Τετάρτη 23 Ιουλίου 2008
ΜΟΡΑΤΟΡΙΟΥΜ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΦΑΝΑΤΙΣΜΟ ΤΩΝ ΜΟΥΛΑΔΩΝ
- Η έλλειψη πληροφοριών και γνώσεων τόσο για τον ισλαμικό όσο και για τον δυτικό κόσμο ισχύει όπως παλαιά ή έχει βελτιωθεί η κατάσταση;
«Ολοι φαίνονται σήμερα να υποφέρουν από κατάθλιψη. Και εδώ επίσης, όχι μόνο στη Δύση. Πιστεύω πως το στρες και η κατάθλιψη ως παγκόσμια προβλήματα οφείλονται στη νέα θρησκεία της αγοράς. Είναι θέματα που μας απασχολούν πολύ. Για παράδειγμα, κοίτα αυτό το περιοδικό του Κουβέιτ, το "Al Arabi". Είναι το τεύχος του περασμένου Απριλίου. Γράφει: "Το άγχος είναι η επιδημία του αιώνα μας". Μεταξύ των αιτιών του προβλήματος έρχονται πρώτα τα οικογενειακά προβλήματα αλλά υπάρχουν και άλλα που αποκαλύπτουν πως η σύγχρονη αραβική κοινωνία έχει προσβληθεί από τον καταναλωτισμό. Η νέα παγκόσμια πίστη είναι η θρησκεία της αγοράς και διαθέτει έναν πλήρη εκκλησιαστικό μηχανισμό. Το λέει ο Richard C. Foltz: έχει κλήρο (τους οικονομολόγους), ιεραπόστολους (τις διαφημιστικές εταιρείες) και Εκκλησία (τα εμπορικά κέντρα). Διαθέτει επίσης και ένα σύστημα ηθικής του οποίου η μεγαλύτερη αρετή είναι να πηγαίνεις για ψώνια. Και οι πιστοί ονομάζονται καταναλωτές.Σε ένα ηλεκτρονικό μουσουλμανικό σάιτ, το Ommati, σου λένε πώς να νικήσεις την κατάθλιψη. Ολα τα περιοδικά, παραδοσιακά και ψηφιακά, έχουν στήλες με συμβουλές για το άγχος, τη θλίψη όπως στο islamoline και στο muslim.com».
- Πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα στο Μαρόκο;
Κυριακή 20 Ιουλίου 2008
ΟΙ ΝΕΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ Ο ΜΑΗΣ ΤΟΥ 68
Του Τονι Νεγκρι, Η Αυγή, 20/07/2008
"Σήμερα μπορούμε να κάνουμε τον κόσμο κόλαση και τον κάνουμε, όπως γνωρίζετε. Μπορούμε επίσης να τον μεταμορφώσουμε στο αντίθετο"
Χέρμπερτ Μαρκούζε, Το τέλος της ουτοπίας, 1967.
Ότι εκείνος ο κόσμος, που ζούσαμε στη δεκαετία του '60, θα μπορούσε καταλήξει στην κόλαση, το ξέραμε, αχ, πόσο το ξέραμε! Στους μεγαλύτερους από μας, ο πικρός καπνός του Άουσβιτς και τα διαμελισμένα μέλη των μαρτύρων της Χιροσίμα ήταν ακόμα παρόντα: η Νύχτα και ομίχλη και η Χιροσίμα, αγάπη μου του Aλαίν Ρεναί, όχι μόνο μας τα θύμιζαν, αλλά και κάποιες φορές μας κατηγορούσαν για το φταίξιμό μας.
Ιδού, λοιπόν, η καταραμένη απορία: μέχρι ποιου σημείου ήμασταν όλοι μας υπεύθυνοι γι' αυτά τα τραγικά γεγονότα, για τους πόλεμους που συνέβησαν, για εκείνο το μίσος κι εκείνη την ανήθικη υπακοή, που επέτρεψαν την ατέρμονη καταστροφή ζωών και πολιτισμών. Όλα αυτά είχαν ξεκινήσει στο κέντρο της Ευρώπης και μετά, σιγά-σιγά, εξαπλώνονταν και στις άλλες ηπείρους: από την Αφρική ως τη Λατινική Αμερική, από τη Μέση Ανατολή ως τη Νοτιοανατολική Ασία, η καταστολή κι ο θάνατος ήταν το σημάδι της ευρω-ατλαντικής δύναμης. Γύρω από το ζήτημα των ευθυνών, μπερδευόταν ο φόβος του παρελθόντος μαζί μ' εκείνον του παρόντος. Ταυτόχρονα, όμως, η ανάκληση στις προσωπικές ευθύνες, χωρίς να αρνείται κανείς και το συλλογικό σφάλμα, οδηγούσε σε μια ανατροπή του τρόπου θεώρησης, ωθούσε σε μια απεγνωσμένη ρήξη με μια ιστορική πορεία, η οποία δεν μπορούσε πλέον να παρουσιάζεται σαν το πεπρωμένο. Υπήρξε πολλή διαλεκτική σ' αυτό το συναίσθημά μας. Μην πάρουμε επάνω μας ούτε το σφάλμα ούτε τον έπαινο.
Στην πραγματικότητα, σ' εκείνη την άθλια δύση της νεωτερικότητας, η διαλεκτική υπήρχε παντού. Στη Δύση, όπου ο καπιταλισμός κι η δημοκρατία πανηγύριζαν μια δογματική τελεολογία διαμέσου της αδυσώπητης πρότασης της τεχνολογίας. Στην Ανατολή, όπου η χειραφέτηση θεωρούνταν πλέον τετελεσμένη και το μόνο που αναμενόταν ήταν αυτό να γίνει αντιληπτό σ' ολόκληρο τον λαό. Υπήρχε πάρα πολλή διαλεκτική, έπρεπε να ελαττωθεί. Η ίδια η δική μας η αυθεντική αίσθηση της ευθύνης δεν θα μπορούσε να ξεφύγει από τη νιοστή μεταστροφή της υποκρισίας ή/και της ιδεολογίας, αν δεν αποφασίζαμε να ξεκόψουμε με τη διαλεκτική. Με εκείνη, μέσω της οποίας, στο παρελθόν, είχε επιβληθεί η ενοχή. Μ' εκείνη, η οποία, στο παρόν, ευνούχιζε την ευθύνη. Με εκείνη, η οποία έκανε το μέλλον πιο θλιβερό από μια χαμένη αγάπη ή από μια απραγματοποίητη ελπίδα.
Τι σήμαινε η ρήξη με τη διαλεκτική; Σήμαινε εκτροχιασμό της επιθυμίας από εκείνο τον δρόμο, από εκείνη τη μοίρα, που μας οδηγούσε στην κόλαση; Καταρχάς, το πιο σημαντικό πράγμα δεν ήταν τότε να δινόταν μια νέα κατεύθυνση, ένα νέο |τέλος| στη διαλεκτική τη νεωτερικότητας. Δεν επρόκειτο για την επινόηση νέων μορφών ζωής ή νέων περιεχομένων ελπίδας, αλλά για την ανάγκη να βγει από τη μέση η διαλεκτική.
Ήταν μια ριζική απόφαση καταστροφής και πιθανόν, επομένως (αλλά μόνο κατόπιν), μιας μεθόδου ανοικοδόμησης –απ' αυτό είχαμε ανάγκη. Μια ανανεωμένη καρτεσιανή επιχείρηση. Ίσως, ακόμα, ένα έργο επαναβεβαίωσης της πίστης μας; Οπωσδήποτε όμως, μια επανάσταση... Τι άλλο θα μπορούσε να επιτρέψει μια τέτοια ανατροπή;
Μόνο μια επανάσταση και, στην πραγματικότητα, κατά τη φιλοσοφία, "ένα φαινόμενο, που δεν ξεχνιέται πια, γιατί αποκάλυψε την ύπαρξη μέσα στην ανθρώπινη φύση μιας προδιάθεσης και μιας δύναμης προς το καλό, τέτοιας που κανένας πολιτικός δεν είχε ως τώρα επινοήσει στην πορεία την πραγμάτων" (Ιμμ. Καντ, Η διένεξη των σχολών). Χρειαζόταν λοιπόν να δημιουργήσουμε σε μας τους ίδιους, στον καθένα μας σαν μονάδα, μια θέληση ριζικής ανανέωσης, τέτοια που θα μπορούσε να πραγματοποιήσει την κοινή σύγκλιση των μοναδικοτήτων μέσα στο πλήθος. Αυτή ήταν η επιθυμία του '68. Μια ανυποχώρητη θέληση αλλαγής, επικεντρωμένη στη σωρεία των δυστυχιών, την οποία η ιστορία, στο παρελθόν, είχε αδειάσει μέσα στις συνειδήσεις. Το αίσθημα ευθύνης είχε μετατραπεί σε μια δύναμη, που μπορούσε να καταστρέψει (όχι να απελευθερώσει, αλλά να εκδικηθεί) το σφάλμα των πατέρων. Δεν ξέρω αν, πράγματι, όπως επιθυμούσε ο Ντεκάρτ, "η θέληση είναι τόσο ελεύθερη από τη φύση της, που δεν μπορεί ποτέ να εξαναγκαστεί": Ξέρω πως η θέληση έγινε σε τέτοιο σημείο ελεύθερη. Εμείς μπορέσαμε!
Πού στόχευε η ρήξη; Στο να μπορέσει να αναδυθεί από εκείνη την απόρριψη, από εκείνη τη συγκεκριμένη ανάληψη ευθύνης, μια νέα εικόνα του ανθρώπου: η ρήξη παρουσιάστηκε μέσα σε μια νέα ανθρωπολογική σύνθεση. Αυτό ήταν το σημάδι μιας πραγματικής επανάστασης. Δεν ενδιαφέρει αν αυτή η επανάσταση κέρδισε ή τροποποίησε τις σχέσεις εξουσίας, από τις οποίες ή ενάντια στις οποίες είχε εξεγερθεί. Τροποποίησε την ζωή, την εργασία και τις επιθυμίες της "υπάρχουσας μοναδικότητας": Iδού η νέα μάσκα του υποκειμένου, εκείνη η μοναδικότητα, η οποία είναι ταυτόχρονα και αντίσταση. Το '68 καθιέρωσε νέες μορφές και ρυθμούς παραγωγής υποκειμενικότητας. Κατ' επέκταση, εξανάγκασε τα συστήματα εξουσίας να τροποποιήσουν τις συνθήκες πολιτικής διοίκησης, οικονομικής εκμετάλλευσης, καθώς και τους μηχανισμούς παραγωγής αξιών κι υπακοής. Όλα άλλαξαν. Στις κουλτούρες του μοντέρνου, οι οποίες, από την αρχή της βιομηχανικής εποχής, ενώ άλλαζαν ακατάπαυστα, παρέμεναν στάσιμες, αντικαθίσταντο (κι αυτό ίσχυε τόσο στο εργοστάσιο, όσο και στη μητρόπολη) με πιο εύκαμπτους, ευκίνητους, άυλους κοινωνικούς δεσμούς, που οικοδομούνταν πάνω σε μια βαθιά δυναμική ανταλλαγών και σε μια πιο έντονη γλωσσολογική συνοχή. Με τη σειρά τους, η πατριαρχική ηθική κι η εθνική υπερηφάνεια είχαν αποδυναμωθεί από τις ηθικές και τις πολιτικές αντιθέσεις, οι οποίες ύψωναν το σύνολο των μοναδικοτήτων ενάντια στις κοινοτικές αποφάσεις – και, ταυτόχρονα, από τις μεταναστεύσεις και την παγκοσμιοποίηση. Και η άυλη εργασία, η πνευματική συνεργασία και οι νέες μορφές οικονομικής διοίκησης ενώνονταν τώρα μέσα σε νέες τεχνολογίες συναίνεσης και μέσα σε νέους μηχανισμούς πειθάρχησης. Η ζωή, που είχε οδηγηθεί στο κατώφλι της κόλασης, διαμέσου της αμείλικτης διαδικασίας υπακοής στις προσταγές του καπιταλισμού – η ζωή αναπηδούσε μέσα σ' εκείνο το κλουβί, επαναστατούσε, ράγιζε ολόκληρο το οικοδόμημα της υποταγής. Ο μεταμοντερνισμός, το σύγχρονο, θεωρούνται σήμερα η πραγματοποίηση των διαδικασιών, που τέθηκαν σ' εφαρμογή από την επανάσταση του '68.
Το τέλος του "υπαρκτού σοσιαλισμού," το 1989, δεν είναι τίποτα άλλο από μια δεύτερη συνέπεια όσων συνέβησαν το '68. Η κεντρική στιγμή της επαναμορφοποίησης της καπιταλιστικής νεωτερικότητας (ο σοσιαλιστικός κόσμος δεν ήταν παρά μια πλευρά εκείνου του κρύσταλλου) βρίσκεται στη δεκαετία 1968-1978, όταν η αντιιμπεριαλιστική νίκη στο Βιετνάμ και οι εξεγέρσεις των εργατών, των ανέργων και των φοιτητών στον δυτικό κόσμο ανάγκασαν τον καπιταλισμό, σε μια μόνο στιγμή και παντού στην υφήλιο, να υποστεί έναν βαθύ μετασχηματισμό. Με τη δημιουργία της παγκόσμιας αυτοκρατορίας, ακόμα κι οι τάξεις --όπως και τα έθνη-- εξαφανίζονταν. Οι μέρες της εθνικής απελευθέρωσης, της εργατικής τάξης και των ανατρεπτικών πρωτοποριών έφευγαν. Αλλά η αυτοκρατορία δημιουργεί την αντίσταση των από κάτω κι αυτό φέρνει, λόγω τούτης της αντίστασης, όπως και το '68, τον πολλαπλασιασμό των δικτύων, που δημιουργούνται αυθόρμητα κι είναι οργανωμένα με βάση μια διαρκώς ανανεωμένη αντίθεση, σε ολόκληρο τον κόσμο.
Από τις δράσεις αυτού του πλήθους –τους αγώνες και τις διαδηλώσεις, τις μεταναστεύσεις και τις εξεγέρσεις– που πραγματοποιούνται με βάση μια κοινή βιοπολιτική επιθυμία για ειρήνη και δημοκρατία, ανθίζει ένας κόσμος μεταφιλελεύθερος και μετασοσιαλιστικός. Χωρίς τους φενακισμούς της κυριαρχίας και της αντιπροσώπευσης μπορούμε επιτέλους να κτίσουμε την ελευθερία και την ισότητα. Η επικαιρότητα απλώνεται ανάμεσα σ' ένα παρόν, που είναι ήδη νεκρό, και σ' ένα μέλλον, που ήδη ζει. Το '68 έμεινε να συμβολίζει το βέλος, που ρίφθηκε στο μέλλον.
Μα όλα αυτά είναι, κατά κάποιον τρόπο, δευτερεύοντα (παρόλο που έχουν τεράστιες παγκόσμιες συνέπειες). Ο Μαρκούζε σκεφτόταν κάτι άλλο όταν μας έλεγε: "Μπορούμε επίσης να μεταμορφώσουμε τον κόσμο στο αντίθετο της κόλασης." Είμαι πεπεισμένος πως τότε σκεφτόταν κάτι περισσότερο από την πραγματοποίηση μιας ουτοπίας, μιας μεθόδου, η οποία αναπτύσσει τα θέματα της χειραφέτησης και εγγυάται τη δυνατότητά τους. Είδαμε πως το '68 συγκροτήθηκε μέσα από μια ρήξη και εξετάσαμε πως αυτή η ρήξη παράγει νέες ανθρώπινες αποφάσεις – ωστόσο είναι ακόμη βέβαιο πως οι τεράστιες συνέπειες, οι μη αναστρέψιμες επιδράσεις, που προέρχονται απ' αυτήν τη ρήξη, ξαναπάρθηκαν από τους μηχανισμούς του ελέγχου και της εξουσίας. Το αγωνιστικό σχέδιο της χειραφέτησης, αν θέλει να συνεχίσει, θα πρέπει να αποκτήσει μια μέθοδο. Βρισκόμαστε ξανά στις καρτεσιανές απαρχές μιας πολιτικής και οντολογικής μετάβασης: όχι γιατί ο Ντεκάρτ είναι σύγχρονός μας, αλλά γιατί, ανάμεσα στους μεγαλύτερους φιλοσόφους, είναι ίσως ο λιγότερο διαλεκτικός.
Η μέθοδος, λοιπόν, που μας προσφέρει το '68, είναι μη διαλεκτική. Είναι μια πρόταση εξόδου. Ακόμα και για τον Ντεκάρτ το ζήτημα ήταν κάτι τέτοιο: έξοδος από τον Μεσαίωνα, απόρριψη και μακιαβελική πανουργία απέναντι στις ιδέες της υπέρτατης απολυταρχίας, οι οποίες άρχιζαν να εφαρμόζουν τον έλεγχο της πειθάρχησης πάνω στον "νέο άνθρωπο" της Aναγέννησης! Για μας, τώρα πρόκειται για την έξοδο από τις νέες αυτοκρατορικές δομές της εξουσίας και του ελέγχου. Μπορούμε να το πετύχουμε, αν ξαναβυθιστούμε στο '68; Πιστεύω πως ναι. Γιατί είναι εκεί που μπορούμε να καταλάβουμε πως η εξουσία είναι πολυσύνθετη (όχι ένας μοναδικός μονάρχης, αλλά πολλά δίκτυα ελέγχου), πως μέσα σ' αυτή την πολλαπλότητα ενυπάρχει η ευφυϊα, αλλά κι η ευθραυστότητα της εξουσίας, και πως, επομένως, οι ελευθερίες παγιδεύουν την εξουσία από τα μέσα, κάθε στιγμή και σε κάθε μορφή της.
Δεν υπάρχει πλέον ένα χειμερινό ανάκτορο για να κατακτηθεί, υπάρχει η εξουσία, που εκφράζεται παντού και πάντα. Αντίσταση, κριτική και ανυπακοή αποτελούν τον ίδιο τον ορισμό του πολίτη. Αλλά ακόμα περισσότερο: δεν πρόκειται απλώς για άμεσες διεκδικήσεις, αλλά για την αναγνώριση της οντολογικής συνοχής, η οποία βρίσκεται μέσα σε κάθε μια από τις μοναδικότητες, που αποτελούν το πλήθος. Η εξουσία δεν θα ξαναγίνει εκείνο το "ένα" πράγμα, που ήταν πριν το '68, είναι καταδικασμένη να αποδεχτεί την πολλαπλότητα, που επαναστατεί και αναζητά την ευτυχία.
Πιστεύω πως, αν συλλογιζόμαστε μ' αυτό τον τρόπο, ίσως να μπορέσουμε, σε μια νέα εποχή, να ξαναδημιουργήσουμε εκείνη την έκρηξη πάθους, ακόμη κι από την ερμηνεία του Μαρκούζε, έξω από κάθε διαλεκτική, μέσα στην οικουμενικότητα της εξόδου.
Μετάφραση από τα ιταλικά: Β.Γ. και Μωυσής Μπουντουρίδης
Το κείμενο του Toni Negri δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο του 2008. Ο τίτλος είναι των "Ενθεμάτων"
ΑΠΕΙΛΕΙ Η ΦΤΩΧΕΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;
Τα τελευταία χρόνια το ποσοστό της φτώχειας στην Ελλάδα, δηλαδή το ποσοστό των ανθρώπων που έχουν εισόδημα μικρότερο από το 60% του μέσου εισοδήματος, ακολουθεί ανοδική πορεία. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι γινόμαστε φτωχότεροι. Διότι, αν τα ...
ΑΝ. ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ: Οι «εσωτερικοί» εχθροί και η μισή αλήθεια Σήμερα η κοινωνία μας είναι αντιμέτωπη με έναν ιδιότυπο συνδυασμό στον οποίο οι οικονομικές μας πολιτικές, η απουσία πολιτικής αντίληψης για τα προβλήματα, η ηθική κατάπτωση του πολιτικού σκηνικού και οι διεθνείς εξελίξεις δημιουργούν σταδιακά ... Γ. Π. ΖΑΝΙΑΣ: Σύμφωνα με τον συμβατικό ορισμό της φτώχειας (ποσοστό ατόμων με εισόδημα κάτω από το 60% ενός μέσου εθνικού εισοδήματος), μόνο η Λετονία βρίσκεται σε χειρότερη θέση από την Ελλάδα στην ΕΕ των 27 χωρών-μελών. Το 21% των Ελλήνων θεωρούνται ...Η απειλή του φαινομένου της φτώχειας και στον ελληνικό χώρο καταγράφεται μέσα από ένα πλήθος στατιστικών στοιχείων που βλέπουν κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας. Ελληνικές και ευρωπαϊκές στατιστικές έρευνες, περιοδικές έρευνες της κοινής ... |
ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ
Νέες αποκαλύψεις για τη συνεργασία του ΕΔΕΣ και του Ναπολέοντος Ζέρβα με τις δυνάμεις κατοχής αλλά και για τα εγκλήματα στην Ελλάδα της θεωρουμένης ως άσπιλης Μεραρχίας Εντελβάις
ΣΠΥΡΟΣ ΜΟΣΚΟΒΟΥ, Το ΒΗΜΑ, 20/07/2008
«Τα χειρότερα εγκλήματα τον καιρό της Κατοχής διαπράχθηκαν από Ελληνες με θύματα Ελληνες». Με αυτόν τον τίτλο η συντηρητική εφημερίδα του Βερολίνου «Die Welt» αποκάλυψε στις αρχές Μαΐου απόρρητη γνωμάτευση με αποστολέα την Υπηρεσία Στρατιωτικών Ιστορικών Ερευνών (MGFA) των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων και παραλήπτη το υπουργείο Αμυνας. Το έγγραφο σκοπό είχε να βοηθήσει το υπουργείο στην απάντηση που θα έδινε σε επερώτηση του Κόμματος της Αριστεράς για την εφετινή συνάντηση βετεράνων, μελών και φίλων της 1ης Μεραρχίας Ορεινών Καταδρομών που γίνεται κάθε χρόνο την Πεντηκοστή στο Μίτενβαλντ της Βαυαρίας. Υπήρξε η Μεραρχία Εντελβάις πάλλευκη κατά τη διάρκεια του Β´ Παγκοσμίου Πολέμου και άρα μπορεί να εορτάζεται ως υπόδειγμα για το φρόνημα των σημερινών στρατευμένων; Οχι, απάντησε εφέτος με το ογκώδες βιβλίο του Αιματοβαμμένο Εντελβάις ο ιστορικός Χέρμαν Φρανκ Μάγερ, που ανασυνθέτει σειρά εγκλημάτων πολέμου της μεραρχίας, μεταξύ άλλων χωρών και στην Ελλάδα. Και ναι και όχι, ανταπαντά η MGFA, η 1η Μεραρχία ευθύνεται για μια σειρά βάναυσες επιχειρήσεις, αλλά δρούσε «μέσα στις συνθήκες ενός συγκεχυμένου εμφυλίου, κατά τον οποίο οι κομμουνιστές αντάρτες έκαναν αντίσταση κατά των ιταλικών και γερμανικών δυνάμεων κατοχής και ταυτόχρονα ταξικό αγώνα».
Η βουλευτής της Αριστεράς Ούλα Γέλπκε στηρίχθηκε για την επερώτησή της μεταξύ άλλων και στο βιβλίο του Μάγερ. Αλλά και η MGFA έχει τη δική της βιβλιογραφία. Διαβάζουμε στη γνωμάτευση: «Η υπηρεσία μας προτίθεται να δημοσιεύσει διδακτορική διατριβή για το αντάρτικο στην Ελλάδα, η οποία στηριζόμενη σε ελληνικές πηγές αναλύει την άλλη πλευρά απ' αυτήν που θίγει στο βιβλίο του ο Μάγερ. Φαίνεται ότι τα χειρότερα εγκλήματα τα διέπραξαν Ελληνες σε βάρος συμπατριωτών τους - ένα ταμπού, το οποίο εξηγεί γιατί έως σήμερα η πολιτική των "αριστερών" ομάδων στο ζήτημα της μνήμης του πολέμου εστιάζεται και στην Ελλάδα κατά προτίμηση στα γερμανικά εγκλήματα». Η MGFA φαίνεται ότι μελέτησε τη διδακτορική διατριβή του νεαρού ιστορικού Κάσπαρ Ντραϊντόπελ που βαθμολογήθηκε με άριστα στις αρχές του χρόνου από τον αρμόδιο τομέα του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου. Τιτλοφορείται Το ελληνικό δαιμόνιο και στρέφει το περισκόπιο της έρευνας κατά την υπό εξέταση περίοδο περισσότερο στη διττή υπόσταση του αντάρτικου του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ, που ήταν ταυτόχρονα αντίσταση και πάλη για την κατάληψη της εξουσίας. Υποστηρίζει μάλιστα ότι η εξουσία ήταν ο πρωταρχικός σκοπός, ενώ η αντίσταση προέκυψε στην πορεία και πήρε τη γνωστή μορφή χιονοστιβάδας.
Γερμανικά τανκς στην οδό Αθηνάς τον Απρίλιο του 1941
Η εμπλοκή του αγώνα για την εξουσία με την αντίσταση κατά των γερμανικών δυνάμεων κατοχής είναι στην ουσία και το θέμα του Ντραϊντόπελ που παρακολουθεί με κάθε λεπτομέρεια τις προσπάθειες υλοποίησης των προγραμματικών επαναστατικών επιταγών του ΚΚΕ. «Οι πηγές δεν πιστοποιούν ευθέως αυτή την εμπλοκή» μας είπε, «πρέπει να τη διηθήσεις μέσα από το ιστορικό υλικό. Για παράδειγμα: το να επιβαρύνει κανείς περισσότερο τους εύπορους στις περιοχές που ελέγχει, μπορεί να εκληφθεί ως μέτρο σε βάρος πολεμοκάπηλων και μαυραγοριτών. Ταυτόχρονα όμως είναι και η εφαρμογή της κομμουνιστικής αντίληψης για την ανακατανομή του εισοδήματος. Παραθέτω πάντως μια σειρά στοιχεία που μπορούν να ερμηνευθούν ως εφαρμογή του προγράμματος του ΚΚΕ την περίοδο αυτή». Στο επίπεδο της απλής πρόσθεσης, που δηλώνει ωστόσο και αυτή πολλά, ο γερμανός ιστορικός καταλήγει στο ακόλουθο εξαγόμενο: τη διετία 1943-44 και πριν από τα Δεκεμβριανά 14.000-16.000 Ελληνες εξοντώθηκαν από τον ΕΑΜ/ΕΛΑΣ και άλλες 30.000-40.000 από τα Τάγματα Ασφαλείας και τις δυνάμεις κατοχής. Οι Γερμανοί είχαν μόνο 4.000 νεκρούς. «Επί δεκαετίες» λέει ο Ντραϊντόπελ «οι άνδρες του ΕΑΜ θεωρούνταν απλώς πράκτορες της Μόσχας, μετά τη Μεταπολίτευση υπήρξε μια εξιδανίκευση της οργάνωσης και μόνο τα τελευταία χρόνια ξεκίνησε μια προσπάθεια πιο ψύχραιμης αποτίμησης με πρωτεργάτη τον καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Yale Στάθη Καλύβα, με την οποία συντάσσομαι κι εγώ. Ναι, οι πηγές μας λένε ότι στο ΕΑΜ υπήρχε μια ισχυρή επαναστατική τάση, οι πηγές μας λένε επίσης ότι στις περιοχές τις οποίες ήλεγχε το ΕΑΜ συνέχισε τα κακώς κείμενα που στηλίτευε: τη διαφθορά, τις πελατειακές σχέσεις, τον νεποτισμό και την αυθαιρεσία».
Ο κ. Σπύρος Μοσκόβου είναι διευθυντής του ελληνικού προγράμματος της Deutsche Welle.
Κυριακή 13 Ιουλίου 2008
ΠΕΡΙ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ
Κυριακή 6 Ιουλίου 2008
ΔΗΜΟΣΙΑ Η ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ;
Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΔΙΕΘΝΩΣ ΣΕ ΣΤΑΔΙΟ ΜΕΤΑΛΛΑΓΗΣ
Ραγδαίες και καταλυτικές είναι οι αλλαγές στον χώρο της εκπαίδευσης διεθνώς, αφού όλο και περισσότερες χώρες διαπιστώνουν ότι μόνον επενδύοντας στη γνώση μπορούν να αντεπεξέλθουν στο σύγχρονο, διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον, διασφαλίζοντας το μέλλον τους. Και αυτό δεν αφορά μόνο τα «μεγαθήρια» όπως είναι οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία, η Ιαπωνία, η Γερμανία. Αφορά κυρίως τις μικρότερες χώρες, οι οποίες μελετούν αλλαγές, ώστε να εκσυγχρονίσουν τα εκπαιδευτικά τους συστήματα. Το ίδιο θα... έπρεπε να γίνει στην Ελλάδα, όπου όλοι διαπιστώνουν τα προβλήματα της υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Μάλιστα, η κατάσταση κρίνεται ιδιαίτερα ανησυχητική εάν αναλογιστούμε τις μετριότατες επιδόσεις των 15χρονων μαθητών στον διαγωνισμό PISA του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Η Ελλάδα σε σύνολο 57 χωρών κατέλαβε την 38η θέση (το 2003 ήταν 30ή). Στα Μαθηματικά το 2006 ήταν στην 39η θέση, ενώ το 2003 σε σύνολο 40 χωρών κατέλαβε την 32η θέση. Στην Κατανόηση Κειμένου ο Έλληνες μαθητές βρέθηκαν στην 36η θέση, ενώ το 2003 ήταν στην 30ή θέση. Οι κακές επιδόσεις πυροδότησαν τον προβληματισμό –ιδίως μετά τον διαγωνισμό του 2003– όμως τελικά τι έγινε; Ουδείς διάλογος επί της ουσίας.
Εναλλακτικές πολιτικές
«Η εκπαίδευση βρίσκεται διεθνώς σε ένα παρατεταμένο στάδιο μεταλλαγής. Ετοιμάζεται να απαλλαγεί από το κουκούλι της παράδοσης και των μεταπολεμικών επιλογών του κράτους πρόνοιας και να μεταμορφωθεί σε έναν οργανισμό καλύτερα προσαρμοσμένο στις ανάγκες μιας καινοφανούς όσο και ιδιαίτερα απαιτητικής εποχής. Τα χαρακτηριστικά του νέου αυτού οργανισμού αναμένεται ότι θα προσδιορίσουν τελικά, όπως συμβαίνει πάντα, οι πρωταγωνιστές του πολιτικού συστήματος στη βάση των εκτιμήσεών τους για τις επικρατούσες συνθήκες, για την αξιοπιστία των προτεινόμενων εναλλακτικών πολιτικών και τις προσδοκώμενες από την εφαρμογή τους προοπτικές», ανέφερε χαρακτηριστικά στην «Κ» ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δημήτρης Ματθαίου, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Συγκριτικής Εκπαίδευσης.
Η Ελλάδα φέτος φιλοξενεί το 23ο Παγκόσμιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Συγκριτικής Εκπαίδευσης, το οποίο πραγματοποιείται από αύριο έως και την Πέμπτη 10 Ιουλίου στην Αθήνα (στο ξενοδοχείο Τιτάνια) με χορηγό επικοινωνίας την «Κ». Οπως εξηγεί ο κ. Ματθαίου, ο οποίος είναι και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Συγκριτικής Εκπαίδευσης, ο στόχος του συνεδρίου είναι η συγκριτική μελέτη των σύγχρονων εκπαιδευτικών προβλημάτων, η παροχή τεχνογνωσίας σε θέματα εκπαιδευτικής πολιτικής. Το θέμα του συνεδρίου είναι «Εκπαιδευτικές πολιτικές, σχολείο και ανώτατη εκπαίδευση σε μια εποχή αλλαγής σκηνικού, οπτικής και προσανατολισμού». Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν συνολικά 114 καθηγητές πανεπιστημίου και ερευνητές, καθώς και 82 διδάκτορες και μεταπτυχιακοί φοιτητές από 36 χώρες (Αλγερία, Μαδαγασκάρη, Καμερούν, Νότια Αφρική, Αργεντινή, Βραζιλία, Μεξικό, Αυστρία, Βέλγιο, Κύπρος, Τσεχία, Δανία, Μεγάλη Βρετανία, Φινλανδία, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία, Ισλανδία, ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Κίνα, Χονγκ Κονγκ, Ταϊβάν, Ιαπωνία, Μπαγκλαντές, Ιράν, Σιγκαπούρη, Καζακστάν, Τουρκία).
ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ
Την ίδια ώρα που οι μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις συνεκτιμώντας το ποιοτικό έλλειμμα που έχουν σε σύγκριση με τις ΗΠΑ στον τομέα της έρευνας, αναζητούν τρόπο για να περιορίσουν τη «διαρροή εγκεφάλων» προς τα ισχυρά επιστημονικά κέντρα, στην Ελλάδα τα πράγματα ακόμα λιμνάζουν. Μόνο στις ΗΠΑ, οι Ελληνες καθηγητές πανεπιστημίου ξεπερνούν τους 3.000, ενώ πάνω από 15.000 Ελληνες διαπρέπουν σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πού βρίσκεται σήμερα η έρευνα στη χώρα μας; Γιατί χιλιάδες νέοι, λαμπρά μυαλά με κέφι για δουλειά, αναζητούν καλύτερη τύχη στο εξωτερικό «αρνούμενοι» να επιστρέψουν; Μήπως γιατί εδώ δεν μπορούν να έχουν ούτε τα στοιχειώδη μέσα; Μήπως γιατί η χρηματοδότηση για το επιστημονικό έργο τους είναι ασήμαντη; Μήπως φταίει ότι για να μπορέσουν να επιτύχουν τον στόχο τους πρέπει να συγκρουσθούν με τους μανδαρίνους της δημόσιας διοίκησης και να συνδιαλλαγούν με τυπολάτρες γραφειοκράτες; Μήπως έχουν απαυδήσει να βλέπουν φοιτητές να κάνουν κατάληψη και να μην τους αφήνουν να πάνε στο γραφείο τους, σε μια τριτοβάθμια εκπαίδευση που τρεκλίζει από την αποφασιστικότητα των ολίγων; Τα παραπάνω είναι μερικοί από τους λόγους. Την ανάγκη για λήψη άμεσων μέτρων για την αναβάθμιση της έρευνας στη χώρα μας, την αναζωογόνηση του έμψυχου δυναμικού, ζητούν με αγωνιώδη παρέμβασή τους 22 επιφανείς πανεπιστημιακοί με σημαντικές περγαμηνές και λαμπρό έργο διεθνώς. «Για την Ελλάδα δεν υπάρχει μέλλον χωρίς έρευνα» αναφέρουν, τονίζοντας ότι στην Ελλάδα η επιστημονική έρευνα παραμένει στο περιθώριο και ο ρόλος της είναι υποτονικός διότι, μεταξύ άλλων, οι πολίτες αλλά και η ηγεσία δεν έχουν συνειδητοποιήσει τη ζωτική ανάγκη για βασική και εφαρμοσμένη έρευνα, ιδίως στη σημερινή κοινωνία της γνώσης και του ανταγωνισμού. Μιλάμε για το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας δηλαδή.
«...Παρά τις αντιξοότητες, έρευνα υψηλού επιπέδου διεξάγεται στην Ελλάδα σε πολλά γνωστικά αντικείμενα. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν οι βάσεις για ένα ποιοτικό άλμα που θα φέρει τη χώρα στο προσκήνιο των επιστημονικών και τεχνολογικών εξελίξεων. Προς αυτήν την κατεύθυνση είναι απαραίτητο και επείγον να ικανοποιηθούν ορισμένες βασικές προϋποθέσεις, σημαντικότερες των οποίων είναι οι εξής:
1. Υπηρεσιακός υφυπουργός
Κοινωνική και πολιτική συναίνεση, για την εθνική σπουδαιότητα της έρευνας και για ένα μακροχρόνιο πλαίσιο οργάνωσης, συντονισμού και εποπτείας της, το οποίο βέβαια πρέπει να αφήνει μεγάλα περιθώρια πρωτοβουλιών στους ερευνητές. Ενδεχομένως θα συνέβαλλε στη διαμόρφωση της απαραίτητης αυτής συναίνεσης η δημιουργία μιας θέσης υπηρεσιακού υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ με μακρά θητεία και ουσιαστικές αρμοδιότητες, στην οποία θα διορίζονται ερευνητές με κύρος, προσήλωση στην ποιότητα και επιτυχή διοικητική εμπειρία.
2. Ερευνητικό δυναμικό
Το σημαντικότερο επιστημονικό κεφάλαιο της Ελλάδας είναι η ύπαρξη μεγάλου αριθμού εξαίρετων Ελλήνων επιστημόνων, οι οποίοι εργάζονται στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα. Για τους επιστήμονες της Ελλάδος απαιτείται να θεσπιστούν συγκεκριμένα μέτρα που θα αναγνωρίζουν και θα ανταμείβουν το έργο τους, όπως:
Αξιοπρεπείς αμοιβές αντίστοιχες με εκείνες των ξένων πανεπιστημίων, ενιαία διαδικασία εκλογής και προαγωγής και, συνακόλουθα, ισότιμη μισθολογική μεταχείριση των ερευνητών στα Ερευνητικά Κέντρα (ΕρΚ) με τα αντίστοιχα μέλη ΔΕΠ των Πανεπιστημίων, δυνατότητα των πανεπιστημιακών τμημάτων να απονέμουν σε ερευνητές ΕρΚ τον τίτλο του Συνεργαζόμενου Μέλους ΔΕΠ και τα αντίστοιχα ακαδημαϊκά προνόμια, απονομή βραβείων Ερευνητικής και Πανεπιστημιακής Εκπαιδευτικής Αριστείας, απονομή του τίτλου του Διακεκριμένου Καθηγητού ή Ερευνητού (με μεγαλύτερο μισθό) έπειτα από αξιολόγηση από διεθνή επιτροπή.(...)
3. Χρηματοδότηση
Η κρατική χρηματοδότηση, χωρίς την οποία δεν υπάρχει έρευνα, πρέπει να είναι επαρκής, προβλέψιμη, να αμείβει την αποδοτικότητα, να εστιάζεται εκεί όπου υπάρχει ποιότητα και να έχει σταθερούς κανόνες και σαφείς διαδικασίες (για παράδειγμα, οι προκηρύξεις ανταγωνιστικών προγραμμάτων να γίνονται ανελλιπώς και σε τακτά χρονικά διαστήματα). (...)
4. Ομαλή λειτουργία ΑΕΙ
Η διαστρέβλωση και εκμετάλλευση της έννοιας του ακαδημαϊκού ασύλου πρέπει να αντιμετωπισθεί με αποφασιστικότητα (...). Η παραβίαση της ομαλής λειτουργίας των ερευνητικών φορέων, η οποία κορυφώνεται με τις καταλήψεις στα Πανεπιστήμια, δεν έχει θέση σε μια δημοκρατία και θα πρέπει να αποδοκιμάζεται απερίφραστα απ' όλες τις πολιτικές δυνάμεις, ώστε να εκλείψει οριστικά.
5. Αξιολόγηση
Αυτή αποτελεί μια «εκ των ων ουκ άνευ» προϋπόθεση για την ποιοτική αναβάθμιση της έρευνας. Απαιτείται, κατά το πρότυπο της διεθνούς πρακτικής, άμεση και ουσιαστική συγκριτική αξιολόγηση ομοειδών τμημάτων Πανεπιστημίων και Ινστιτούτων ΕρΚ, με ευρεία δημοσιοποίηση των πορισμάτων και συγκέντρωση πόρων εκεί όπου διαπιστώνεται έργο υψηλής ποιότητας. Αλλες, μικρότερες μονάδες -όπως κλινικές και εργαστήρια- θα πρέπει επίσης να αξιολογούνται και να αμείβονται ανάλογα με την αποδοτικότητά τους και την ποιότητά τους.
Η διαδικασία εκλογής, προαγωγής και περιοδικής αξιολόγησης όλων των ερευνητών σε Πανεπιστήμια και ΕρΚ θα πρέπει να θεσμοθετηθεί στον εσωτερικό κανονισμό και να ακολουθεί την πρακτική και τα κριτήρια των κορυφαίων διεθνώς Πανεπιστημίων(...).
6. Αυτοτέλεια
Είναι απαραίτητο να απλοποιηθεί δραστικά η σχετική νομοθεσία, ιδίως αυτή που αφορά τη λειτουργία των Πανεπιστημίων, με στόχο την αυτοδιοίκηση και τη μείωση της γραφειοκρατίας. Απαιτείται η άμεση μεταφορά ακαδημαϊκών, διοικητικών και οικονομικών αρμοδιοτήτων από το ΥπΕΠΘ στα Πανεπιστήμια, με εκσυγχρονισμό και απλοποίηση του απαραίτητου οικονομικού ελέγχου. Η φοιτητική συμμετοχή στη διοίκηση των Πανεπιστημίων πρέπει να εξισωθεί με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
7. Νέοι επιστήμονες
Απαιτείται συντονισμένη προσπάθεια από καταξιωμένους επιστήμονες, την πολιτεία και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ώστε να περάσει στη νέα γενιά το μήνυμα ότι ο δρόμος της επιστημονικής έρευνας, με τον οποίο συνδέονται ενδογενώς η αξιοκρατία, η ανιδιοτέλεια και η συνεχής αναζήτηση της αλήθειας, αποτελεί πρότυπο δημιουργικής ζωής. Για να παραμείνουν δε στον δρόμο αυτό όσοι νέοι επιστήμονες έχουν την επιθυμία και το απαραίτητο ταλέντο, πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα, όπως:
Δημιουργία του θεσμού του Μεταδιδακτορικού Εταίρου και χορήγηση σχετικών υποτροφιών, παροχή ειδικών ερευνητικών χορηγιών, με βάση την επιστημονική αριστεία, που θα απευθύνονται μόνο σε νέους ερευνητές, μείωση διοικητικών και διδακτικών καθηκόντων για πρωτοδιοριζόμενα νέα μέλη ΔΕΠ.
Πιστεύουμε ότι οι παραπάνω θέσεις, η ορθότητα των οποίων είναι σε μεγάλο βαθμό προφανής, υποστηρίζονται από τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων ερευνητών. Η υλοποίηση των προτεινόμενων αλλαγών είναι εξαιρετικά επείγουσα. Αν δεν υλοποιηθούν ταχύτατα, το κόστος για τη χώρα θα είναι τεράστιο, και μάλλον δεν θα έχει πλέον νόημα ενδεχόμενη καθυστερημένη εφαρμογή τους».
Αγγελίδης Σωκράτης, πρώην καθηγητής ΕΜΠ, ιδιοκτήτης Γραφείου Μελέτης και Επίβλεψης Μεγάλων Τεχνικών Εργων.
Γραμματικάκης Γιώργος, ομότιμος καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Δαφέρμος Μιχάλης, Reader στο Τμήμα Θεωρητικών Μαθηματικών και Μαθηματικής Στατιστικής του Πανεπιστημίου του Cambridge.
Δημόπουλος Σάββας, καθηγητής Θεωρητικής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Stanford, μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών.
Ηλιόπουλος Γιάννης, θεωρητικός φυσικός, ομότιμος διευθυντής Ερευνών, ‚cole Normale Sup�riere (Παρίσι), μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας Επιστημών και αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.
Καφάτος Φώτης, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ερευνας, καθηγητής και διατελέσας καθηγητής των Πανεπιστημίων Harvard, Αθηνών, Κρήτης και Imperial College Λονδίνου. Πρώην γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας, μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών, της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας και της Ποντιφικής Ακαδημίας.
Κόλλιας Γιώργος, δρ Βιολoγίας, πρόεδρος και επιστημονικός διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμιγκ».
Κεχρής Αλέκος, καθηγητής Μαθηματικών στο California Institute of Technology.
Μελάς Αντώνης, καθηγητής Μαθηματικών στο Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Μοσχοβάκης Γιάννης, καθηγητής Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας - Λος Αντζελες (UCLA), ομότιμος καθηγητής Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αθηνών και αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.
Μουτσόπουλος Χαράλαμπος Μ., καθηγητής Παθολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Μπούρας Νίκανδρος, καθηγητής Ψυχιατρικής στο King's College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.
Νανόπουλος Δημήτρης, ακαδημαϊκός, «διακεκριμένος καθηγητής» Θεωρητικής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Texas A&M, επικεφαλής του Houston Advanced Research Center Astroparticle Physics Group και πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ερευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ).
Οικονόμου Λευτέρης, ομότιμος καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, συνεργαζόμενος ερευνητής στο Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ).
Ουζούνογλου Νικόλαος, καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ.
Παπαδημητρίου Χρήστος, καθηγητής Πληροφορικής στην τιμητική έδρα C. Lester Hogan, Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Berkeley, μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών, της Εθνικής Ακαδημίας των Μηχανικών των ΗΠΑ, καθώς και της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας.
Παπάζογλου Βασίλης, καθηγητής στη Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ, μέλος της ανεξάρτητης διοικητικής αρχής «Διασφάλισης Ποιότητας Ανώτατης Εκπαίδευσης» (ΑΔΙΠ).
Παπαθεοδώρου Γιώργος Ν., δρ Χημείας, «διακεκριμένο μέλος» του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ), διατελέσας καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών και Ερευνητής του Argonne National Laboratory.
Στεφανής Κωνσταντίνος, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, ακαδημαϊκός, διευθυντής του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ), αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), πρώην πρόεδρος της Παγκόσμιας Ψυχιατρικής Εταιρείας (WPA), πρώην υπουργός Υγείας.
Τσίχλης Φίλιππος, καθηγητής Αιματολογίας και Ογκολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Tufts, διευθυντής του Κέντρου Μοριακής Ογκολογίας και του Αντικαρκινικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Tufts, Βοστόνη, Μασαχουσέτη.
Φωκάς Αθανάσιος, ακαδημαϊκός, καθηγητής Μαθηματικών στο Τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Θεωρητικής Φυσικής του Πανεπιστημίου του Cambridge.
Χριστοδούλου Δημήτρης, καθηγητής Μαθηματικών και Φυσικής στο Ομοσπονδιακό Πολυτεχνείο της Ζυρίχης (ΕΤΗ), μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών και της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών.
Σάββατο 5 Ιουλίου 2008
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ – Θανάσης Γιαλκέτσης
*Ο Γάλλος Αλέν Τουρέν είναι καθηγητής κοινωνιολογίας στην Ecole des Hautes Etudes του Παρισιού.
*Ο Αμερικανός Μάικλ Γουόλτσερ είναι καθηγητής φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον.
*Ο Ιταλός Αλφιο Μαστροπάολο είναι καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Τορίνου.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ – Αλέν Τουρέν
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ – Μάικλ Γουόλτσερ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ – Αλφιο Μαστροπάολο
ΧΟΣΕ ΛΟΥΙΣ ΡΟΝΤΡΙΓΚΕΘ ΘΑΠΑΤΕΡΟ: "Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΔΕΝ ΠΑΡΑΙΤΕΙΤΑΙ ΠΟΤΕ"
Η Αριστερά δεν παραιτείται ποτέ από το να αλλάξει τα πράγματα και αυτή είναι η μεγάλη διαφορά της από τη Δεξιά. Αυτό είναι το μήνυμα του ισπανού πρωθυπουργού Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, ο οποίος φθάνει την προσεχή Τετάρτη, 9 Ιουνίου, στην Αθήνα. Στο πλαίσιο της μονοήμερης επίσκεψης εργασίας του, ο πάντοτε χαμογελαστός Θαπατέρο (σε λίγες ημέρες κλείνει τα 48 του χρόνια) θα έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρ. Παπούλια, τον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή και τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπανδρέου. Οι κκ. Καραμανλής και Θαπατέρο θα συζητήσουν μεταξύ άλλων τις εξελίξεις στην Ευρώπη μετά την απόρριψη της Συνθήκης της Λισαβόνας από την Ιρλανδία, το θέμα της ακρίβειας που πλήττει σοβαρά και τις δύο χώρες, της λαθρομετανάστευσης, της οικονομικής συνεργασίας, καθώς και κρίσιμα ζητήματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, όπως το Σκοπιανό και το Κυπριακό. Στην αποκλειστική συνέντευξη την οποία παραχώρησε στο «Βήμα» προτού έρθει στην Ελλάδα ο ισπανός πρωθυπουργός μίλησε αναλυτικά για τις προκλήσεις της σύγχρονης Σοσιαλδημοκρατίας, η οποία πρέπει να μη φοβάται την παγκοσμιοποίηση, αλλά «να εκμεταλλευθεί τις ευκαιρίες και να περιορίσει τους κινδύνους της», για την αισιοδοξία του ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) θα βρει τον δρόμο της παρά το ιρλανδικό «Οχι» και για την ανάγκη η Ευρώπη να «ομιλεί με μία φωνή» στη διεθνή σκακιέρα.
ΑΓΓ. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ, Το ΒΗΜΑ, 06/07/2008
- Στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις στις ευρωπαϊκές χώρες, τα κεντροαριστερά - σοσιαλδημοκρατικά κόμματα εισπράττουν συνεχείς ήττες. Πολλοί μιλούν για κρίση της Σοσιαλδημοκρατίας και επιστροφή της Δεξιάς. Εσείς στην Ισπανία τα καταφέρατε. Μήπως έχετε κάποιο μυστικό να μοιραστείτε μαζί τους;
«Θεωρώ ότι αυτοί που ψήφισαν το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) στις εκλογές της 9ης Μαρτίου το έκαναν γιατί είναι πεπεισμένοι πως κανένας άλλος δεν έχει δεσμευθεί περισσότερο από εμάς όσον αφορά την κοινωνική πολιτική, τη διεύρυνση των δικαιωμάτων των πολιτών και τις νέες προκλήσεις που όλες οι ανεπτυγμένες κοινωνίες πρέπει να θέσουμε ως στοίχημα για μια οικονομία βασισμένη στη γνώση, στην ανανέωση και στην αειφόρο ανάπτυξη που θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Νομίζω ότι οι πολίτες ανανέωσαν την εμπιστοσύνη τους προς εμάς γιατί έχουμε ένα πρόγραμμα με μέλλον και σαφείς προτεραιότητες».
Jose Luis Rodriguez Zapatero
- Στην Ελλάδα, η Κεντροαριστερά διέρχεται δύσκολες στιγμές. Τα ίδια πέρασαν πριν από χρόνια και οι ισπανοί σοσιαλιστές. Πώς ξαναβρήκατε τον δρόμο προς την εξουσία;
«Προσπάθησα να πείσω τα στελέχη και τα μέλη του κόμματος να νιώσουν ξανά περήφανοι που ήταν σοσιαλιστές. Και προσωπικά αφοσιώθηκα σε μια αντιπολίτευση "χρήσιμη", ήρεμη και εποικοδομητική. Νομίζω ότι αυτό το είδος της αντιπολίτευσης βρήκε ανταπόκριση και μας βοήθησε να ξανακερδίσουμε όσους είχαν πάψει να μας ψηφίζουν για τον έναν ή τον άλλον λόγο».
Ποιοι είναι οι στόχοι που έχετε θέσει στη δεύτερη θητεία σας;
«Αυτή τη στιγμή η κύρια προτεραιότητα της κυβέρνησής μου είναι η αντιμετώπιση των οικονομικών δυσκολιών που βιώνουμε ως επακόλουθο της ανόδου της τιμής του πετρελαίου και άλλων πρώτων υλών, η αύξηση των επιτοκίων και, ειδικά στην Ισπανία, η ισορροπία του κατασκευαστικού τομέα που έπειτα από πολλά χρόνια μεγάλης δραστηριότητας σημειώνει κάμψη. Είναι σημαντικές δυσκολίες. Επηρεάζουν την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, αλλά προσδοκούμε να τις ξεπεράσουμε».
Υπάρχει τελικά διάκριση μεταξύ Αριστεράς και Δεξιάς σήμερα;
«Η πραγματικότητα δεν είναι ούτε δεξιά ούτε αριστερή. Η διαχείριση της πραγματικότητας μπορεί να γίνει με αρχές και αξίες είτε συντηρητικές είτε προοδευτικές. Ωστόσο, ακόμη και έτσι, η διαφορά ανάμεσα στην Αριστερά και στη Δεξιά εξακολουθεί να έχει το νόημά της».
Ποια ακριβώς είναι αυτή η διαφορά;
«Η Αριστερά δεν παραιτείται ποτέ από το να αλλάξει τα πράγματα. Είναι δύναμη αλλαγής. Δυσανασχετεί με την έλλειψη ελευθερίας και την ανισότητα. Η Αριστερά επιθυμεί η ελευθερία και η ισότητα να αποτελούν απτή πραγματικότητα για όλους. Πρέπει να επιδιώκει μια οικονομική ανάπτυξη που να σέβεται το δικαίωμα των τωρινών, αλλά, κυρίως, και των μελλοντικών γενεών, να δίνει έμφαση σε μια διεθνή πολιτική που επιζητεί την ειρήνη. Η Αριστερά πιστεύει ότι ο αγώνας ενάντια στη φτώχεια είναι μια ηθική προσταγή και όχι μόνο μια απαίτηση διεθνούς τάξης και σταθερότητας. Η σύγχρονη Σοσιαλδημοκρατία πρέπει λοιπόν να εργαστεί για μια οικονομία πιο αποτελεσματική. Να μην αποφύγει τα προβλήματα της παγκοσμιοποίησης αλλά να συμβάλει στη διαχείρισή της, να επωφεληθεί από τις ευκαιρίες της και να περιορίσει τους κινδύνους της».
Η Ευρώπη φαίνεται να βυθίζεται σε άλλη μία κρίση μετά το ιρλανδικό «Οχι» στη Συνθήκη της Λισαβόνας. Πόσο θα επηρεαστεί η λειτουργία της ΕΕ και ιδιαίτερα η ικανότητά της να διαδραματίζει ενεργό ρόλο στη διεθνή πολιτική;
«Σίγουρα, η επικράτηση του "Οχι" στο ιρλανδικό δημοψήφισμα συνεπάγεται μια νέα δυσκολία στη διαδικασία επικύρωσης της Συνθήκης της Λισαβόνας. Δεν νομίζω όμως ότι πρόκειται για μια κρίση στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι θα βρούμε, μέσα από τον διάλογο, τις κατάλληλες λύσεις. Στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο φάνηκε καθαρά η ακλόνητη θέληση να συνεχίσουμε τη διαδικασία επικύρωσης. Τώρα περιμένουμε τις προτάσεις της Ιρλανδίας. Πιστεύω ότι στο επόμενο Συμβούλιο στις 15 Οκτωβρίου θα μπορέσουμε να υιοθετήσουμε τις σωστές αποφάσεις. Στον εξωτερικό τομέα, η Ευρώπη πρέπει να γίνει ικανότερη στο να ομιλεί με μία φωνή. Οφείλει επίσης να αναλάβει ηγετική θέση στην αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων της εποχής, όπως η ενέργεια, οι κλιματικές αλλαγές, η λαθρομετανάστευση, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η πείνα, η εξαθλίωση και οι διακρίσεις».
Η μη επικύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας θα μπορούσε κατά ορισμένους «να κλείσει την πόρτα» σε νέες διευρύνσεις, π.χ. στην περίπτωση της Τουρκίας. Εσείς τι λέτε;
«Η Ισπανία ανέκαθεν υποστήριζε τη διαδικασία διεύρυνσης πάνω στη βάση της αυστηρής εκπλήρωσης των κριτηρίων ένταξης. Αυτό συμβαίνει και στην περίπτωση της Τουρκίας. Εχουμε όμως στείλει το ξεκάθαρο μήνυμα στις τουρκικές αρχές ότι οι διαπραγματεύσεις ένταξης απαιτούν εκ μέρους της τη μεγαλύτερη δυνατή αυστηρότητα στην πραγματοποίηση των μεταρρυθμίσεων».
Πόσο μπορεί να αποδώσει η Ενωση για τη Μεσόγειο;
«Η Ισπανία επιθυμεί σαφώς την εμβάθυνση των σχέσεων της ΕΕ με τις χώρες της Νότιας Μεσογείου. Με αυτό το πνεύμα προώθησε τη Διαδικασία της Βαρκελώνης το 1995, γι' αυτό στηρίζει τώρα την Ενωση για τη Μεσόγειο. Η Ισπανία την αντιλαμβάνεται ως μια νέα φιλόδοξη φάση της Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας. Η ενίσχυσή της θα είναι κυρίως πολιτική και θεσμική. Μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα θα συμπεριλάβει επίσης μια μεγαλύτερη οικονομική δέσμευση, προκαλώντας το ενδιαφέρον του ιδιωτικού τομέα».
Είστε ικανοποιημένος από τις σχέσεις με την Ελλάδα;
«Εχουμε εξαιρετικές πολιτικές σχέσεις. Εξάλλου έχουμε πολλά κοινά συμφέροντα. Είμαστε μεσογειακές χώρες με ιδιαίτερη ευαισθησία προς τον αραβικό κόσμο. Είμαστε επίσης χώρες που αναπτύξαμε στην Ευρώπη την αρχή της συνοχής ως ένα από τα βασικά θεμέλια της ευρωπαϊκής οικοδόμησης. Η Ισπανία και η Ελλάδα μοιραζόμαστε επίσης ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην προώθηση της νέας μεταναστευτικής ευρωπαϊκής πολιτικής».
Ενα από τα πρώτα πράγματα που κάνατε μόλις αναλάβατε την εξουσία το 2004 ήταν να αποσύρετε τα ισπανικά στρατεύματα από το Ιράκ. Πού βρίσκονται σήμερα οι σχέσεις ΕΕ - ΗΠΑ, καθώς η καταστροφική προεδρία Μπους πλησιάζει στο τέλος της;
«Στο σύγχρονο γεωπολιτικό σκηνικό ο υπερατλαντικός δεσμός είναι απολύτως αναγκαίος. Οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη στρατιωτική και οικονομική δύναμη στον κόσμο. Εχουμε κοινές αξίες που είναι απαραίτητο να προωθηθούν. Η Ισπανία θα προσπαθήσει να το πετύχει αυτό μέσω της προεδρίας της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2010. Η Ευρώπη, αποδίδοντας στην Ουάσιγκτον τον ρόλο που της αντιστοιχεί, θα μπορέσει να εργαστεί μαζί της σε πολλά θέματα κοινού ενδιαφέροντος».
Ποια είναι η στάση της Ισπανίας στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων και στο Κυπριακό;
«Ελπίζουμε ότι η Ελλάδα και η πΓΔΜ θα λύσουν σύντομα το θέμα της ονομασίας της δεύτερης και θα φθάσουν, μέσω των διαπραγματεύσεων, στο πλαίσιο του ΟΗΕ, σε μια βιώσιμη λύση. Είναι κατανοητό να ανησυχεί η Αθήνα λόγω της χρήσης από μια γειτονική χώρα ενός ονόματος ίδιου με αυτό του μεγαλύτερου νομού της Βόρειας Ελλάδας, όπου γεννήθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος. Ωστόσο είμαι βέβαιος ότι με καλή θέληση εκ μέρους των δύο πλευρών αυτή η διαμάχη θα λυθεί στο άμεσο μέλλον. Οσον αφορά το ζήτημα της επανένωσης της Κύπρου, η Ισπανία είναι αισιόδοξη με το νέο κλίμα διαλόγου που ευνοεί η εκλογή του προέδρου Χριστόφια. Παρακολουθήσαμε με ικανοποίηση τις προσπάθειες οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων που, κατά την άποψή μας, αποτελούν την οδό που θα ευνοήσει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των μερών».