Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2007

Παπανδρέου: Να συγκρουστούμε!


Μια εξαιρετική συνέντευξη έδωσε ο Παπανδρέου στον δημοσιογράφο Τάσο Παππά ("Γίναμε έρμαιο στα συμφέροντα", Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, 21/10/07). Αλλά και η άλλη συνέντευξη που είχε δώσει το περασμένο Σάββατο στον Κόσμο του Επενδυτή. Και η ομιλία του στο γήπεδο του Σπόρτιγκ κ.λπ. Δηλαδή, είναι φανερό πλέον ότι ο Γιώργος ακούγεται πολύ καθαρά, αφού πάντοτε μιλούσε αλλά δύσκολα ακουγόταν - και δεν έφταιγε ο ίδιος.
Τα ΜΜΕ έβρισκαν τρόπο να διαστρεβλώσουν τα λόγια του, να υποτιμήσουν το χαρακτήρα του, να υπονομεύσουν την πολιτική του. Ωστόσο, αν παρακολουθήσει κανείς τις δηλώσεις και τις συνεντεύξεις των συνεργατών του Βενιζέλου τον τελευταίο καιρό, θα διαπιστώσει ότι περισσότερο αυτοί υπονόμευαν τον Παπανδρέου, δίνοντας αφορμές στα ΜΜΕ να κάνουν την τρίχα... τριχιά! Κι ακόμα, περισσότερη "κριτική" (συνοδευόμενη από ύβρεις) έχει δεχθεί ο Παπανδρέου από τους λεγεωνάριους του Βενιζέλου (και προηγουμένως του Σημίτη).
Είπε με το επηρμένο ύφος του ο Βενιζέλος στην Τρίπολη: «Δεν με ενδιαφέρει το καθεστωτικό ΠΑΣΟΚ, το ΠΑΣΟΚ των μηχανισμών και του χθες»! Ποιοι ήσαν όμως εκείνοι που συγκροτούσαν το "καθεστωτικό ΠΑΣΟΚ"; Όλος εκείνος ο κόσμος που διώχθηκε από τους "εκσυγχρονιστές" πυξ-λαξ από το Κίνημα, που παραμέρισαν και ατένιζαν με θλίψη τους λοχαγούς του Σημίτη (και τον στρατηγό Τσουκάτο) να αλωνίζουν την κρατική μηχανή και το κόμμα; Μήπως ο ίδιος ο Βενιζέλος δεν ήταν στυλοβάτης του "καθεστωτικού ΠΑΣΟΚ"; Από το ένα υπουργείο στο άλλο δεν πήγαινε ο Βενιζέλος; Κι όταν κάποια στιγμή οι σχεδιασμοί του Σημίτη δεν τον συμπεριλάμβαναν στο "μεγάλο" υπουργείο που διακαώς επιθυμούσε, για να μη χάσει την καρέκλα, ανέλαβε το υπουργείο Πολιτισμού για να το διαλύσει...
Μιλάνε, λοιπόν, για "καθεστωτικό" ΠΑΣΟΚ εκείνοι που αποτέλεσαν τον πυρήνα του "εκσυγχρονισμού και δεν έλειψαν από τις κυβερνήσεις του Σημίτη και προηγουμένως του Ανδρέα Παπανδρέου. Μιλάνε π.χ. οι Λιάνης, Φλωρίδης, Αλευράς, Αποστολάκη, Ράπτη (Συλβάνα, λυπάμαι, αλλά μέχρι εδώ ήταν η συμπόρευση), Σκανδαλίδης (βρε Κώστα, εσύ κι αν είχες εξουσία - κομματική και κυβερνητική! - δεν με πείθεις για την αγνότητα των προθέσεών σου), Σουλαδάκης (θα τρελαθούμε - δεν αναρωτιέσαι τι έκανες εσύ για το Κίνημα;), Λοβέρδος (υπαρχηγός)...
Ωστόσο, διαβάστε ένα απόσπασμα από τη συνέντευξη του Παπανδρέου στον Τ. Παππά:
Στην Ελλάδα έχουμε επιπλέον την επιβάρυνση ενός κρατισμού, μιας εξουσιολαγνείας και ενός πελατειακού συστήματος. Αυτές οι αντιλήψεις διάβρωσαν την εσωτερική λειτουργία του κινήματος που λέγεται ΠΑΣΟΚ στο σημείο που να είμαστε χωρίς εσωτερική πολιτική συνοχή αλλά με πολλές μικροομάδες, μικροσυμφέροντα και ομαδάρχες. Γίναμε μέρος της κρίσης του πολιτικού μας συστήματος. Αυτή η κατάσταση μας άφησε έρμαιο μπροστά σε μεγάλα συμφέροντα που θέλουν να ποδηγετήσουν το ΠΑΣΟΚ και την αυτονομία του. Μέρος αυτής της κρίσης είναι ο μη σαφής διαχωρισμός κράτους και κόμματος. Και βέβαια η δεξιά αντίληψη για το κράτος λάφυρο του κόμματος είναι σε έξαρση σήμερα με την πολιτική της Ν.Δ. Αυτή η λογική είναι αντιδημοκρατική, αντιαναπτυξιακή και παράγει διαφθορά. Σήμερα καλούμαστε να αλλάξουμε τους εαυτούς μας, να συγκρουστούμε με τις αντιλήψεις αυτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: