Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Απεβίωσε ο ιστορικός Έρικ Χόμπσμπαουμ

Απεβίωσε, σε ηλικία 95 ετών, ένας από τους πλέον γνωστούς ιστορικούς της Βρετανίας, ο Έρικ Χόμπσπμπαουμ, όπως επιβεβαίωσε η οικογένειά του. Αφησε την τελευταία του πνοή σήμερα τα ξημερώματα σε νοσοκομείο του Λονδίνου αφού προσβλήθηκε από πνευμονία, σύμφωνα με το BBC που επικαλείται την κόρη του Τζούλια. Ο Χόμπσμπαουμ γεννήθηκε στην Αλεξάνδρια της Αιγύπτου το 1917 από Εβραίους γονείς. Ο βρετανός πατέρας του και η αυστριακή μητέρα του μετακόμισαν στη Βιέννη δύο χρόνια αργότερα και στη συνέχεια στο Βερολίνο. Στα 14 του έγινε μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος, ενώ το 1933 μετακόμισε στο Λονδίνο. Αφού πήρε το διδακτορικό του από το Κέιμπριτζ, το 1947 έγινε λέκτορας στο Μπίρκμπεκ στο Λονδίνο. Το πρώτο από τα περισσότερα 30 βιβλία που έγραψε, τα οποία μεταφράστηκαν σε δεκάδες γλώσσσες, εκδόθηκε το 1948. Σε όλη την ακαδημαϊκή του καριέρα παρέμεινε πιστός υποστηρικτής της μαρξιστικής θεωρίας. «Θα λείψει πολύ όχι μόνο στη γυναίκα του εδώ και πενήντα χρόνια, Μαρλίν, τα τρία παιδιά του, τα επτά εγγόνια και το δισέγγονό του, αλλά και από τις πολλές χιλιάδες αναγνώστες και μαθητές του ανά τον κόσμο».

Ο E.J. Hobsbawm γεννήθηκε στης Αλεξάνδρεια το 1917, από πατέρα βρετανό πολωνικής καταγωγής και μητέρα αυστριακή εβραϊκής καταγωγής, και σπούδασε στη Βιέννη, το Βερολίνο, το Λονδίνο και το Καίμπριτζ. Είναι μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας και της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών, επίτιμο μέλος του Kings College στο Καίμπριτζ και επίτιμος διδάκτωρ πολλών πανεπιστημίων σε αρκετές χώρες. Δίδαξε ως τη συνταξιοδότησή του στο Birkbeck College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου -ένα περιβάλλον/ έμπνευση και κίνητρο για το ιστορικό του έργο, ομολογεί ο ίδιος- και κατόπιν στο New School for Social Research της Νέας Υόρκης. 

Εκτός από τα διάσημα βιβλία του "The Age of Revolution, 1789-1848" ("Η εποχή των επαναστάσεων, 1789-1848", μτφρ. Μαριέτα Οικονομοπούλου, εκδ. Μ.Ι.Ε.Τ.), "The Age of Capital, 1848-1875" ("Η εποχή του κεφαλαίου, 1848-1875", μτφρ. Δημοσθένης Κούρτοβικ, εκδ. Μ.Ι.Ε.Τ.), "The Age of Empire, 1875-1914" ("Η εποχή των αυτοκρατοριών, 1875-1914", μτφρ. Κωστούλα Σκλαβενίτη, εκδ. Μ.Ι.Ε.Τ.) και "Age of Extremes: The Short Twentieth Century 1914-1991" ("Η εποχή των άκρων: ο σύντομος 20ος αιώνας 1914-1991", μτφρ. Βασίλης Καπετανγιάννης, εκδ. Θεμέλιο), έχει συγγράψει και τα βιβλία: "Primitive Rebels", "Labouring Man and Worlds of Labour", "Industry and Empire", "Nations and Nationalism Since 1780", "The Invention of Tradition" ("Η επινόηση της παράδοσης", μτφρ. Θανάσης Αθανασίου, εκδ. Θεμέλιο), "The Jazz Scene" ("Η σκηνή της τζαζ", μτφρ. Τάκης Τσήρος, εκδ. Εξάντας), "Uncommon People" ("Ξεχωριστοί άνθρωποι", μτφρ. Παρασκευάς Ματάλας, εκδ. Θεμέλιο), "Bandits" ("Ληστές") και "Globalisation, Democracy and Terrorism" ("Παγκοσμιοποίηση, δημοκρατία και τρομοκρατία", μτφρ. Νίκος Κούρκουλος, εκδ. Θεμέλιο), τα οποία έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, καθώς και την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αυτοβιογραφία του "Interesting Times: A Twentieth-century Life" ("Συναρπαστικά χρόνια: μια ζωή στον 20ο αιώνα", μτφρ. Σταματίνα Μανδηλαρά, εκδ. Θεμέλιο).

Βιβλιογραφία
Πώς να αλλάξουμε τον κόσμο ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΟΠώς να αλλάξουμε τον κόσμο
ΣαμπατέΛηστές
ΕπαναστάτεςΗ εποχή των επαναστάσεων 1789-1848
Παγκοσμιοποίηση Δημοκρατία και ΤρομοκρατίαΗ εποχή των αυτοκρατοριών 1875-1914
Η επινόηση της παράδοσηςΣυναρπαστικά χρόνια
Η εποχή των άκρωνΞεχωριστοί άνθρωποι
Στους ορίζοντες του 21ου αιώναΗ εποχή του κεφαλαίου 1848-1875
Η εποχή των επαναστάσεων 1789-1848 (Δεμένο)Για την ιστορία
Η σκηνή της τζαζΗ επόμενη μέρα
Έθνη και εθνικισμός από το 1780 μέχρι σήμεραΗ συμβολή του Καρόλου Μάρξ στην επιστήμη της ιστορίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: