Κυριακή 13 Ιουλίου 2008

ΠΕΡΙ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΙΑΦΑΚΑΣ, ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 13/07/2008

Το σύμπλεγμα διαπλοκής και διαφθοράς που αποκαλύφθηκε τώρα και στην περίπτωση της Siemens, όπως όλα δείχνουν, είναι μία από τις δομικές παθογένειες της μεταπολιτευτικής Ελλάδας.
Αυτή τη φορά απειλεί το σύνολο του συστήματος πολιτικής εξουσίας που οικοδομήθηκε τις τρεις τελευταίες δεκαετίες. Κυρίως με τους κραδασμούς που προκαλεί στον βασικό πυλώνα αυτού του συστήματος: τον δικομματισμό.
*«Η διαχρονικότητα και η έξαρση του προβλήματος αποκαλύπτουν πολιτική αδυναμία, κομματική υστεροβουλία, κοινωνικό εθισμό και θεσμική ανεπάρκεια», παρατηρεί ο Νίκος Κωνσταντόπουλος [Ο κυνισμός της μεταδημοκρατίας].
Γιώργος Σωτηρέλης [Υπάρχουν πολιτικές απαντήσεις;] υποστηρίζει ότι η «τεχνική Siemens» στην πραγματικότητα αποτελεί τη συνήθη πρακτική όλων των μεγάλων ολιγοπωλιακών επιχειρήσεων. Εκείνο που αμφισβητούν ευθέως είναι η κυριαρχία των κρατών, υπονομεύουν δημοκρατικές και κοινωνικές κατακτήσεις και εξοβελίζουν το δημόσιο συμφέρον.
Παναγής Παναγιωτόπουλος [Σκάνδαλα και ψευτοσκανδαλισμός] διαπιστώνει ότι οι αποκαλύψεις για τις εξαρτήσεις των πολιτικών κομμάτων από τις δυνάμεις της αγοράς δεν φθείρουν περαιτέρω την εμπιστοσύνη των πολιτών στο πολιτικό σύστημα. Ενδεχομένως γιατί ο βαθμός απονομιμοποίησης του πολιτικού σκηνικού είναι πολύ προχωρημένος, είτε γιατί έχει ήδη επικρατήσει ένας ηθικολογικός εθισμός στην ανομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: