…
Φτάνει. Μια νεολαία που μπορεί να βάζει φωτιά στις συνειδήσεις δεν μπορεί να διαγράφει το παρελθόν.
Μπορώ να συζητώ όταν ο συνομιλητής μου δεν τοποθετείται αφοριστικά...

Βασίλειος Περαντζάκης είπε...

Μια πρώτη απάντηση εδώ:
http://vaspersview.blogspot.com/2007/12/1.html

Νίκος Λαγκαδινός είπε...

Φίλτατε Vassilis, έκανα μια βόλτα στο μπλογκ σου και διαπίστωσα ότι έκανες λάθος που ήρθες στο δικό μου. Γιατί ασχολείσαι με το παρελθόν του ΠΑΣΟΚ αντί να κοιτάζεις τι κάνει η Νέα Δημοκρατία - κι αν δεν έχεις καταλάβει τι έχει κάνει η ΝΔ, η υπόθεση Μαγγίνα είναι αρκετή για να σου δώσει να καταλάβεις. Παρανομίες επίπαρανομιών. Αυτό είναι το κράτος δικαίου της ΝΔ; Κι αν σου θυμίσω κουμπάρους, δομημένα ομόλογα, παράνομες προσλήψεις και υποκλοπές, Πακιστανούς... Θα πάρει μάκρος η καταγραφή.

Και βέβαια είναι αρκετό να σκεφτείς γιατί οι δεκάδες χιλιάδες πολίτες βγήκαν προχτές στους δρόμους. Αυτά.

Vaios είπε...

θελω να εκφρασω και εγω την αποψη μου πανω στα λεγομενα σας για το πασοκ.Ειμαι 27 χρονων και οπως καταλαβαινεται η αποψη μου εχει διαμορφωθει απο αυτα κυριως που εχω ζησει.Οποτε μην μου μιλησει κανεις για χουντα και κρατος της δεξιας.Αλλωστε γνωμη μου ειναι οτι η χουντα υπηρξε γιατι το εργο που επρεπε να επιτελεσει η κατοχη του β' παγκοσμιου πολεμου δεν το πετυχε ολοκληρωτικα.Υπηρξανε βεβαιως και συμπατριωτες μας που βοηθησανε την υπαρξη της χουντας,δεν αντιλεγω.Ομως αυτοι οι συγκεκριμενοι ειχε ο καθενας τους διαφορετικους λογους για να το πραξει αυτο.
Παμε τωρα στο πασοκ.Νομιζω οτι οι αρχικες προθεσεις του ιδρυτη του πασοκ του Ανδρεα Παπανδρεου υπηρξαν πραγματικα αληθινα καλοβουλες και οραματικες αν θελετε για την εποχη του.Ομως γνωμη μου ειναι οτι με την παροδο του χρονου οτι αυτα τα ονειρα εμειναν στο ντουλαπι.Οι λογοι που δεν πραγματοποιηθηκαν ουσιαστικα πραγματα απο το πασοκ νομιζω οτι ειναι παραπανω απο ενας.Νομιζω οτι ενας απο τους κυριοτερους λογους ειναι οτι ο Ανδρεας Παπανδρεου δεν ειχε καποιον αξιο συμπαραστατη η συνεχιστη μεσα στο κομμα που ειχε δημιουργησει.Δημιουργησε δηλαδη ενα κομμα συγκεντρωτικο,αρχηγοκεντρικο.Η ελλειψη αυτη ικανων στελεχων φανηκε απο την διαδοχη κατασταση στην αρχηγια του πασοκ που ηταν κατα την γνωμη μου η οριστικη ταφοπλακα για το κομμα αυτο το οποιο ηρθε στο πολιτικο σκηνικο της χωρας με τοσες πολλες υποσχεσεις τις οποιες δεν ηταν ικανο οπως φανηκε να τηρησει.Ο Σημιτης νομιζω οτι δεν φανηκε ανταξιος διαδοχος των πρωτων χρονων της διακυβερνησης Παπανδρεου (γιατι για τα τελευταια χρονια του δεν εχω την αποψη οτι κυβερνουσε ο ιδιος μαλλον η αυριανη και η μιμη)και οχι μονο δεν διορθωσε τα πραγματα αλλα συνεχισε την κατηφορα με τα σκανδαλα του χρηματηστηριου τις μιζες και την αναδειξη της παντοκρατοριας του κοκκαλη σε ολα τα δημοσια εργα.Γερμανοτραφεις ο ενας (Σημιτης)οσο και ο αλλος(Κοκκαλης).Τυχαιο??
Σημερα εχουμε λοιπον ενα κομμα το οποιο παλευει με τον παλιο κακο ευατο του.Συμφερον ολων μας ειναι απο την μαχη αυτη να βγει ενας ευρωστος πολιτικος σχηματισμος απαλαγμενος απο τα κομπλεξ του παρελθοντος(η χουντα πλεον εχει περασει στην ιστορια)και ικανος να δωσει πρακτικες και δικαιες λυσεις για τα προβληματα των συγχρωνων ανθρωπων.