Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2008

ΜΙΣΕΛ ΟΝΦΡΕ: «Πολύ σημαντική υπόθεση οι τράπεζες για να μείνουν στα χέρια χρηματιστών»

«Αυτή η κρίση αποκαλύπτει πως ο καπιταλισμός είναι μια Λερναία Υδρα. Διαθέτει πολλές μορφές και η κρίση δεν είναι παρά η ευκαιρία για να μεταμορφωθεί. Γνωρίζουμε ποια ήταν η παλιά του μορφή: ένας χρηματιστικός καπιταλισμός. Ομως, δεν γνωρίζουμε προς το παρόν ποια θα είναι η επόμενη μορφή που θα πάρει. Ισως να είναι ένας φυλετικός καπιταλισμός, ο οποίος θα επιτρέπει στους κυβερνώντες ενός κράτους να θέτουν τα μέσα τους στην υπηρεσία των φίλων τους, δηλαδή έναν από τους μεταμοντέρνους τρόπους που χρησιμοποιεί η μαφία», λέει ο Γάλλος φιλόσοφος Μισέλ Ονφρέ, στο ίδιο περιοδικό.

«Ο φιλελευθερισμός, στον οποίο αντιτίθεμαι σθεναρά, υποστηρίζει πως η αγορά κάνει τους νόμους και πως αυτό που κάνει είναι πάντα καλά φτιαγμένο με τη βοήθεια μιας υποθετικής "αόρατης χειρός". Ωστόσο, ανακαλύπτουμε πως ο καπιταλισμός ορισμένες φορές (συχνά μάλλον, αν όχι πάντα) κάνει λάθη και πρέπει το κράτος να δείξει τη "χείρα" του για να αποφύγει την αγριότητα, τον νόμο της ζούγκλας, όπως ισχύει πάντα σε μια ελεύθερη αγορά. Οι αρχές των συναιτερισμών και της αλληλασφάλειας πρέπει να ερευνηθούν. Ο Μαρξ επικράτησε σε ορισμένες χώρες και αυτό υπήρξε καταστροφικό. Ισως έχει έρθει η ώρα του Προυντόν, που υπεράσπιζε τον καπιταλισμό, αλλά όχι τον φιλελευθερισμό και πρότεινε λύσεις που πρέπει να τις δοκιμάσουμε.

Η παθητικότητα είναι ο μόνος λόγος της παραληρηματικής δραστηριότητας και της πλήρους κυριαρχίας του χρήματος. Οργάνωση, αλληλασφάλεια, συνεταιρισμοί, συγκροτημένες ομάδες συνειδητοποιημένων πολιτών θα μπορούσαν να δράσουν ως αντιεξουσίες. Πρέπει να παράγεις πλούτο με την καπιταλιστική μηχανή, αλλά να τον ανακατανέμεις διαφορετικά, αποφεύγοντας τη φιλελεύθερη λογική, προς όφελος μιας αλληλέγγυας λογικής προκειμένου να ασχοληθούμε με την ξεχασμένη έννοια της "αδελφοσύνης", αφού η "ελευθερία" και η "ισότητα" έκαναν μεγάλες προόδους, αλλά δημιούργησαν και αδιέξοδα... Ηρθε η ώρα της αδελφότητας που πρέπει να περάσει από την ίση και δίκαιη αναδιανομή του πλούτου. Το κράτος στο οποίο πιστεύω πρέπει να είναι το εργαλείο μιας αδελφικής αναδιανομής του πλούτου και όχι εργαλείο εκμετάλλευσης των πιο φτωχών από τους πιο ισχυρούς. Ο Προυντόν ήταν υπέρ της δημιουργίας τραπεζών και είχε δίκιο: οι τράπεζες είναι μια υπόθεση πολύ σημαντική για να την αφήσουμε στα χέρια των χρηματιστών».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 05/11/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: