Δευτέρα 24 Μαρτίου 2008

ΣΥΝΕΔΡΙΟ: Η ελληνική νεολαία στον 20ό αιώνα

Στιγμιότυπο από μεγάλη διαδήλωση του 1962 στο κέντρο της Αθήνας με αίτημα να δοθεί το 15% στην Παιδεία
«Η ελληνική νεολαία στον 20ό αιώνα. Πολιτικές διαδρομές, κοινωνικές πρακτικές και πολιτιστικές εκφράσεις». Αυτό είναι το θέμα του επιστημονικού συνεδρίου που διοργανώνουν τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) την προσεχή Τετάρτη στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Το συνέδριο πραγματοποιείται με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του προγράμματος ψηφιοποίησης αρχειακών σειρών και τεκμηρίων μεγέθους 90.000 σελίδων από τις συλλογές των ΑΣΚΙ και αναμένεται να φωτίσει πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ως τη Μεταπολίτευση.
Το συνέδριο θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες, από τις 26 ως τις 29 Μαρτίου, και θα φιλοξενηθεί στο αμφιθέατρο Σάκη Καράγιωργα ΙΙ του Παντείου. Ακόμη, στο πλαίσιο του συνεδρίου θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Οι μετεμφυλιακές πραγματικότητες και οι δρόμοι της Αριστεράς (1950-1967)». Το συνέδριο θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες, από τις 26 ως τις 29 Μαρτίου, και θα φιλοξενηθεί στο αμφιθέατρο Σάκη Καράγιωργα ΙΙ του Παντείου. Ακόμη, στο πλαίσιο του συνεδρίου θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Οι μετεμφυλιακές πραγματικότητες και οι δρόμοι της Αριστεράς (1950-1967)».
Οι θεματικές του συνεδρίου είναι η πολιτική στράτευση και νεολαία: πρόσωπα και οργανώσεις, η νεολαία στην Εθνική Αντίσταση και στον αντιδικτατορικό αγώνα, νεολαία και αμφισβήτηση, το φοιτητικό κίνημα, οι έμφυλες σχέσεις, ο αθλητισμός και οι μορφές πολιτιστικής και κοινωνικής έκφρασης των νέων. Η επιστημονική επιτροπή αποτελείται από τους κκ. Σπ. Ασδραχά, Πολ. Βόγλη, Αγγ. Ελεφάντη, Ευ. Καραμανωλάκη , Αντ. Λιάκο, Ηλ. Νικολακόπουλο , Πρ. Παπαστράτη και τις κυρίες Μαρία Ηλιού, Εύη Ολυμπίτου, Ιωάννα Παπαθανασίου.
Τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας είναι μια μη κερδοσκοπική επιστημονική εταιρεία η οποία ιδρύθηκε το 1992 από μια ομάδα ιστορικών και πολιτικών επιστημόνων με στόχο τη δημιουργία ενός επιστημονικού και αρχειακού χώρου επικεντρωμένου στην ιστορία των κοινωνικών κινημάτων του 20ού αιώνα. Το πλούσιο υλικό της προέρχεται από τα αρχεία του ΚΚΕ, του ΚΚΕ Εσωτερικού, των ραδιοφωνικών σταθμών «Ελεύθερη Ελλάδα» και «Φωνή της Αλήθειας», του κόμματος Ελληνική Αριστερά, της ΕΠΟΝ, της ΕΔΑ, του ΕΔΕΣ κ.ά. [Το Βήμα, 22/3/08]

Δεν υπάρχουν σχόλια: