Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2008

ΔΙΑΛΟΓΟΙ: ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΙΑΛΚΕΤΣΗΣ, ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 14/09/2008

Η αριστερά χάνει δυνάμεις και βρίσκεται σε πτώση ή υποχώρηση σε ολόκληρη σχεδόν την Ευρώπη. Το πιστοποιούν οι πολλαπλές εκλογικές αποτυχίες της σε μια σειρά χώρες, καθώς και η μείωση της οργανωμένης ισχύος και της πολιτικής επιρροής της και, ιδιαίτερα, η χαλάρωση των δεσμών της με εκείνα τα λαϊκά στρώματα που θέλει και οφείλει να εκπροσωπεί. Αν, μάλιστα, οι Νέοι Εργατικοί χάσουν την εξουσία στη Βρετανία (όπως προβλέπεται ότι θα συμβεί), τότε μόνο μία χώρα από τις 15 μεγάλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Ισπανία, θα έχει κυβέρνηση της κεντροαριστεράς. Με άλλα λόγια, βρισκόμαστε ήδη μπροστά σε ένα ευρωπαϊκό πολιτικό τοπίο πολύ διαφορετικό από εκείνο της δεκαετίας του 1990, όταν σε 13 από τις 15 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης υπήρχαν κυβερνήσεις της αριστεράς ή της κεντροαριστεράς.

Τις πολλαπλές και βαθύτερες αιτίες της πτώσης της ευρωπαϊκής αριστεράς ανιχνεύουν με τις αναλύσεις τους τρεις γνωστοί ευρωπαίοι μελετητές:

Τζόρτζιο Ρούφολο, ιστορικό στέλεχος της ιταλικής αριστεράς, είναι οικονομολόγος και ιδρυτής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ερευνών.

Μαρκ Λαζάρ είναι καθηγητής στο Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών του Παρισιού.

Μάσιμο Σαλβαντόρι είναι καθηγητής Ιστορίας των Πολιτικών Θεωριών στο Πανεπιστήμιο του Τορίνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: