Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2008

ΔΙΑΛΟΓΟΙ Για την 11η Σεπτεμβρίου


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΙΑΦΑΚΑΣ
Το «φάντασμα» της 11ης Σεπτεμβρίου στοιχειώνει επί επτά χρόνια τον πλανήτη. Η βία της τρομοκρατικής εκείνης επίθεσης αντιμετωπίστηκε με κρατική βία, αναίτιους αιματηρούς πολέμους και δραστικό περιορισμό των ατομικών ελευθεριών.

*Οπως γράφει στους «Διαλόγους» ο Π. Παναγιωτόπουλος, η τρομοκρατία του φονταμενταλιστικού ισλάμ οξυγόνωσε γενναιόδωρα τον πολιτισμό του πολέμου, ένα μέγεθος βαθιά ριζωμένο στην αμερικανική κοινωνία. Σ' αυτόν τον πολιτισμό στηρίζεται η ισχύς της υποψηφιότητας ΜακΚέιν και οι σοβαρές ελπίδες νίκης που συγκεντρώνει.

*Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημ. Παπαδημούλης αναλύει τις πολιτικές ασφαλείας που αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια στην Ε.Ε. Θεωρεί ότι αποτελούν προσχώρηση στην πολιτική Μπους, παρ' ότι κανένας από τους στόχους «του πολέμου κατά της τρομοκρατίας» δεν έχει επιτευχθεί. Σημειώνει ότι η πολιτική των ΗΠΑ και ο ισλαμικός φονταμενταλισμός είναι δύο αλληλοτροφοδοτούμενοι αντίπαλοι.

*Η Μαίρη Μπόση επιχειρεί μια αξιολόγηση της ελληνικής συμμετοχής στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας». Συμπεραίνει ότι έγινε μια «μετακίνηση» από την πολιτική της «διακριτικής παρουσίας», σε επιχειρησιακό επίπεδο (διότι πολιτικά υπήρξε ισχυρότερη ταύτιση με τις ΗΠΑ), σε πολιτική ενεργητικότερης εμπλοκής.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 07/09/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: