Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

Νέες Εποχές: Υπάρχει κληρονομιά της δημοκρατικής παράταξης;


[ΤΟ ΒΗΜΑ, ΝΕΕΣ ΕΠΟΧΕΣ, 9/9/2012]. Η συμπλήρωση 38 χρόνων από τη διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη 1974 έγινε ξαφνικά αντικείμενο πολιτικής διαμάχης. Εκτός από το ΠαΣοΚ που δικαιολογημένα διοργάνωσε επετειακή εκδήλωση, σε ανάλογη εκδήλωση πρώην «πράσινων» στελεχών μίλησε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας. Επειδή, όπως έχει ειπωθεί και παλαιότερα, η πολιτική είναι η διαχείριση των συμβόλων, η διεκδίκηση από τα δύο κόμματα της πολιτικής κληρονομιάς της Διακήρυξης που έδωσε νέο νόημα στον όρο «δημοκρατική παράταξη» αποκτά βαθύτερο χαρακτήρα.

Είναι πιθανόν κάποιο άλλο κόμμα να επαναλάβει αυτό που έκανε το ΠαΣοΚ στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του '70, όταν από το 13,6% το 1974 εκτινάχθηκε στο 25,3% το 1977 και κατέληξε στο 48% το 1981, εξαφανίζοντας στην πορεία αυτή τη μεταπολιτευτική Ενωση Κέντρου αλλά και λεηλατώντας πολλά από τα συνθήματα και τους περισσότερους από τους ψηφοφόρους της Αριστεράς;

Βέβαια η Ιστορία ποτέ δεν επαναλαμβάνεται. Τουλάχιστον με τον ίδιο τρόπο. Για κάτι τέτοιο θα χρειαστούν πολύ περισσότερα από μια επικοινωνιακή διαχείριση των συμβόλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: