Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2007

ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΑΠΛΟ - ΝΑ ΣΤΡΙΜΩΧΤΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ;


Στις αναλύσεις και τα ρεπορτάζ των εφημερίδων θεωρούν ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να «στριμώξει» το ΠΑΣΟΚ, ρίχνοντας στο τραπέζι το θέμα του νέου εκλογικού νόμου, αλλά και της αναθεώρησης του «άρθρου 16». Όσον αφορά τον εκλογικό νόμο, είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να "δυσκολέψει" την αξιωματική αντιπολίτευση με το επιχείρημα ότι η ενίσχυση του πρώτου κόμματος θα "ωφελήσει" και το ΠΑΣΟΚ που υποστηρίζει ότι ενδέχεται να κερδίσει τις επόμενες εκλογές και συνεπώς δεν θα πρέπει να φοβάται! Αλλά όμως τι υποστηρίζει η Χαριλάου Τρικούπη; Ότι αυτό που χρειάζεται ο τόπος δεν είναι οι προσθαφαιρέσεις εδρών, αλλά μία ουσιαστική και μακρόπνοη μεταρρύθμιση της εκλογικής νομοθεσίας, στη βάση κατευθύνσεων που θα απαλλάξουν το πολιτικό σύστημα από τις πελατειακού χαρακτήρα κατευθύνσεις. Και σωστά.
Σχετικά με την αναθεώρηση του άρθρου 16, τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά. Ιδού τι έχει πει παλιότερα ο Γιώργος Παπανδρέου:

Το άρθρο 16 είναι ένα αναχρονιστικό και αυταρχικό άρθρο, δεν προστατεύει το δημόσιο πανεπιστήμιο, το πνίγει, και δεν μας δίνει τα εργαλεία να αντιμετωπίσουμε τη νέα εκπαιδευτική πραγματικότητα στην Ευρώπη και παγκοσμίως. Το άρθρο 16 θα αλλάξει. Εμείς θέλουμε να ενισχύσουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο. Αυτό είναι η προτεραιότητά μας. Εμείς εγγυόμαστε την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τη δημόσια ανώτατη εκπαίδευση. Αντίθετα, η ΝΔ θέλει να περιορίσει και να υποκαταστήσει την κρατική χρηματοδότηση της δημόσιας παιδείας. Αυτή είναι η κρυφή της ατζέντα! Η δική μας ολοκληρωμένη πρόταση αφορά στη βελτίωση του δημόσιου πανεπιστημίου το οποίο πρέπει να αναπνεύσει από τη κρατική γραφειοκρατία, να γίνει πιο υπεύθυνο, πιο αξιοκρατικό, πιο σύγχρονο. Δεν βλέπω γιατί να υπάρχει απαγόρευση στο Σύνταγμα που εξάλλου δεν υπήρχε σε προηγούμενα Συντάγματά μας ως προς τη δυνατότητα δημιουργίας ενός π.χ. Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου που θα λειτουργεί εντός του αυτού πλαισίου κρατικής εποπτείας και ποιότητας. Η προσπάθεια διαστρέβλωσης αυτής της θέσης μας γίνεται εκ του πονηρού και ορισμένοι καλοπροαίρετα ή κακοπροαίρετα εκμεταλλεύονται την δικαιολογημένη αγωνία της νεολαίας μας και την αποπροσανατολίζουν, συγκαλύπτοντας τα πραγματικά μεγάλα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα του τόπου. Η κυβέρνηση στερείται αξιοπιστίας ως προς την ικανότητα μεταρρυθμίσεων και αλλαγών προς το καλύτερο. Το δίλημμα είναι αν θα δώσουμε σοβαρό κοινωνικό περιεχόμενο στο νέο άρθρο και τον εφαρμοστικό νόμο ή θα πάμε με μια συντηρητική προσέγγιση στην διαμόρφωση και εφαρμογή ενός νέου άρθρου 16. (Συνέντευξη του Γιώργου Α. Παπανδρέου στον "Τύπο της Κυριακής", 11 Φεβρουαρίου 2007). Από εκεί και πέρα δεν ξέρω πώς θα αντιμετωπίσει τα πράγματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: