Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2007

Πρόταση Νόμου το Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης των πληγεισών περιοχών


Την κατάθεση Πρότασης Νόμου από το ΠΑΣΟΚ, που θα περιλαμβάνει το Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης των πυρόπληκτων περιοχών, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, κατά την διάρκεια σύσκεψης με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Κοινωνικών και Παραγωγικών Φορέων στην Νομαρχία της Ηλείας.
Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, υπογράμμισε ότι, «η παρουσία της Αξιωματικής αντιπολίτευσης θα είναι μόνιμη, για να μην ξεχαστεί το πρόβλημα». Στηλίτευσε την τακτική της κυβέρνησης, η οποία «ασχολείται περιστασιακά, πελατειακά και μόνο επικοινωνιακά με το πρόβλημα των πληγεισών περιοχών», σημειώνοντας ότι «η αντίληψη αυτή είναι καταστροφική για την Ηλεία».
Στο επίκεντρο των προτάσεων, που παρουσίασε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, βρίσκεται «ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης που βασίζεται στην γνώση, στην επένδυση στον άνθρωπο, στον πολιτισμό, στο περιβάλλον και στον τουρισμό». Άξονας του προγράμματος είναι η ανάπτυξη της περιοχής γύρω από μια πανεπιστημιακή πόλη», παράλληλα προτείνεται η συγκρότηση ενός Οργανισμού Υλοποίησης στα πρότυπα του Οργανισμού ΑΘΗΝΑ 2004.
[Η ομιλία του ΓΑΠ κατά τη σύσκεψη με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και κοινωνικών και παραγωγικών φορέων στη Νομαρχία Ηλείας, ΕΔΩ] Ας διαβάσουμε και τα "σενάρια τρόμου" (από τον Μάκη Νοδάρο) στην Ελευθεροτυπία (25/10/07):
Πλημμύρες * Κατολισθήσεις * Διαβρώσεις * Ερημοποίηση * Μόλυνση

Σενάρια τρόμου για την Ηλεία. ΠΥΡΓΟΣ. Του ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ. Ως την τρίτη μεγαλύτερη καταστροφή στην ιστορία της Πελοποννήσου, μετά το σεισμό του 5ου π.Χ. αιώνα και τα γεγονότα της ορλωφικής περιόδου, χαρακτήρισε τις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος παρουσίασε χθες χάρτη με τα σημεία που κινδυνεύουν άμεσα από κατολισθήσεις.
Η χαρακτηριστική ιδιομορφία των πρόσφατων πυρκαγιών, ανέφερε χθες σε εκδήλωση στη νομαρχία Ηλείας, δεν έγκειται μόνο στην καταστροφή του δασικού πλούτου, αλλά αποτέλεσε και το κυρίαρχο αίτιο μιας συνολικής περιβαλλοντικής καταστροφής, ενός ολοκαυτώματος. Οι συνέπειες, εξήγησε, εκδηλώνονται όχι μόνο στις πληγείσες περιοχές, αλλά εξαπλώνονται και επιδρούν στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο, άμεσα, βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα... (συνέχεια στην εφημερίδα). ΕΠΙΣΗΣ, και την τραγωδία σε αριθμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: