Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2008

ΘΕΣΜΟΙ: Ιδέες και προτάσεις

ΘΕΣΜΟΙ

ΒΗΜΑ ΙΔΕΩΝ - Τεύχος 05/12/2008

Αλέκος Παπαδόπουλος Βουλευτής του ΠαΣοΚ, πρώην Υπουργός

Τα αφιερώματα των προηγούμενων τευχών του «ΒΗΜΑΤΟΣΙΔΕΩΝ» προκάλεσαν τον διάλογο. Στα κείμενα που ακολουθούν διατυπώνονται ιδέες και απόψεις, συμπληρωματικές ή αντιθετικές, σε κάθε περίπτωση ενδιαφέρουσες, για την ΥΓΕΙΑ (τ. 19), τους ΘΕΣΜΟΥΣ (τ. 18), και την Ενωση για τη Μεσόγειο (τ. 18).

Προτάσεις για την Υγεία

Κώστας Στεφανής Ακαδημαϊκός, Καθηγητής

H σειρά άρθρων με κεντρικό θέμα την Υγεία στο ένθετο «Βήμα των Ιδεών» καλύπτει συμπυκνωμένα όλο σχεδόν το φάσμα των τρεχόντων και προβλεπομένων στο εγγύς μέλλον προβλημάτων στον κοινωνικά ευαίσθητο αυτό χώρο. Θα περιορίσω τα σχόλιά μου στα καθ΄ ημάς προβλήματα που άλλωστε είναι κατά το μάλλον ή ήττον γνωστά. Ενδεικτικά θα αναφερθώ στα κυριότερα: Γενικά: 1. Απουσία Εθνικής Στρατηγικής για την Υγεία, η διαμόρφωση της οποίας περιλαμβάνει πολιτικούς και διοικητικούς φορείς που εκτείνονται πέραν του υπουργείου Υγείας.
Αθηνά Δρέττα Οδοντίατρος, Αντινομάρχης Αθηνών

Mπορούμε να δώσουμε νέα πνοή, νέα διάσταση και νέα σηματοδότηση σε κάποιο «πραγματικά εθνικό», «πραγματικά σύστημα», «πραγματικά για την υγεία σαν την απόλυτα καλή κατάσταση του ατόμου σε όλους τους τομείς της ζωής του»; Το δημοσίευμα του «Βήματος Ιδεών»εξαιρετικό, όπως πάντα, για όσους το παρακολουθούμε συστηματικά- συγκέντρωσε όλους τους «γκουρού» της πολιτικής Υγείας στην Ελλάδα. Τα θέματα τέθηκαν σε όλο τους το εύρος αποδεικνύοντας για άλλη μία φορά ότι το ζήτημα της πολιτικής Υγείας είναι πολυπαραγοντικό.

Τα δικαιώματα του ασθενούς ως πρόταγμα αναβάθμισης του Συστήματος Υγείας

Αρης Σισσούρας Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών

Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον ότι το «Βήμα Ιδεών» προωθεί μια πλατφόρμα ιδεών για την υγεία, με αναφορά και στις προοπτικές του ελληνικού συστήματος Υγείας. Θα θέλαμε να επεκτείνουμε τη συζήτηση με μερικές σκέψεις, θέτοντας στο προσκήνιο την ποιότητα στην περίθαλψη και τα δικαιώματα των ασθενών- θέμα παραμελημένο ως τώρα- ως κύριες αναφορές αναβάθμισης του συστήματος Υγείας. Ο χώρος της Υγείας καλείται σήμερα να ανταποκριθεί σε δύο μέτωπα. Από τη μια έχει να αντιμετωπίσει τον κλοιό του κόστους, με τις κυβερνήσεις να επιχειρούν με μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις να περιορίσουν τις δαπάνες για την Υγεία.

Ξενοφών Ι. Παπαρρηγόπουλος Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Το παρόν κείμενο επιχειρεί να προεκτείνει ορισμένες από τις σκέψεις που διατυπώνονται στο πρόσφατο αφιέρωμα του «Βήματος Ιδεών» στους θεσμούς. Σημειώνουμε τους κυριότερους άξονες γύρω από τους οποίους φαίνεται να συγκλίνουν οι σκέψεις αυτές: Πρώτον, υπάρχει ανάγκη να τονωθεί και εξυγιανθεί η λειτουργία των θεσμών της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας. Δεύτερον, πρέπει να εισαχθούν είτε να ενεργοποιηθούν θεσμοί άμεσης και συμμετοχικής δημοκρατίας. Τρίτον, υπάρχει ανάγκη να αξιοποιηθεί περαιτέρω ο μηχανισμός των ανεξάρτητων αρχών.

Η Ενωση για τη Μεσόγειο και η γεωπολιτική αδυναμία της Ευρώπης

Δρ Γιώργος Μπακατσιάνος Εμπειρογνώμων, Πρεσβευτής

H περιπέτεια της «Μεσογειακής Ενωσης» ανέδειξε, για άλλη μία φορά, την αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) να αναπτύξει έναν ωριμότερο διεθνή- γεωπολιτικό ρόλο, διαμορφώνοντας ενιαίες στρατηγικές σχέσεις συνεργασίας έναντι τρίτων χωρών- περιοχών και πρωτίστως των γειτονικών της. Η απουσία πραγματικά κοινής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής και οι διαφοροποιήσεις των σχετικών προσανατολισμών των κρατών-μελών αντανακλούν την ευρύτερη κρίση ταυτότητας που βιώνει, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, το διευρυμένο σύνολο των 27 χωρών της «παλαιάς» και της «νέας» Ευρώπης.

Γιάννης Κτιστάκις Λέκτωρ Νομικής Σχολής Κομοτηνής, Δικηγόρος

Η συμμόρφωση της Ελλάδος προς τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Ευρ. ΔΔΑ) δεν συνιστά μια ακόμη διεθνή- γραφειοκρατική- υποχρέωση της χώρας. Στο Στρασβούργο φθάνουν μείζονα ελληνικά προβλήματα της πολιτικής, της Δικαιοσύνης και της καθημερινότητας, όπως, κατά σειράν, η στρεβλή προστασία των μειονοτήτων, η υπερβολική διάρκεια της δίκης ενώπιον των ελληνικών (διοικητικών) δικαστηρίων και η μη συμμόρφωση της διοίκησης προς τις αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων.
Η λειτουργική αναπλήρωση των θεσμών

Αντώνης Καραμπατζός Λέκτωρ της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Τον τελευταίο καιρό επανήλθε στο προσκήνιο της επικαιρότητας ο περίφημος θεσμός της προσωρινής κράτησης (ή «προφυλάκισης»). Αφορμή στάθηκε η δημοσίευση σχετικών στατιστικών στοιχείων, από τα οποία προκύπτει ότι στη χώρα μας ο χρόνος προσωρινής κράτησης είναι πλέον υπερδιπλάσιος του ευρωπαϊκού μέσου όρου, ενώ ένας στους τέσσερις κρατουμένους στις ελληνικές φυλακές είναι προσωρινά κρατούμενος, δηλαδή κρατούμενος που δεν έχει ακόμη καν δικασθεί. Οι απόλυτοι αριθμοί είναι ακόμη...

Βάσω Αρτινοπούλου Αναπλ. Καθηγήτρια Εγκληματολογίας στο Παντείο Πανεπιστημίο, Ειδική Πραγματογνώμων

Η εικόνα που διαμορφώνουν οι πολίτες για την εγκληματικότητα της χώρας προσδιορίζεται κυρίως από την παρουσίαση του ζητήματος από τα μέσα μαζικής επικοινωνίας και λιγότερο από το υποκειμενικό αίσθημα της θυματοποίησης, δηλαδή όταν οι ίδιοι έχουν κάποιου είδους βιωματική εμπειρία σε περίπτωση που υπήρξαν θύματα εγκληματικών πράξεων. Οι σχετικές με την προβολή των εγκλημάτων έρευνες δείχνουν ότι προβάλλονται περισσότερο και εντονότερα τα πιο σπάνια και πιο βίαια εγκλήματα, τα οποία όμως δεν αντανακλούν την πραγματική εικόνα της εγκληματικότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: