Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2009

ΟΙ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ: ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: ΒΗΜΑ ΙΔΕΩΝ, Τεύχος 01/11/2009
Editorial
ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Ιωάννης Μάνος, μέλος της συντακτικής επιτροπής του Βήματος Ιδεών


Το σημερινό αφιέρωμα τουΒήματος Ιδεώναποτελεί τη συνέχεια των πρωτοβουλιών του σχετικά με τη δημιουργία μιας διαρκούς εστίας διαλόγου και κριτικής αναζήτησης για τα μεγάλα πολιτικά και κοινωνικά ρεύματα της εποχής. Η πρώτη πρωτοβουλία ήταν το συμπόσιο των Αθηνών που διοργανώθηκε από τις εφημερίδεςΤΟ ΒΗΜΑ καιΕL ΡΑΙSστις 12 Μαΐου 2009 και με τη συμμετοχή κορυφαίων προσωπικοτήτων απ΄ όλον τον κόσμο έθεσε ορισμένα βασικά ζητήματα για το μέλλον της Σοσιαλδημοκρατίας. Τα ζητήματα ...

Τέλος εποχής. Η οικονομική κρίση άλλαξε καθοριστικά τα δεδομένα γιατί είναι και κοινωνική, πολιτική, πολιτιστική, επισημαίνει ο Μassimo D΄Αlema. Εθεσε αμετάκλητα σε αμφισβήτηση την ορθόδοξη σκέψη για τις σχέσεις ανάμεσα στα κράτη και στις αγορές, για την εθνική και παγκόσμια κατανομή της εξουσίας, κατά τον David Μiliband. Παράλληλα, απετέλεσε εγερτήριο λάκτισμα για τους Σοσιαλιστές, Σοσιαλδημοκράτες και Εργατικούς, που ύστερα από χρόνια «ιδεολογικής ανορεξίας» βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια κοινωνία που δεν ζητεί μόνο αποτελεσματικές πολιτικές αλλά χρειάζεται και αξίες.


David Μiliband υπουργός eξωτερικών της bρετανίας


H οικονομική κρίση έθεσε αμετάκλητα σε αμφισβήτηση την ορθόδοξη σκέψη για τις σχέσεις μεταξύ κρατών και αγορών και την εθνική και παγκόσμια κατανομή της εξουσίας. Ορισμένοι λένε ότι το αγγλοσαξονικό μοντέλο των ανοικτών αγορών πρέπει να κατεδαφιστεί, αυτό όμως θα μπορούσε να καταστείλει τις επενδύσεις και καινοτομίες που χρειαζόμαστε για να ανακάμψει η ανάπτυξη. Προτεραιότητές μας πρέπει να είναι η ελαχιστοποίηση του βάθους της ύφεσης και η διασφάλιση ότι η ανάκαμψη είναι ...


Segolene Royal πρόεδρος της περιφέρειας πουατού-ααράντ, πρόεδρος του desirs d΄avenir, πρώην υπουργός,βουλευτής ε.τ.


Oι κρίσεις αντανακλούν έναν κόσμο που δεν υπάρχει πια και προαναγγέλλουν έναν κόσμο που δεν υπάρχει ακόμη. Αυτή είναι η ιστορική στιγμή που ζούμε. Η στενή αλληλεξάρτηση αυτών που, λόγω ευκολίας γλώσσας ή οκνηρίας σκέψης, αποκαλούμε κοινώς «οι κρίσεις» (χρηματοοικονομική, οικονομική, κοινωνική, οικολογική, επισιτιστική, δημοκρατική...) και η αδυναμία να τις χειριστούμε ξεχωριστά, δείχνουν ότι η Αριστερά του 21ου αιώνα πρέπει να αντιπαραθέσει σε ένα μοντέλο που, σε παγκόσμιο επίπεδο βρίσκεται στα όριά του και αποτελεί παράγοντα για πολλαπλές ανασφάλειες, αυτό που ο κοινωνιολόγος Εντγκάρ Μορέν ονομάζει«πολιτική πολιτισμού».


Μassimo D΄ Αlema πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρόεδρος του ιδρύματος italiani europei


H διεθνής κρίση σηματοδοτεί μια πλήρη αλλαγή εποχής. Πρόκειται για μια όχι μόνο χρηματοπιστωτική, οικονομική και κοινωνική κρίση, αλλά και για μια κρίση πολιτική και πολιτισμική. Ο κύκλος μιας παγκοσμιοποίησης χωρίς κανόνες, υπό την κυριαρχία μιας υπερ-φιλελεύθερης ιδεολογίας, επιτέλους κλείνει. Οι ιδέες της σοσιαλιστικής παράδοσης αποτελούν πάλι αντικείμενο συζήτησης: πρώτα απ΄ όλα, ο πολικός κόσμος και οι δημοκρατικοί θεσμοί πρέπει να οδηγήσουν και να ρυθμίσουν μια οικονομική ανάπτυξη εδραιωμένη σε δημοκρατικές αρχές, κοινωνική δικαιοσύνη και σεβασμό των ατομικών ελευθεριών.


Luis Αyala γραμματέας της σοσιαλιστικής διεθνούς


Μια προοδευτική κυβέρνηση σήμερα πρέπει επειγόντως να αντιληφθεί εκ νέου το νόημα της πολιτικής και επανεκτιμώντας την ίδια την πολιτική να παραμείνει πιστή στον ιδεολογικό προσανατολισμό της. Πρέπει να αποκαταστήσει την πίστη του κόσμου στην κυβέρνηση επανακαθορίζοντας τις προτεραιότητες. Πρέπει να ενεργεί έτσι ώστε το ζήτημα να μην είναι περισσότερη ή λιγότερη διακυβέρνηση, αλλά αποτελεσματική διακυβέρνηση και πολιτικές, και στο επίκεντρο της ατζέντας της να είναι πολιτικές που να υπηρετούν την πλειονότητα του λαού, συμπεριλαμβανομένων των πιο ευάλωτων.


Οlaf Scholz υπουργός εργασίας και κοινωνικών υποθέσεων της oμοσπονδιακής δημοκρατίας της Γερμανίας - μελος του spd


Η πιο σοβαρή παγκόσμια οικονομική κρίση από το 1929, πλήττει αναπόφευκτα τη Γερμανία με ιδιαίτερη σκληρότητα, καθώς το 40% του ΑΕΠ της χώρας προέρχεται από τις εξαγωγές. Από την αρχή ήταν ξεκάθαρο ότι έπρεπε να κάνουμε ό, τι ήταν δυνατόν για να αντιμετωπίσουμε την κρίση και να διασφαλίσουμε τις θέσεις εργασίας. Το εργαλείο που έχουμε επιλέξει στη Γερμανία γι΄ αυτόν τον σκοπό είναι το πρόγραμμα μειωμένου ωραρίου εργασίας (Κurzarbeit). Εγκαίρως, γρήγορα και εντατικά ενθαρρύνουμε δημιουργικές επιχειρήσεις, αλλά και μεγάλες εταιρείες, να αποφύγουν πιθανές απολύσεις υπαλλήλων τους με την επιδότηση προγραμμάτων κατάρτισης και επιμόρφωσης.


Κemal Dervis αντιπρόεδρος, global economics, the brookings institution, ουάσιγκτον και μέλος του εποπτικού συμβουλίου του πανεπιστήμιου sabanci, Κωνσταντινουπολη


Οι προοδευτικοί και οι Σοσιαλδημοκράτες σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν την πρόκληση να ανταποκριθούν στη μεγάλη οικονομική κρίση του 2008-2009 με προτάσεις και προγράμματα που μπορούν να οδηγήσουν σε μια ισχυρή και βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη. Μια ανάκαμψη σε ευρεία βάση που να δημιουργεί αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας και να γεννά οφέλη, όχι μόνο στην κορυφή, αλλά τόσο και για τη μέση οικογένεια όπως και για τους πιο ευάλωτους πολίτες. Μια ανάκαμψη που επιχειρεί απλώς να γυρίσει τον κόσμο πίσω εκεί όπου βρισκόταν το 2007 δεν θα επιλύσει τα εδραιωμένα προβλήματα που τόσο οι ανεπτυγμένες κοινωνίες όσο και ο αναπτυσσόμενος κόσμος αντιμετωπίζουν τις τελευταίες δεκαετίες.


Juan Somavia γενικός διευθυντής στον διεθνή οργανισμό εργασίας - ilo


H παγκόσμια κρίση απαιτεί αντίδραση σε διεθνές επίπεδο, μολονότι οι εθνικές πολιτικές οφείλουν να αντανακλούν και να ανταποκρίνονται στην ιδιαιτερότητα της εμπειρίας της κάθε χώρας. Το Διεθνές Σύμφωνο Απασχόλησης του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ΙLΟ Global Jobs Ρact), που υιοθετήθηκε από κυβερνήσεις, εργοδότες και συνδικαλιστικές ενώσεις στη Διεθνή Διάσκεψη Εργασίας του οργανισμού, τον Ιούνιο του 2009, απαντά σε αυτή τη διπλή πρόκληση. Οι παρακάτω προτάσεις πολιτικών που ...


Jesus Caldera Sαnchez-Capitan βουλευτής του ισπανικού κοινοβουλίου - psoe,αντιπρόεδρος του ιδρύματος ideas


H Ισπανία προωθεί ενεργά προοδευτικές πολιτικές που στοχεύουν στην επίτευξη ενός νέου μοντέλου για την οικονομία. Οι πολιτικές αυτές σχεδιάστηκαν στις «καλές εποχές» της υψηλής οικονομικής ανάπτυξης και της χαμηλής ανεργίας και τώρα δεν είναι εύκολο να υποστηριχθούν στις «κακές εποχές». Η κυβέρνηση όμως κάνει μια προσπάθεια επειδή δημιουργούνται ευκαιρίες για νέες επιχειρήσεις αλλά και επειδή ενισχύουν την κοινωνική συνοχή. Μερικές από τις επιτυχείς οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές μας είναι: - Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: ο τομέας αναπτύσσεται γοργά (σήμερα απασχολεί 200.


Εrnst Stetter γενικός γραμματέας του ιδρύματος ευρωπαϊκών προοδευτικών μελετών (feps)


Οσον αφορά την Ελλάδα, πιστεύω ότι έχει μεγάλη σημασία η πρόσφατη νίκη του ΠαΣοΚ στις βουλευτικές εκλογές. Ωστόσο η πολιτική οικογένεια των προοδευτικών και σοσιαλιστών στο σύνολό της, έχει αυτή τη στιγμή να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις για μια πιο δίκαιη και πιο συνεκτική κοινωνία. Η σημερινή οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση θέτει σημαντικά ερωτήματα σε ό,τι αφορά τις βασικές αξίες μας. Εχει έρθει η ώρα να αδράξουμε αυτή την ευκαιρία για να αντιμετωπίσουμε την ιδεολογία της ελεύθερης αγοράς, που οδήγησε σε τεράστιες εισοδηματικές ανισότητες, χαμηλά επίπεδα επενδύσεων και έκρηξη της οικονομίας.


Ανδρούλα Βασιλείου επίτροπος της ΕΕ για θέματα υγείας


Οι συνέπειες μιας πανδημίας στην παγκόσμια οικονομία είναι σημαντικές και αδιαμφισβήτητες. Είναι δε, συχνά, πολυεπίπεδες και θα μπορούσε κανείς να τις διαχωρίσει σε άμεσες- αυτές που σχετίζονται με το κόστος της αγοράς των εμβολίων και της στρατηγικής εμβολιασμού- και σε έμμεσες, που μπορεί να οφείλονται στην αποχή από την εργασία, στην ανεξέλεγκτη πίεση στις υπηρεσίες υγείας, στη μείωση της παραγωγικότητας. Μία ακόμη σημαντική συνέπεια είναι η μείωση της ζήτησης και κατ΄ επέκταση των πωλήσεων, σε νευραλγικούς οικονομικούς τομείς όπως ο τουρισμός, η αναψυχή και οι μεταφορές, που ενέχουν την απευθείας επαφή με τον πελάτη.


Αndres Velasco υπουργός οικονομίας της Χιλή


Αν ανατρέξουμε στη δεκαετία του 1980, στη διάρκεια της κρίσης του χρέους, έλεγαν ότι όταν ο κόσμος άρπαζε ένα κρυολόγημα η Λατινική Αμερική πάθαινε πνευμονία. Αυτό τότε ήταν αλήθεια. Δεν είναι πια. Ο κόσμος κόλλησε τον ιό της οικονομικής κρίσης όπως ποτέ στο παρελθόν, αλλά η οικονομία της Χιλής παρέμεινε υγιής. Δεν πρόκειται για σύμπτωση, αλλά για το αποτέλεσμα των οικονομικών πολιτικών που εφαρμόστηκαν τις δύο τελευταίες δεκαετίες. Μια αυτόνομη κεντρική τράπεζα ελέγχει τον πληθωρισμό.


Jean-Christophe Cambadelis βουλευτής παρισίων και εθνικός γραμματέας του σοσιαλιστικού κόμματος για την ευρώπη και τις διεθνείς σχέσεις


Στην παρούσα κρίση σημασία έχει η ερμηνεία της και η ανεύρεση προοδευτικών λύσεων. Είχαμε δίκιο να αγωνιζόμαστε για τη ρύθμιση μιας αγοράς που αποτελεί μια δύναμη που προχωρεί χωρίς να γνωρίζει προς ποια κατεύθυνση. Χρειάζεται λοιπόν μια ηθική των παγκόσμιων οικονομικών πολιτικών. Με λίγα λόγια, πρέπει να χαράξουμε τον δρόμο μιας οικολογικής και κοινωνικής «εξημέρωσης» της οικονομίας της αγοράς. Για να πετύχει αυτό οι λαοί μας χρειάζονται ένα κράτος προνοητικό που βάζει την πράσινη και βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη στην υπηρεσία των πολιτών.


Εlio Di Rupo πρόεδρος του σοσιαλιστικού κόμματος (ps) του βέλγιου


Η διεθνής οικονομική κρίση οδήγησε τις χώρες μας σε μια τρομερή φάση οικονομικών και κοινωνικών δυσκολιών. Αποτελεί ευθύνη των Σοσιαλιστών να προτείνουν ρεαλιστικά μέτρα που θα δώσουν νέα ώθηση στην οικονομία και θα επανορθώσουν τις κοινωνικές συνέπειες της κρίσης. Τα τέσσερα παραδείγματα που ακολουθούν απεικονίζουν τις πρωτοβουλίες που υποστήριξαν οι υπουργοί του Σοσιαλιστικού Κόμματος στο Βέλγιο προς αυτή την κατεύθυνση. α. Αναθέρμανση σε σταθερή βάση της οικονομικής δραστηριότητας.


Μatthias Ρlatzeck πρωθυπουργός του κρατιδίου του βρανδεμβούργου, τέως πρόεδρος του spd


Στην Ευρώπη δεν υπάρχει έλλειψη προοδευτικών ιδεών σε κανένα επίπεδο: κοινωνικό κράτος που προλαμβάνει και ενεργοποιεί, σύγχρονη πολιτική για την οικογένεια, νέα ποιότητα στην εκπαίδευση και την έρευνα, ενεργή δέσμευση για τη μετανάστευση και την ενσωμάτωση, όπως επίσης και πολιτική για το περιβάλλον που σέβεται τους φυσικούς πόρους. Οι έννοιες αυτές αποτελούν τα πολιτικά θεμέλια για την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή στον 21ο αιώνα. Ωστόσο, τα κόμματα που τις υποστηρίζουν συχνά αποτυγχάνουν.


Ιbrahim Βaylan γραμματέας του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος σουηδίας (sap)


H πολιτική δεν είναι παρά επιλογές που βασίζονται σε αξίες. Η οικονομική κρίση προκαλεί απώλειες σε όλους μας, σε όλες τις χώρες μας, αυτό είναι αλήθεια, αλλά η επίδρασή της μπορεί να αποδυναμωθεί αν επιλέξουμε διαφορετικές δράσεις από εκείνες των φιλελεύθερων κυβερνήσεών μας. Η Ευρώπη χρειάζεται μια ενεργή, προσανατολισμένη στο μέλλον Σοσιαλδημοκρατία, που στέκεται στο ύψος της σε ό,τι αφορά την αλληλεγγύη και την Πρόνοια. Ολα καταλήγουν στις θέσεις εργασίας- ή στην απουσία θέσεων εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: