Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2008

Η Ευρώπη δίνει διέξοδο στην κρίση

Αξονας το σχέδιο Μπράουν – Η κάθε χώρα θα αποφασίσει ανάλογα με τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στην οικονομία της

The Guardian

Σε κοινή στρατηγική διάσωσης του τραπεζικού τομέα συμφώνησαν τη νύχτα της Κυριακής οι σημαντικότερες χώρες της Ευρωζώνης. Παράλληλα με τη διάσωση των τραπεζών, το σχέδιο φιλοδοξεί να εκκινήσει τις παγωμένες αγορές, να κρατικοποιήσει εν μέρει τους απειλούμενους οικονομικούς θεσμούς και να επαναφέρει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στο καπιταλιστικό σύστημα, μέσω μαζικών κρατικών παρεμβάσεων. Τα ριζοσπαστικά μέτρα διάσωσης, σχεδιασμένα κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι εύκαμπτα, αλλά βασισμένα στο έκτακτο σχέδιο διάσωσης, που παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν και ο υπουργός Οικονομικών, Αλιστερ Ντάρλινγκ, αναμένεται να συνοδευτούν από πραγματικό κύμα νομοσχεδίων, καθώς τα μεγαλύτερα κράτη της Ευρωζώνης κινούνται με στόχο τη στήριξη των εθνικών χρηματιστηρίων τους.

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, η γαλλική Εθνοσυνέλευση επρόκειτο χθες να ψηφίσει νομοσχέδιο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου Οικονομικών της χώρας, ότι ελάχιστες γαλλικές τράπεζες ζήτησαν τέτοιου είδους οικονομική στήριξη.

Το γερμανικό σχέδιο

Την ίδια ώρα, η γερμανική κεντρική τράπεζα, Bundesbank, το υπουργείο Οικονομίας και οι οικονομικοί σύμβουλοι της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, συνέταξαν επείγουσα νομοθεσία, που επρόκειτο να προωθηθεί μέσα στην εβδομάδα για ψήφιση στην ομοσπονδιακή Βουλή. Το γερμανικό σχέδιο διάσωσης πρόκειται να προσφέρει 480 δισ. ευρώ για την άμεση χρηματοδότηση απειλούμενων τραπεζών, την ενίσχυση της ρευστότητας της τραπεζικής αγοράς και για την εγγύηση του διατραπεζικού δανεισμού. Το γερμανικό σχέδιο, που είχε συναντήσει διαφωνίες από μέρους της καγκελαρίου Μέρκελ την περασμένη εβδομάδα, διαθέτει σημαντικά ποσά για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της χώρας, πιθανότατα με τη δημιουργία εθνικού «τραπεζικού τραστ». Τα υπόλοιπα έκτακτα κεφάλαια θα διοχετευθούν στην αγορά με στόχο την απελευθέρωση του διατραπεζικού δανεισμού, που με τη σειρά του θα οδηγήσει εκ νέου κεφάλαια στην αγορά. Η κ. Μέρκελ αρνήθηκε, ωστόσο, το βράδυ της Κυριακής, ότι το σχέδιο διάσωσης αποτελεί πρωτοβουλία κρατικοποίησης των τραπεζών.

Στο μεταξύ, η Πορτογαλία ανακοίνωσε την Κυριακή ότι θα προσφέρει περί τα 20 δισ. ευρώ, με στόχο τη στήριξη του τραπεζικού τομέα, ενώ ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι αποκάλυψε ότι είναι θαυμαστής του βρετανικού σχεδίου διάσωσης του τραπεζικού τομέα. Την ίδια ώρα, η Ισπανία ανακοίνωνε την προσφορά 100 δισ. ευρώ για τη διάσωση τραπεζών, η Ιρλανδία 400 δισ. ευρώ, η Ολλανδία 20 δισ. ευρώ και η Γαλλία 360 δισ. ευρώ.

Η σύνοδος κορυφής των 15 ηγετών των μεγαλύτερων κρατών της Ευρωζώνης, που ολοκλήρωσε τις εργασίες της την Κυριακή στο Παρίσι, ήταν η πρώτη του είδους της, μετά την υιοθέτηση του ευρώ. Η σύνοδος συγκλήθηκε την τελευταία στιγμή, την Παρασκευή, ύστερα από επίμονες εκκλήσεις της Ισπανίας, αλλά και εξαιτίας της οργής που εξέφρασαν πολλές μικρότερες χώρες της Ε.Ε. για τον αποκλεισμό τους από τη σύνοδο των «Μεγάλων Τεσσάρων» (Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία και Ιταλία), το περασμένο Σαββατοκύριακο στη γαλλική πρωτεύουσα.

Το σχέδιο αποτελεί γαλλογερμανική εκδοχή του βρετανικού σχεδίου, την οποία εκπόνησαν το Σάββατο η Αγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος ομόλογός της, Νικολά Σαρκοζί, κατά τη διάρκεια διμερούς συνόδου κορυφής που είχαν στην ανατολική Γαλλία. Η κ. Μέρκελ περιέγραψε τις εργασίες της Κυριακής ως «ιδιαίτερα σημαντική σύνοδο. Στόχος μας ήταν η χάραξη συντονισμένης και κοινής τακτικής ειδικά για την Ευρωζώνη, έτσι ώστε μέσα στις ερχόμενες ημέρες, τα κράτη-μέλη να μπορέσουν να ψηφίσουν εθνικά μέτρα, τα οποία δεν θα αντιβαίνουν στους κοινοτικούς κανόνες». Η δήλωση της κ. Μέρκελ σημαίνει ότι παραμένει κάθετα αντίθετη στην υιοθέτηση πανευρωπαϊκού ταμείου σωτηρίας των τραπεζών. Μέρκελ και Σαρκοζί απέρριψαν άλλωστε τη σύσταση τέτοιου ταμείου, σε κοινή συνέντευξη Τύπου το Σάββατο. Αντίθετα, το σχέδιο που συμφωνήθηκε το βράδυ της Κυριακής θεσμοθετεί κοινούς κανόνες και προσφέρει «εργαλεία», τα οποία συμφωνούν να αξιοποιήσουν τα 15 κράτη της Ευρωζώνης, για την αντιμετώπιση των επιμέρους τραπεζικών και χρηματοπιστωτικών τους προβλημάτων. Κύριοι στόχοι του σχεδίου 13 σημείων είναι:

Η διασφάλιση ικανοποιητικής ρευστότητας για τράπεζες και πιστωτικούς οργανισμούς.

Η διευκόλυνση της χρηματοδότησης των τραπεζών, που «αντιμετωπίζει περιορισμούς αυτή τη στιγμή».

Να επιτρέψει την αποτελεσματική ανακεφαλαιοποίηση των προβληματικών τραπεζών.

Τα τρία αυτά βασικά σημεία αποτελούν το επίκεντρο του βρετανικού σχεδίου, που παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα. Εντύπωση προκάλεσε στο μεταξύ το γεγονός ότι επετράπη στον Βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν να μιλήσει στη σύνοδο της Κυριακής, παρότι η Βρετανία δεν ανήκει στην Ευρωζώνη.

Κεντρικός άξονας του σχεδίου, που συμφωνήθηκε την Κυριακή, αλλά και το σημείο, το οποίο ο Γκόρντον Μπράουν θεωρεί πιο κρίσιμο, είναι η πρωτοβουλία των κυβερνήσεων να εγγυηθούν τον βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο δανεισμό των τραπεζών, σε μια προσπάθεια να αναβιώσει η παγωμένη πιστωτική αγορά. «Οι πολίτες δεν παρατηρούν μόνο τις αγορές, αλλά και τις κυβερνήσεις. Στόχος μας είναι να επιτρέψουμε στις τράπεζες να δανείσουν σε μικρές επιχειρήσεις και ιδιώτες», είπε στην ομιλία του ο Μπράουν.

Οι εγγυήσεις

Οι εγγυήσεις, που προσφέρει το σχέδιο για την επανεκκίνηση του διατραπεζικού δανεισμού, πρόκειται να λήξουν στα τέλη του ερχόμενου έτους και θα ακολουθούν «τους κανόνες της αγοράς». Η κάθε χώρα, στο μεταξύ, θα δικαιούται να διαμορφώσει το σχέδιο διάσωσης, ανάλογα με τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στην οικονομία της.

Οι εγγυήσεις αφορούν όλες τις τράπεζες, που δραστηριοποιούνται στην Ευρωζώνη, αλλά και θυγατρικές ξένων τραπεζών «με σημαντικές δραστηριότητες». Το σχέδιο μένει τώρα να εγκριθεί από τη σύνοδο κορυφής της Ενωσης αύριο στις Βρυξέλλες.


[+] ΓPAΦHMA
ΣXETIKA ΘEMATA
Νέο Μπρέτον Γουντς προτείνει ο Βρετανός πρωθυπουργός_(...KOΣMOΣ...)
Ο Μπράουν τα πάει καλά, συνδυασμός διαύγειας και αποφασιστικότητας_(...KOΣMOΣ...)

Δεν υπάρχουν σχόλια: