Δευτέρα 17 Μαρτίου 2008

Θιβέτ, Κίνα και Ολυμπιακοί Αγώνες!

Brookes Cartoon

Peter Brookes is the British Press Awards Cartoonist of the Year and Political Cartoonist of the Year with a body of work puncturing the pomposity of politicians

Διορία έως χθες Δευτέρα είχαν δώσει οι κινεζικές αρχές στους Θιβετιανούς διαδηλωτές για να παραδοθούν, υποσχόμενες επιείκεια, ύστερα από τις ταραχές που προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον δέκα ανθρώπων, σύμφωνα με το Πεκίνο, και πάνω από 100 σύμφωνα με πηγές εξορίστων, αλλά και σοβαρές καταστροφές στη Λάσα. Ισχυρές δυνάμεις του στρατού είχαν αναπτυχθεί στο κέντρο της πρωτεύουσας της Αυτόνομης Περιοχής του Θιβέτ, ενώ το Πεκίνο κατηγόρησε ευθέως για το ξέσπασμα των ταραχών τον εξόριστο στην Νταραμσάλα της Ινδίας, θρησκευτικό ηγέτη των βουδιστών, Δαλάι Λάμα και την «κλίκα του».

Οι αιματηρές διαδηλώσεις, που ξέσπασαν στη Λάσα την Παρασκευή πρέπει να θυμίζουν στον Κινέζο πρόεδρο, Χου Τζιντάο, εκείνες του 1989 στη θιβετιανή πρωτεύουσα. Τότε –όπως και τώρα– δυνάμεις ασφαλείας και Θιβετιανοί διαδηλωτές συγκρούσθηκαν έξω από το Τζοκάνγκ, τον ιερότερο των ναών της χώρας, ενώ ο στρατός περικύκλωσε τα μοναστήρια. Το 1989, όμως, η προσοχή του πλανήτη ήταν στραμμένη στο Τείχος του Βερολίνου και την πλατεία Τιενανμέν.
Σήμερα, η Κίνα βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, χάρη στους Ολυμπιακούς Αγώνες και το κινεζικό οικονομικό θαύμα. Για τους επικριτές του καθεστώτος, οι Ολυμπιακοί αποτελούν ιδανική ευκαιρία για δημοσιοποίηση των αιτημάτων τους. Η πολιτική της «επιστημονικής ανάπτυξης» του προέδρου Χου διοχέτευσε δεκάδες δισεκατομμύρια γιουάν στην ορεινή περιοχή, που μεταφράσθηκαν σε μεγάλα εγγειοβελτιωτικά έργα και ρυθμό ανάπτυξης 13,8%.
Θιβετιανοί εθνικιστές διατείνονται, όμως, ότι χάνουν την ταυτότητά τους, ενώ υποστηρίζουν ότι τα οφέλη της ανάπτυξης ευνοούν τους Κινέζους εποίκους της εθνότητας Χαν, της πολυπληθέστερης στην Κίνα. Η οργή αυτή φανερώθηκε με τον χειρότερο τρόπο στις ταραχές της Παρασκευής, όταν έποικοι έγιναν στόχος δαδηλωτών. Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν σε πόλεις του εξωτερικού, με αφορμή την επέτειο της αποτυχημένης εξέγερσης του 1959, που οδήγησε τον Δαλάι Λάμα στην εξορία του, στις Ινδίες. Το Πεκίνο δεν έχει καμία αμφιβολία ότι πίσω από τις ταραχές κρύβεται η «κλίκα του Δαλάι», τον οποίο χαρακτηρίζει «προσωποποίηση της φεουδαρχίας και της δεισιδαιμονίας».
Στις αρχές Φεβρουαρίου, ο Δαλάι Λάμα είπε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι οι ειρηνικές διαμαρτυρίες «αξίζουν τον κόπο» ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Αν και οι συνεργάτες της «ζωντανής ενσάρκωσης του Βούδα», όπως θεωρείται ο Δαλάι Λάμα, είπαν αργότερα ότι τα λόγια του παρερμηνεύθηκαν, τα γεγονότα της εβδομάδας που μας πέρασε δείχνουν ότι πολλοί Θιβετιανοί συμφωνούν με αυτά.


Δεν υπάρχουν σχόλια: