Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2008

ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΙΟ ΔΙΚΑΙΗ ΕΥΡΩΠΗ

Εξι ευρωπαίοι υπουργοί Δικαιοσύνης- η Γερμανίδα Μπριγκίτε Τσίπρις, ο Πορτογάλος Αλμπέρτο Κόστα, ο Σλοβένος Λόβρο Στουρμ, η Γαλλίδα Ρασιντά Ντατί, ο Τσέχος Γίρι Πόσπισιλ, η Σουηδέζα Μπεατρίς Ασκ και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για θέματα δικαιοσύνης, ελευθερίας και ασφάλειας Ζακ Μπαρό, εκθέτουν τις ιδέες τους για μια πιο δίκαιη Ευρώπη, η οποία θα προστατεύει πιο αποτελεσματικά και με μεγαλύτερη ισότητα τους πολίτες της. Το κοινό τους άρθρο δημοσιεύθηκε, μεταξύ άλλων, στη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro».

Φωτογραφία
Η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) ετοιμάζεται να προσδιορίσει τις προτεραιότητές της για την περίοδο 2010-2014 στον τομέα της Δικαιοσύνης. Αρκετοί στόχοι του προγράμματος της Χάγης (το οποίο καλύπτει το διάστημα 2005-2009) επιτεύχθηκαν, αλλά μένει ακόμη πολύς δρόμος μπροστά μας.

Η Ευρώπη έχει σήμερα περισσότερο από ποτέ το χρέος να δράσει και να πείσει τους πολίτες της για την αξία της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού τομέα ασφάλειας, δικαιοσύνης και ελευθερίας. Υπογραμμίζοντας τις πολύ θετικές κατακτήσεις της ευρωπαϊκής ενοποίησης, οφείλουμε να εργαστούμε για ένα πρόγραμμα που να είναι πιο προσβάσιμο από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Εμείς, οι υπουργοί Δικαιοσύνης της Γερμανίας, της Πορτογαλίας, της Σλοβενίας, της Γαλλίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας και της Σουηδίας, όπως και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για θέματα δικαιοσύνης, ελευθερίας και ασφάλειας, θέλουμε:
  • Να δώσουμε μια νέα πολιτική ώθηση στην ΕΕ και στο έργο της. Απευθύνουμε έκκληση για την ενίσχυση του πολιτικού ρόλου του Συμβουλίου, προκειμένου να ξαναγίνει ένας χώρος πολιτικών συζητήσεων. Πρέπει να ανανεώσουμε την ικανότητά μας να καθορίζουμε και να προωθούμε τον προσανατολισμό της δράσης μας, θέτοντας συγκεκριμένους πολιτικούς στόχους. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει τη βελτίωση της ποιότητας της νομοθεσίας. Στην πραγματικότητα, η συσσώρευση μέτρων, η έλλειψη πολιτικής και επικοινωνίας βλάπτουν την αποτελεσματικότητα του ευρωπαϊκού έργου. Η εμπιστοσύνη στο μέλλον μιας Ευρώπης του δικαίου θα ήταν πιο μεγάλη αν οι πολίτες κατανοούσαν ποιοι είναι οι στόχοι, οι τρόποι επίτευξής τους και τα αποτελέσματα.
  • Να ανταποκριθούμε ικανοποιητικά στις προσδοκίες των πολιτών και των επιχειρήσεων.
Διασφαλίζοντας την προστασία των πολιτών: Είναι η πρώτη από τις κοινές αξίες, των οποίων εμείς ως υπουργοί Δικαιοσύνης είμαστε οι θεματοφύλακες στους κόλπους του Συμβουλίου. Οφείλουμε να δημιουργήσουμε το ίδιο επίπεδο νομικών εγγυήσεων σε ολόκληρη την ΕΕ, προσφέροντας σε όλους τους πολίτες πληροφόρηση για τις ποινικές διαδικασίες καθώς και δικαίωμα παροχής διερμηνέα και δικηγόρου.

Ενισχύοντας την προστασία των παιδιών: Κυρίως υιοθετώντας συνοριακούς μηχανισμούς συναγερμού σε περίπτωση εξαφάνισης, συστηματικοποιώντας τις ανταλλαγές πληροφοριών με την Εurojust προκειμένου να καταπολεμηθούν δίκτυα παιδοφίλων, ειδικά αυτών που δρουν μέσω Διαδικτύου.
Ενισχύοντας την προστασία των προσωπικών δεδομένων: Προκειμένου να μειώσουμε στο ελάχιστο τους κινδύνους που τίθενται από τα ηλεκτρονικά μέσα. Μια αποτελεσματική προστασία των προσωπικών δεδομένων και το δικαίωμα στον σεβασμό της ιδιωτικής ζωής αποτελούν τα βασικά στοιχεία μιας δημοκρατικής κοινωνίας.
Ενισχύοντας τα δικαιώματα
των θυμάτων: Ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί χάρη σε μια μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας που παρουσιάζει κενά σε αυτό τον τομέα, η οποία να συνοδεύεται από ένα σύνολο συγκεκριμένων μέτρων, όπως η ανταλλαγή πληροφοριών και η παροχή περισσότερων κινήτρων στις οργανώσεις υποστήριξης θυμάτων.

Ευνοώντας τη νομική ασφάλεια στις ιδιωτικές και εμπορικές σχέσεις: Διότι με την ανάπτυξη της εσωτερικής αγοράς ολοένα και περισσότεροι συμπολίτες μας συνεργάζονται με εταίρους σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ. Τι αναμένουν από ένα ευρωπαϊκό νομικό σύστημα; Να απλοποιηθούν οι διαδικασίες που τους αφορούν και τα δικαιώματά τους να αναγνωρίζονται παντού. Η Ευρώπη εργάζεται για να προσδιορίσει ποιος νόμος θα είναι εφαρμόσιμος σε κάθε είδους νομική διαμάχη.

Ενισχύοντας την πρόσβαση στη Δικαιοσύνη: Διότι η νομική Ευρώπη τίθεται σε εφαρμογή από τους δικαστές, τους εισαγγελείς, τους δικηγόρους και τα μέλη όλων των επαγγελμάτων που συμβάλλουν στην καθημερινή λειτουργία της. Μια καλύτερη γνώση των ευρωπαϊκών κανόνων και των νομικών συστημάτων που ισχύουν στα γειτονικά κράτη-μέλη της ΕΕ καθώς και η ικανότητα έκφρασης σε άλλες γλώσσες, πρέπει να εξασφαλίζονται παράλληλα με τη διεύρυνση της ΕΕ.

Ενθαρρύνοντας την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και της τρομοκρατίας,στο πλαίσιο του σεβασμού των κανόνων δικαίου: Οφείλουμε να καταπολεμήσουμε και να περιορίσουμε τις παράνομες πράξεις παντού και αδιάκοπα μέσω της αυστηρής εφαρμογής του νόμου και στο πλαίσιο του σεβασμού όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πρέπει να μοιραστούμε τις προόδους στον επιστημονικό και τεχνολογικό τομέα καθώς και να βελτιώσουμε τους κανόνες βάσει των οποίων γίνονται αποδεκτές οι νομικές αποδείξεις. Πρέπει επίσης να προστατεύουμε τους μάρτυρες και τα θύματα και να ευνοούμε τη θέσπιση του ευρωπαϊκού ποινικού μητρώου.

Ανοίγοντας την Ευρώπη στον κόσμο, χάρη στην ανάπτυξη της εξωτερικής πολιτικής: Όσον αφορά τον τομέα αυτόν, προωθούμε τη δημιουργία και την ενίσχυση του Κράτους Δικαίου, το οποίο στηρίζεται στη θέσπιση αξιόπιστων νομικών συστημάτων και στον σεβασμό των βασικών δικαιωμάτων. Οι σύγχρονες κοινωνίες οφείλουν να απαντήσουν σε πλήθος προκλήσεων. Ορισμένες αφορούν το εθνικό επίπεδο. Άλλες, ωστόσο, χρειάζονται συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο και μια εθνική πολιτική βούληση προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα της δικαιοσύνης για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Μέσω της επίτευξης αυτών των στόχων μπορούμε να δημιουργήσουμε μια Ευρώπη πιο απλή και πιο δίκαιη, μια Ευρώπη που θα προστατεύει πιο αποτελεσματικά τους πολίτες της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: