Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2007

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΕΓΩ, ΕΓΩ, ΕΓΩ, ΕΓΩ, ΕΓΩ...


[Προσέξτε τη φωτογραφία που δημοσιεύεται στην εφημερίδα: Εκεί στη βιβλιοθήκη του γραφείου του, έχει βάλει μια κορνίζα με φωτογραφία του ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ. Δεν χρειάζεται να σκεφτείς πολύ τι συνειρμούς θέλει να προκαλέσει στον θεατή! Όμως, αφού δεν έχει καμιά συγγενική σχέση με τον εθνάρχη, προς τι αυτή η προτίμηση; Γιατί δεν φαίνεται, ας πούμε, μια φωτογραφία του ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ή του ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΛΑΣΤΗΡΑ, ή του ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ, ή του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ, ή του ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ, ή του παππού του; Αμ, δεν κερδίζεις έτσι ψηφοφόρους, Βαγγέλη!]
Κάναμε προσπάθεια να "αποδεχθούμε" τη στάση του Βενιζέλου, γιατί είναι αλήθεια ότι κανείς δεν θέλει ένα έτι περαιτέρω συρρικνωμένο ΠΑΣΟΚ. Αλλά, διαβάζοντας τη συνέντευξή του (στον ΤΑΣΟ ΠΑΠΠΑ) στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία (27/10/07) διαπιστώνει κανείς ότι ο άνθρωπος δεν "τρώγεται" με τίποτα.
«Με μένα αρχηγό μπορούμε να κερδίσουμε τη δεξιά στις εκλογές»! Αυτό, σε ελεύθερη απόδοση, λέει προς τους οπαδούς και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ ο Ευάγγελος Βενιζέλος: «Στις 11 Νοεμβρίου κρίνεται το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών, κρίνεται αν το ΠΑΣΟΚ θα νικήσει ή αν θα παραιτηθεί από την προοπτική νίκης». Δίνει ευθεία απάντηση στην αιχμηρή κριτική που άσκησε μέσω της «Κ.Ε.» (21/10) ο Γιώργος Α. Παπανδρέου στο κυβερνητικό παρελθόν του ΠΑΣΟΚ («νοιαζόμασταν περισσότερο για το πάπλωμα»), σημειώνοντας: «Ορισμένοι εκλαμβάνουν την αυτοκριτική ως συλλογική αυτοταπείνωση και ως ατομική υπεκφυγή». Ο κ. Βενιζέλος επισημαίνει: «Οι άλλοι μιλάνε για διαγραφές, για λυτρωτικές διασπάσεις, για βελούδινα διαζύγια. Εμείς μιλάμε για ενότητα, για σύνθεση». «Προσωπική στρατηγική έχουν όσοι θέλουν να οδηγήσουν την παράταξη προς τα κάτω, όσοι κάθονται στην ιστορικά δεδομένη δύναμή της ή, πολύ περισσότερο, εκείνοι που αφαιρούν απ' αυτήν»...
Είναι, φαίνεται, αποφασισμένος να προχωρήσει στην εκτέλεση του σχεδίου του. Δεν θα μπορέσει να συμβιώσει στο ΠΑΣΟΚ που διαμορφώνεται με τον Γιώργο Α. Παπανδρέου. Θέλει, πάση θυσία, να είναι αρχηγός. Αυτά που λέει περί "ενότητας" είναι φληναφήματα.
Λέει σε μια απάντηση: Κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν ανά πάσα στιγμή να καβαλάν το κύμα, να είναι μόνιμοι παράγοντες της εξουσίας και ταυτόχρονα οι πιο προωθημένοι «αντιεξουσιαστές»... Με αυτή τη λογική μήπως πρέπει να δει και τη δική του περίπτωση; Πόσα υπουργεία άλλαξε, τι έργο παρήγαγε (αν παρήγαγε...), γιατί βγάζει τον εαυτό του έξω από τους "μόνιμους παράγοντες της εξουσίας", δεν νομίζει ότι όσα χρόνια είναι στο ΠΑΣΟΚ πάντα διεκδικούσε αξιώματα (ή θα μας πει ότι του τα χάριζαν;). Μη μας πει το χιλιοειπωμένο "ήμουν στρατιώτης κ.λπ."
Μπορεί να μας πει πως εν μια νυκτί βρέθηκαν να τον πλαισιώνουν όλοι αυτοί που στελέχωσαν το καθεστώς του "εκσυγχρονισμού; Μπορεί να μας πει πώς ενορχηστρώθηκε η δική του, προσωπική, επιλογή για την αρχηγία με τα πρωτοσέλιδα του Βήματος ή άλλων "φιλικών" εφημερίδων; ΤΙΠΟΤΕ, αγαπητέ Ευάγγελε, δεν ήταν τυχαίο. Εσύ, άλλωστε, ποτέ δεν κινείσαι τυχαία. Όλα σχεδιασμένα. Όμως έχεις κάνει ένα λάθος: Λογάριαζες χωρίς τον ξενοδόχο. Κι αυτός, εν προκειμένω, είναι ο λαός που στήριξε και στηρίζει το ΠΑΣΟΚ. Είναι ωραίο να θέλεις να ξεκινήσεις την "αρχηγική" σου σταδιοδρομία μ' ένα έτοιμο (στο μέτρο που είναι έτοιμο) κόμμα. Αλλά, ο Ανδρέας που ήταν ΗΓΕΤΗΣ, που ήταν ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣ, δεν στηρίχτηκε παρά μόνο στον λαό. Αν έχεις τα κότσια, προχώρα, ο Παπαθεμελής δείχνει το δρόμο (κι αυτός εκ... Θεσσαλονίκης, όπως και ο διαπρύσιος κήρυκας της υποψηφιότητάς σου Ψωμιάδης). Φτιάξε το δικό σου κόμμα για ν' αποδείξεις του λόγου το αληθές. Μπορείς; Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: