Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2009

200 ΧΡΟΝΙΑ ΔΑΡΒΙΝΟΣ

the archive blog

Charles Darwin

Darwin bicentenary - a celebration




«Αγαπητέ μου πατέρα, Φοβούμαι ότι πρόκειται πάλι να σε κάνω να νιώσεις άβολα. Αλλά μετά από σκέψη,νομίζω ότι θα με συγχωρέσεις που για άλλη μια φορά θα πω την άποψή μου για την πρόταση του Ταξιδιού. Δικαιολογία μου και λόγος για να το κάνω αυτό είναι ο διαφορετικός τρόπος με τον οποίο όλοι οι Wedgwood βλέπουν το θέμα σε σχέση με σένα και τις αδελφές μου». Ετσι άρχιζε το γράμμα που έστειλε ο Κάρολος Δαρβίνος στον πατέρα του στις 31 Αυγούστου 1831, σε μια ύστατη προσπάθεια να τον πείσει να δώσει την άδειά του, και φυσικά να χρηματοδοτήσει το ταξίδι του, με το σκάφος «Βeagle». Η αρχική αντίδραση του γιατρού, όταν πληροφορήθηκε την πρόταση που είχε γίνει στον γιο του να ταξιδέψει ως άμισθος φυσιοδίφης με το σκάφος του Βασιλικού Ναυτικού, ήταν τελείως αρνητική. Πραγματικά δεν έβλεπε κανενός είδους όφελος από αυτό το ταξίδι. Υπό αυτές τις συνθήκες, ο Κάρολος αποφάσισε να παίξει το τελευταίο του χαρτί: απευθύνθηκε στον θείο του (αδελφό της μητέρας του), βιομήχανο Josiah Wedgwood. Γνωρίζοντας την εκτίμηση που έτρεφε ο πατέρας του για τον «θείο Jos», πρότεινε τον εξής συμβιβασμό: Αν ο θείος δεν συμφωνούσε με το ταξίδι, ο Κάρολος με καλή καρδιά θα δεχόταν την απόφαση και δεν θα ξαναμιλούσε πια γι΄ αυτό. Αν όμως συμφωνούσε, ο πατέρας του θα τον στήριζε.

Ετσι, στις 30 Αυγούστου 1831, ο Κάρολος φτάνει στην έπαυλη του θείου του και εκθέτει την κατάσταση, φροντίζοντας όπως είχε υποσχεθεί στον πατέρα του να περιγράψει σαφώς τις αντιρρήσεις του. Οι αντιρρήσεις του πατρός, γραμμένες σαν υστερόγραφο στο γράμμα που του στέλνει ο Κάρολος, τυπικά αποτελούν απόδειξη ότι περιέγραψε σαφώς τα λεγόμενά του, ταυτόχρονα όμως είναι αποκαλυπτικές της γνώμης που είχε γι΄ αυτόν ο γεννήτορας.

«1.Θα δυσφημεί τον χαρακτήρα μου ως ιερωμένου αργότερα.

2.Ενα τρελό σχέδιο.

3.Θα πρέπει η θέση του φυσιοδίφη να προσφέρθηκε σε πολλούς άλλους πριν από μένα.

4.Και καθώς η θέση δεν έγινε αποδεκτή από άλλους, θα σημαίνει ότι υπάρχει κάποιο σοβαρό θέμα με την αποστολή ή με το σκάφος.

5.Δεν θα κατασταλάξω ποτέ σε μια σταθερή ζωή μετά από αυτό.

6.Η διαμονή μου στο σκάφος θα είναι χωρίς ανέσεις.

7.Θα θεωρήσεις πως για άλλη μια φορά αλλάζω το επάγγελμά μου.

8.Πρόκειται για ένα άχρηστο εγχείρημα.» Εχοντας αναθαρρήσει με τη στήριξη του σοβαρού Josiah, ο Κάρολος στέλνει το γράμμα, παρακαλώντας για άμεση απάντηση, θετική ή αρνητική. Μη αντέχοντας την αναμονή, φεύγει για κυνήγι. Λίγες ώρες αργότερα λαμβάνει ένα μήνυμα από τον θείο του, ο οποίος έχοντας πάρει το θέμα πολύ σοβαρά προτίθεται να μιλήσει στον πατέρα του Καρόλου πρόσωπο με πρόσωπο. Η στήριξη του Wedgwood, σύμφωνα με τον οποίο «μπορεί το εγχείρημα να είναι άχρηστο για το επάγγελμά του,αλλά αν τον δούμε σαν έναν άνδρα με μεγάλη περιέργεια,του παρέχει μια ευκαιρία να δει πρόσωπα και πράγματα,που τυχαίνει σε λίγους ανθρώπους» κάμπτει τον πατέρα Δαρβίνο, που επιτέλους δίνει την ευχή του. Με άλλα λόγια, αν δεν υπήρχε ο Josiah Wedgwood, μπορεί ο Κάρολος Δαρβίνος να είχε γίνει εφημέριος και η εξελικτική θεωρία να μην ήταν αυτό που είναι σήμερα! ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

1. Οrigins, Selected Letters of Charles Darwin 1822-1859, Αnniversary Εdition, Εκδόσεις: Cambridge University Ρress 2008.

2. Αndrian Desmond and James Μoore, Darwin, Εκδόσεις: Ρenguin 1992.


  • ΤΗΣ ΙΩΑΝΝΑΣ ΣΟΥΦΛΕΡΗ | ΤΟ ΒΗΜΑ, Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: