Κυριακή 1 Μαρτίου 2009

Κρίση και ευρωπαϊκή συνοχή


Η οικονομική κρίση δοκιμάζει, πέραν των άλλων, και τη συνοχή της Ε.Ε. Επιταχύνει διαδικασίες και εντείνει προϋπάρχουσες σκέψεις για μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων. Κάνει εμφανή τα θεσμικά και πολιτικά ελλείμματα στο σύστημα διακυβέρνησης της ενωμένης Ευρώπης.

Οπως κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το χρονικό βάθος της κρίσης, όλο και λιγότεροι μπορούν να εγγυηθούν πως η Ε.Ε. θα βγει από αυτή τη δοκιμασία χωρίς να τραυματιστεί σοβαρά το οικοδόμημά της.

* Μέτρα θεσμικής θωράκισης: Ο Παναγιώτης Ιωακειμίδης θεωρεί καταστρεπτική συνέπεια «τη διολίσθηση σ' έναν πρωτόγονο εθνικισμό». Πιστεύει ότι τα θεσμικά και πολιτικά ελλείμματα πρέπει να καλυφθούν «στη λογική της υπερεθνικότητας για τη συγκρότηση ισχυρής οικονομικής και πολιτικής διακυβέρνησης».

* Χρειάζεται μια υπερ-εθνική αρχή: Ο Σαράντης Καλυβίτης επισημαίνει, επίσης, ότι «οι υπάρχοντες μηχανισμοί για τον συντονισμό των πολιτικών στην Ευρώπη δεν είχαν προβλέψει το ενδεχόμενο παγκόσμιας ύφεσης μεγάλης έντασης». Εισηγείται, αντιθέτως, την ανάθεση του συντονισμού της ευρωπαϊκής οικονομίας σε μία ή δύο μεγάλες χώρες που θα λειτουργούν ως υπερεθνική αρχή.

* Διέξοδος με στροφή αριστερά: Από την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης ζητά την «ταχύτερη ενοποίηση με ενίσχυση των κοινωνικών, οικολογικών και δημοκρατικών χαρακτηριστικών της Ε.Ε.». Παρουσιάζει μια αριστερή πολιτική διέξοδο από την κρίση με αιχμή την υπέρβαση του Συμφώνου Σταθερότητας, το οποίο χαρακτηρίζει «νεοφιλελεύθερο κορσέ».
  • ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΙΑΦΑΚΑΣ,
  • ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 01/03/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: