Σάββατο 5 Ιουλίου 2008

ΧΟΣΕ ΛΟΥΙΣ ΡΟΝΤΡΙΓΚΕΘ ΘΑΠΑΤΕΡΟ: "Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΔΕΝ ΠΑΡΑΙΤΕΙΤΑΙ ΠΟΤΕ"



ΑΓΓ. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ, Το ΒΗΜΑ, 06/07/2008

Η Αριστερά δεν παραιτείται ποτέ από το να αλλάξει τα πράγματα και αυτή είναι η μεγάλη διαφορά της από τη Δεξιά. Αυτό είναι το μήνυμα του ισπανού πρωθυπουργού Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, ο οποίος φθάνει την προσεχή Τετάρτη, 9 Ιουνίου, στην Αθήνα. Στο πλαίσιο της μονοήμερης επίσκεψης εργασίας του, ο πάντοτε χαμογελαστός Θαπατέρο (σε λίγες ημέρες κλείνει τα 48 του χρόνια) θα έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρ. Παπούλια, τον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή και τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπανδρέου. Οι κκ. Καραμανλής και Θαπατέρο θα συζητήσουν μεταξύ άλλων τις εξελίξεις στην Ευρώπη μετά την απόρριψη της Συνθήκης της Λισαβόνας από την Ιρλανδία, το θέμα της ακρίβειας που πλήττει σοβαρά και τις δύο χώρες, της λαθρομετανάστευσης, της οικονομικής συνεργασίας, καθώς και κρίσιμα ζητήματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, όπως το Σκοπιανό και το Κυπριακό. Στην αποκλειστική συνέντευξη την οποία παραχώρησε στο «Βήμα» προτού έρθει στην Ελλάδα ο ισπανός πρωθυπουργός μίλησε αναλυτικά για τις προκλήσεις της σύγχρονης Σοσιαλδημοκρατίας, η οποία πρέπει να μη φοβάται την παγκοσμιοποίηση, αλλά «να εκμεταλλευθεί τις ευκαιρίες και να περιορίσει τους κινδύνους της», για την αισιοδοξία του ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) θα βρει τον δρόμο της παρά το ιρλανδικό «Οχι» και για την ανάγκη η Ευρώπη να «ομιλεί με μία φωνή» στη διεθνή σκακιέρα.

  • Στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις στις ευρωπαϊκές χώρες, τα κεντροαριστερά - σοσιαλδημοκρατικά κόμματα εισπράττουν συνεχείς ήττες. Πολλοί μιλούν για κρίση της Σοσιαλδημοκρατίας και επιστροφή της Δεξιάς. Εσείς στην Ισπανία τα καταφέρατε. Μήπως έχετε κάποιο μυστικό να μοιραστείτε μαζί τους;

«Θεωρώ ότι αυτοί που ψήφισαν το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) στις εκλογές της 9ης Μαρτίου το έκαναν γιατί είναι πεπεισμένοι πως κανένας άλλος δεν έχει δεσμευθεί περισσότερο από εμάς όσον αφορά την κοινωνική πολιτική, τη διεύρυνση των δικαιωμάτων των πολιτών και τις νέες προκλήσεις που όλες οι ανεπτυγμένες κοινωνίες πρέπει να θέσουμε ως στοίχημα για μια οικονομία βασισμένη στη γνώση, στην ανανέωση και στην αειφόρο ανάπτυξη που θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Νομίζω ότι οι πολίτες ανανέωσαν την εμπιστοσύνη τους προς εμάς γιατί έχουμε ένα πρόγραμμα με μέλλον και σαφείς προτεραιότητες».

Jose Luis Rodriguez Zapatero celebrates his Socialist party's win at its headquarters in Madrid on Sunday

Jose Luis Rodriguez Zapatero

  • Στην Ελλάδα, η Κεντροαριστερά διέρχεται δύσκολες στιγμές. Τα ίδια πέρασαν πριν από χρόνια και οι ισπανοί σοσιαλιστές. Πώς ξαναβρήκατε τον δρόμο προς την εξουσία;

«Προσπάθησα να πείσω τα στελέχη και τα μέλη του κόμματος να νιώσουν ξανά περήφανοι που ήταν σοσιαλιστές. Και προσωπικά αφοσιώθηκα σε μια αντιπολίτευση "χρήσιμη", ήρεμη και εποικοδομητική. Νομίζω ότι αυτό το είδος της αντιπολίτευσης βρήκε ανταπόκριση και μας βοήθησε να ξανακερδίσουμε όσους είχαν πάψει να μας ψηφίζουν για τον έναν ή τον άλλον λόγο».

  • Ποιοι είναι οι στόχοι που έχετε θέσει στη δεύτερη θητεία σας;

«Αυτή τη στιγμή η κύρια προτεραιότητα της κυβέρνησής μου είναι η αντιμετώπιση των οικονομικών δυσκολιών που βιώνουμε ως επακόλουθο της ανόδου της τιμής του πετρελαίου και άλλων πρώτων υλών, η αύξηση των επιτοκίων και, ειδικά στην Ισπανία, η ισορροπία του κατασκευαστικού τομέα που έπειτα από πολλά χρόνια μεγάλης δραστηριότητας σημειώνει κάμψη. Είναι σημαντικές δυσκολίες. Επηρεάζουν την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, αλλά προσδοκούμε να τις ξεπεράσουμε».

  • Υπάρχει τελικά διάκριση μεταξύ Αριστεράς και Δεξιάς σήμερα;

«Η πραγματικότητα δεν είναι ούτε δεξιά ούτε αριστερή. Η διαχείριση της πραγματικότητας μπορεί να γίνει με αρχές και αξίες είτε συντηρητικές είτε προοδευτικές. Ωστόσο, ακόμη και έτσι, η διαφορά ανάμεσα στην Αριστερά και στη Δεξιά εξακολουθεί να έχει το νόημά της».

  • Ποια ακριβώς είναι αυτή η διαφορά;

«Η Αριστερά δεν παραιτείται ποτέ από το να αλλάξει τα πράγματα. Είναι δύναμη αλλαγής. Δυσανασχετεί με την έλλειψη ελευθερίας και την ανισότητα. Η Αριστερά επιθυμεί η ελευθερία και η ισότητα να αποτελούν απτή πραγματικότητα για όλους. Πρέπει να επιδιώκει μια οικονομική ανάπτυξη που να σέβεται το δικαίωμα των τωρινών, αλλά, κυρίως, και των μελλοντικών γενεών, να δίνει έμφαση σε μια διεθνή πολιτική που επιζητεί την ειρήνη. Η Αριστερά πιστεύει ότι ο αγώνας ενάντια στη φτώχεια είναι μια ηθική προσταγή και όχι μόνο μια απαίτηση διεθνούς τάξης και σταθερότητας. Η σύγχρονη Σοσιαλδημοκρατία πρέπει λοιπόν να εργαστεί για μια οικονομία πιο αποτελεσματική. Να μην αποφύγει τα προβλήματα της παγκοσμιοποίησης αλλά να συμβάλει στη διαχείρισή της, να επωφεληθεί από τις ευκαιρίες της και να περιορίσει τους κινδύνους της».

  • Η Ευρώπη φαίνεται να βυθίζεται σε άλλη μία κρίση μετά το ιρλανδικό «Οχι» στη Συνθήκη της Λισαβόνας. Πόσο θα επηρεαστεί η λειτουργία της ΕΕ και ιδιαίτερα η ικανότητά της να διαδραματίζει ενεργό ρόλο στη διεθνή πολιτική;

«Σίγουρα, η επικράτηση του "Οχι" στο ιρλανδικό δημοψήφισμα συνεπάγεται μια νέα δυσκολία στη διαδικασία επικύρωσης της Συνθήκης της Λισαβόνας. Δεν νομίζω όμως ότι πρόκειται για μια κρίση στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι θα βρούμε, μέσα από τον διάλογο, τις κατάλληλες λύσεις. Στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο φάνηκε καθαρά η ακλόνητη θέληση να συνεχίσουμε τη διαδικασία επικύρωσης. Τώρα περιμένουμε τις προτάσεις της Ιρλανδίας. Πιστεύω ότι στο επόμενο Συμβούλιο στις 15 Οκτωβρίου θα μπορέσουμε να υιοθετήσουμε τις σωστές αποφάσεις. Στον εξωτερικό τομέα, η Ευρώπη πρέπει να γίνει ικανότερη στο να ομιλεί με μία φωνή. Οφείλει επίσης να αναλάβει ηγετική θέση στην αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων της εποχής, όπως η ενέργεια, οι κλιματικές αλλαγές, η λαθρομετανάστευση, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η πείνα, η εξαθλίωση και οι διακρίσεις».

  • Η μη επικύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας θα μπορούσε κατά ορισμένους «να κλείσει την πόρτα» σε νέες διευρύνσεις, π.χ. στην περίπτωση της Τουρκίας. Εσείς τι λέτε;

«Η Ισπανία ανέκαθεν υποστήριζε τη διαδικασία διεύρυνσης πάνω στη βάση της αυστηρής εκπλήρωσης των κριτηρίων ένταξης. Αυτό συμβαίνει και στην περίπτωση της Τουρκίας. Εχουμε όμως στείλει το ξεκάθαρο μήνυμα στις τουρκικές αρχές ότι οι διαπραγματεύσεις ένταξης απαιτούν εκ μέρους της τη μεγαλύτερη δυνατή αυστηρότητα στην πραγματοποίηση των μεταρρυθμίσεων».

  • Πόσο μπορεί να αποδώσει η Ενωση για τη Μεσόγειο;

«Η Ισπανία επιθυμεί σαφώς την εμβάθυνση των σχέσεων της ΕΕ με τις χώρες της Νότιας Μεσογείου. Με αυτό το πνεύμα προώθησε τη Διαδικασία της Βαρκελώνης το 1995, γι' αυτό στηρίζει τώρα την Ενωση για τη Μεσόγειο. Η Ισπανία την αντιλαμβάνεται ως μια νέα φιλόδοξη φάση της Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας. Η ενίσχυσή της θα είναι κυρίως πολιτική και θεσμική. Μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα θα συμπεριλάβει επίσης μια μεγαλύτερη οικονομική δέσμευση, προκαλώντας το ενδιαφέρον του ιδιωτικού τομέα».

  • Είστε ικανοποιημένος από τις σχέσεις με την Ελλάδα;

«Εχουμε εξαιρετικές πολιτικές σχέσεις. Εξάλλου έχουμε πολλά κοινά συμφέροντα. Είμαστε μεσογειακές χώρες με ιδιαίτερη ευαισθησία προς τον αραβικό κόσμο. Είμαστε επίσης χώρες που αναπτύξαμε στην Ευρώπη την αρχή της συνοχής ως ένα από τα βασικά θεμέλια της ευρωπαϊκής οικοδόμησης. Η Ισπανία και η Ελλάδα μοιραζόμαστε επίσης ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην προώθηση της νέας μεταναστευτικής ευρωπαϊκής πολιτικής».

  • Ενα από τα πρώτα πράγματα που κάνατε μόλις αναλάβατε την εξουσία το 2004 ήταν να αποσύρετε τα ισπανικά στρατεύματα από το Ιράκ. Πού βρίσκονται σήμερα οι σχέσεις ΕΕ - ΗΠΑ, καθώς η καταστροφική προεδρία Μπους πλησιάζει στο τέλος της;

«Στο σύγχρονο γεωπολιτικό σκηνικό ο υπερατλαντικός δεσμός είναι απολύτως αναγκαίος. Οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη στρατιωτική και οικονομική δύναμη στον κόσμο. Εχουμε κοινές αξίες που είναι απαραίτητο να προωθηθούν. Η Ισπανία θα προσπαθήσει να το πετύχει αυτό μέσω της προεδρίας της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2010. Η Ευρώπη, αποδίδοντας στην Ουάσιγκτον τον ρόλο που της αντιστοιχεί, θα μπορέσει να εργαστεί μαζί της σε πολλά θέματα κοινού ενδιαφέροντος».

  • Ποια είναι η στάση της Ισπανίας στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων και στο Κυπριακό;

«Ελπίζουμε ότι η Ελλάδα και η πΓΔΜ θα λύσουν σύντομα το θέμα της ονομασίας της δεύτερης και θα φθάσουν, μέσω των διαπραγματεύσεων, στο πλαίσιο του ΟΗΕ, σε μια βιώσιμη λύση. Είναι κατανοητό να ανησυχεί η Αθήνα λόγω της χρήσης από μια γειτονική χώρα ενός ονόματος ίδιου με αυτό του μεγαλύτερου νομού της Βόρειας Ελλάδας, όπου γεννήθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος. Ωστόσο είμαι βέβαιος ότι με καλή θέληση εκ μέρους των δύο πλευρών αυτή η διαμάχη θα λυθεί στο άμεσο μέλλον. Οσον αφορά το ζήτημα της επανένωσης της Κύπρου, η Ισπανία είναι αισιόδοξη με το νέο κλίμα διαλόγου που ευνοεί η εκλογή του προέδρου Χριστόφια. Παρακολουθήσαμε με ικανοποίηση τις προσπάθειες οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων που, κατά την άποψή μας, αποτελούν την οδό που θα ευνοήσει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των μερών».


Δεν υπάρχουν σχόλια: