Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2007

Η μάχη των υπογραφών για Βενιζέλο

Διάβασα ότι πρωτοβουλία υπέρ της υποψηφιότητας του Ευάγγελου Βενιζέλου με την ονομασία «ΒLΟG 1974» πήραν στη Θεσσαλονίκη 27 πολίτες που προέρχονται από τη γενιά του αντιδικτατορικού αγώνα και του μεγάλου δημοκρατικού κινήματος της μεταπολίτευσης και συγκεντρώνουν υπογραφές υποστήριξής του που θα δοθούν στη δημοσιότητα την ερχόμενη Κυριακή...
Αυτή η "επιχείρηση" συλλογής υπογραφών μου θυμίζει ανάλογες περιπτώσεις των "φίλων" του ΚΚΕ εσωτ., του Συνασπισμού και όλων αυτών των ομάδων που συνωθούνται μετά τη μεταπολίτευση στο χώρο του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ. Αν ο Βενιζέλος και οι φίλοι του είναι "αριστεροί" ή "κεντροαριστεροί", δεν έχουν παρά να προσχωρήσουν στο υπό τον κύριο Αλαβάνο συνασπισμό κομματιδίων για να κερδίσουν την εξουσία. Έχουν την ψευδαίσθηση ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται όπως εκείνοι επιθυμούν. Άλλες οι συνθήκες την εποχή που η ΕΔΑ έγινε αξιωματική αντιπολίτευση και στη συνέχεια εκφυλίστηκε.
Όπως θα εκφυλιστεί και τώρα η προσπάθεια των κύκλων αυτών που επινόησαν την ανατροπή του Παπανδρέου, προωθώντας τον Βενιζέλο με το σκεπτικό ότι "αποτελεί εγγύηση για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς, τη διατύπωση ενός σύγχρονου προοδευτικού λόγου και το άνοιγμα μιας νέας προοπτικής για τη μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη και τον τόπο..."
Ο λόγος του Βενιζέλου δεν είναι παρά ένα έξαλλο κυνηγητό της εξουσίας, ένα ξέφρενο ποδοβολητό, που με παραπέμπει στον Διόνυσο και την ακολουθία του με κύμβαλα και σείστρα, φαλλούς και δαυλούς και τις μαινάδες από πίσω, να εισβάλλει στο προσκήνιο για να βάλει φωτιά στα αίματα. Και καλά έκανε. Μας άναψε τα αίματα κι έδωσε τη βεβαιότητα της νίκης στον Γιώργο Α. Παπανδρέου.
Ωστόσο, με υπογραφές καθηγητών και διαφόρων πανεπιστημιακών δεν νομίζω ότι μπορεί να τρομάξει ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ και να στραφεί σύσσωμος στο βενιζελικό στρατόπεδο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: