Κυριακή 22 Μαρτίου 2009

Διάλογοι: Για την πράσινη ανάπτυξη

  • Η οικονομική κρίση έχει καταδείξει τα όρια και τις στρεβλώσεις που έχει προκαλέσει το νεοφιλελεύθερο μοντέλο διαχείρισης της οικονομίας. Μία απ' τις παραμέτρους της κρίσης είναι το ίδιο το αναπτυξιακό μοντέλο. Η τεχνολογική ανάπτυξη, παρά τις εντυπωσιακές ευεργετικές επιδράσεις στη βελτίωση των όρων διαβίωσης (δεκαπλασιασμός του ΑΕΠ την παρελθούσα 50ετία), θεωρείται υπαίτια για την επαπειλούμενη παγκόσμια μεταβολή των κλιματικών συνθηκών. Την τελευταία περίοδο με μεγαλύτερη ένταση γίνεται λόγος για την «πράσινη ανάπτυξη». Ορισμένοι μάλιστα τη θεωρούν ως ένα καλό όχημα για την ανάκαμψη και την έξοδο από την οικονομική κρίση.

Γενναία στροφή στις ΑΠΕ
  • *Ο Αρθούρος Ζερβός σημειώνει ότι οι επενδύσεις στην πράσινη οικονομία μπορούν να συμβάλουν στην ταχύτερη έξοδο της παγκόσμιας οικονομίας από την ύφεση και οι πολιτικές για την προστασία του περιβάλλοντος μπορεί να επιταχύνουν την ανάπτυξη.
Η κατεύθυνση της αειφορίας
  • *Ο Νικόλαος Μουσιόπουλος παραθέτει τις απόψεις του για το πέρασμα απ' την τεχνολογική στην πράσινη ανάπτυξη, που προβάλλει ως μονόδρομος για μια αναπτυξιακή πορεία στην κατεύθυνση της αειφορίας.
Η πράσινη έξοδος απ' την κρίση
  • *Από την πλευρά του ο Γιάννης Ψυχάρης επικρίνει την πολιτική της ποσοτικής μεγέθυνσης που προκάλεσε την κλιματική αλλαγή και την ενεργειακή κρίση. Και υποστηρίζε ότι οι στόχοι της ανάπτυξης και της ανάληψης δράσης για την κλιματική αλλαγή είναι αλληλοσυμπληρούμενοι και πρέπει να επιτευχθούν ταυτόχρονα.
  • ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΙΑΦΑΚΑΣ. ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 22/03/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: