Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2008

Ανοίγουν τα κρατικά ταμεία απ' άκρη σ' άκρη της Ευρώπης

Του ΜΠΑΜΠΗ ΜΙΧΑΛΗ

Ισπανία και Αυστρία ρίχνουν και αυτές από 100 δισ. ευρώ εκάστη για τη διάσωση των τραπεζικών τους συστημάτων, ενώ πακέτο διάσωσης ανακοίνωσε χθες και η Ιταλία.

Η ισπανική κυβέρνηση πέρασε χθες σχετική νομοθεσία, βάσει της οποίας το κράτος θα εγγυηθεί το χρέος των τραπεζών που θα εκδοθεί ώς τα τέλη του 2009. Το όριο των εγγυήσεων που το κράτος θα παράσχει για το υπόλοιπο του 2008 ανέρχεται στα 100 δισ. ευρώ, ενώ το αντίστοιχο ποσό για το 2009 θα εξεταστεί κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό αυτής της χρονιάς.

Θαπατέρο: Δεν θα κοστίσει αν...

«Εάν το χρηματοπιστωτικό σύστημα αντιδράσει, όπως αναμένουμε, τότε το παραπάνω σχέδιο δεν θα κοστίσει τίποτα στους φορολογούμενους», υποστήριξε χθες ο Ισπανός πρωθυπουργός, Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα είχε ανακοινώσει ότι το κράτος θα δαπανήσει περισσότερα από 50 δισ. ευρώ για να αγοράσει υψηλής ποιότητας χρεόγραφα και αξίες από τις τράπεζες, προκειμένου να διατηρήσει ζωντανή την πίστωση στην οικονομία. Χθες η κυβέρνηση πέρασε και νόμο, ο οποίος της επιτρέπει να αγοράσει μετοχές για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ο Θαπατέρο τόνισε ότι για την ώρα το μέτρο αυτό δεν είναι ανάγκη να ενεργοποιηθεί, γι' αυτό και δεν υπάρχει εκτίμηση για το κόστος του.

* Στο ίδιο μήκος κύματος η αυστριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης χθες ότι θα προσφέρει εγγυήσεις 85 δισ. ευρώ και ότι θα προβεί στην αγορά μετοχών συνολικής αξίας 15 δισ. ευρώ σε τράπεζες. Σύμφωνα με τον Αυστριακό υπουργό Οικονομικών, Βίλχεμ Μόλτερερ, η κυβέρνηση θα δημιουργήσει μια νέα εταιρεία, η οποία θα αναλάβει την εκκαθάριση του διατραπεζικού χρέους και την έκδοση τραπεζικών ομολόγων.

* Μέτρα, όμως, για τη διάσωση των τραπεζών της ανακοίνωσε χθες και η Ιταλία. Το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών θα εγγυηθεί τα νέα ομόλογα διάρκειας έως 5 ετών, που θα εκδοθούν από τις τράπεζες ώς τα τέλη του 2009, ενώ θα διευκολύνει τον δανεισμό των τραπεζών μειώνοντας στα μισά -500.000- ευρώ τις εγγυήσεις που χρειάζονται οι τράπεζες προκειμένου να δανείζονται από την Κεντρική Τράπεζα. Η τελευταία θα ανταλλάξει κρατικά ομόλογα με τραπεζικό χρέος συνολικής αξίας 40 δισ. ευρώ. Τα μέτρα αυτά έρχονται μετά την απόφαση της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι την προηγούμενη εβδομάδα για χορήγηση κεφαλαίων σε τράπεζες με αντάλλαγμα μετοχές και εγγυήσεις των τραπεζικών καταθέσεων.

* Αλλά και η Σουηδία, η οποία δεν είναι μέλος της ευρωζώνης, ανακοίνωσε χθες ότι θα περάσει σύντομα νομοθεσία που θα διασφαλίσει το χρηματοπιστωτικό της σύστημα. Η κυβέρνησή της δεν βλέπει, πάντως, για την ώρα αναγκαία τη χορήγηση κεφαλαίων στις τράπεζές της.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 14/10/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: