Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2008

360 δισ. η γαλλική σανίδα σωτηρίας τραπεζών

ΠΑΡΙΣΙ. Της ΗΡΑΣ ΦΕΛΟΥΚΑΤΖΗ

Με 360 δισ. ευρώ μπαίνει και ο Νικολά Σαρκοζί στη μάχη για τη σωτηρία του τραπεζικού συστήματος. Οπως δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, το γαλλικό κράτος θα καταβάλει «εξαιρετική προσπάθεια για την αναθέρμανση της αγοράς διατραπεζικού δανεισμού». Το γαλλικό σχέδιο συνάδει με το πρόγραμμα των κυβερνήσεων της ευρωζώνης για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Ο Νικολά Σαρκοζί ανακοίνωσε ότι η γαλλική κυβέρνηση θα διαθέσει συνολικά 320 δισεκατομμύρια ευρώ ως εγγύηση για τις διατραπεζικές συναλλαγές ώστε να επιτευχθεί απεμπλοκή της αγοράς δανείων μεταξύ τραπεζών. Επιπλέον ποσό 40 δισεκατομμυρίων ευρώ θα διατεθεί για την αναχρηματοδότηση των τραπεζών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Τα μέτρα αυτά θα ενσωματωθούν σε νομοσχέδιο που θα διορθώνει τον προϋπολογισμό του 2008. Ο πρωθυπουργός Φιγιόν θα παρουσιάσει σήμερα στην Εθνοσυνέλευση σχέδιο νόμου που θα επιτρέψει τη δημιουργία δύο νομικών μηχανισμών, για την αναχρηματοδότηση των τραπεζών και για την κρατική συμμετοχή στο τραπεζικό κεφάλαιο.

* Τα δάνεια που θα χορηγηθούν από την πρώτη εταιρεία θα είναι εγγυημένα από το κράτος. Η κρατική εγγύηση θα ανταμείβεται στις τιμές αγοράς. Ως αντιστάθμισμα θα εκπονηθεί συνθήκη που θα καθορίζει τις υποχρεώσεις των οργανισμών οι οποίοι επωφελούνται, προσδιορίζοντας ότι η δανειοδότηση θα αφορά και χρηματοδότηση επιχειρήσεων, ιδιωτών, τοπικής αυτοδιοίκησης. Η εγγύηση σε διατραπεζιτικά δάνεια θα εφαρμοστεί για όσα συναφθούν πριν από τις 31 Δεκεμβρίου 2009 και για διάρκεια που θα μπορούσε να φτάσει ώς τα πέντε χρόνια.

* Την επαναχρηματοδότηση των τραπεζών θα αναλάβει ειδική εταιρεία της οποίας το κράτος θα είναι κύριος μέτοχος. Στόχος της, η χορήγηση πόρων στις τράπεζες για να αναπτύξουν τη δραστηριότητά τους. Η κρατική συμβολή θα είναι επίσης επ' αμοιβή με βάση συμφωνητικό για αμοιβαίες υποχρεώσεις.

* Ο Γάλλος πρόεδρος επανέλαβε ότι η γαλλική κυβέρνηση δεν θα αφήσει καμία τράπεζα να οδηγηθεί σε πτώχευση. Σε περίπτωση ανάγκης το κράτος θα αναλάβει άμεσα τη διοίκηση και θα αλλάξει τη διεύθυνση.

Ο Νικολά Σαρκοζί ανήγγειλε ότι κι άλλες αποφάσεις που θα δεσμεύουν όλη την Ευρώπη θα ληφθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. «Παρήλθε η εποχή που καθένας στην Ευρωπαϊκή Ενωση ενεργεί μόνος του, τόνισε. Σήμερα οι ηγέτες των κυβερνήσεων της ευρωζώνης αποφάσισαν να ενεργήσουν στο πλαίσιο κοινού σχεδίου, με μέτρα που καθένας θα εφαρμόσει ανάλογα με τα μέσα και τις συνθήκες στη χώρα του». Προσδιόρισε ότι θα ζητήσει από τις ΗΠΑ τη σύγκληση διεθνούς συνόδου για την προώθηση διακανονισμών που θα επιτρέψουν μια αναδιαμόρφωση της διεθνούς οικονομίας.

Χθες το γαλλικό χρηματιστήριο σημείωσε άνοδο που έφτασε στο 11%.Ομόφωνη ήταν στον πολιτικό κόσμο η αναγνώριση της θετικής εξέλιξης που συνιστά η διαμόρφωση μιας ευρωπαϊκής συνεργασίας για την αντιμετώπιση της κρίσης. Αλλά οι ηγέτες της αντιπολίτευσης τηρούν στάση αναμονής, προκειμένου να διαπιστώσουν αν τα μέτρα της κυβέρνησης θα είναι πράγματι αποτελεσματικά.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 14/10/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: