Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2008

Απορρυθμίστηκε η αυτορρύθμιση

ΜΕ ΤΙΣ κρατικοποιήσεις και τις κρατικές παρεμβάσεις συνολικού κόστους 1,3 τρισ. ευρώ, που αποφάσισαν οι 16 ηγέτες των χωρών της ευρωζώνης, διασώζεται το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ σχεδίου του Βρετανού πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν, που υιοθέτησαν οι «16», ήταν να σταματήσει ο χρηματιστηριακός πανικός με την ενίσχυση της ρευστότητας και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και γενικότερα των πολιτών.

ΜΕ ΤΟ 1,3 τρισ. ευρώ, που δίδονται «εις υγείαν των τραπεζών», αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της ρευστότητας και επιχειρείται η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης με δηλώσεις των ηγετών των ευρωπαϊκών χωρών και διαβεβαιώσεις, ότι ,με τα μέτρα που αποφάσισαν, αντιμετωπίζεται η κρίση και διασφαλίζονται τα συμφέροντα των πολιτών.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ με τις κινήσεις αυτές ένα ευνοϊκό κλίμα για την ανάκαμψη των χρηματιστηρίων. Για πόσον καιρό, όμως, θα διατηρηθεί αυτό το κλίμα, με δεδομένο ότι η μετάβαση από την εικονική στην πραγματική οικονομία θα είναι ζοφερή, όπως προβλέπουν όλοι οι παράγοντες και οι αναλυτές της παγκόσμιας οικονομίας;

ΘΑ ΕΙΝΑΙ ζοφερή η μετάβαση για τους Ευρωπαίους πολίτες-φορολογούμενους, διότι αυτοί θα πληρώσουν το 1,3 τρισ. ευρώ της αιμοδοσίας σωτηρίας των τραπεζών. Αλλά, πέραν αυτού, θα γίνουν και δραστικές περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, για τις οποίες ήταν πάντα φειδωλή η Ευρωπαϊκή Ένωση, που είναι μάλλον Ένωση Επιχειρήσεων.

ΔΟΘΗΚΕ με την παρέμβαση των «16» ένα φιλί ζωής στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά θα χρειαστεί χρόνος για τη θεραπεία, καθώς και εφαρμογή και άλλων μέτρων. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, που πρόσφερε τη συνταγή στους «16», δήλωσε χθες ότι για την υπέρβαση της κρίσης χρειάζεται μια συμφωνία όμοια με εκείνην του Μπρέτον Γουντς το 1944, με την οποία καθορίστηκαν σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες. Προτείνει, δηλαδή, ένα καθεστώς αυστηρής ρύθμισης των αγορών, με περιορισμούς στην ανεξέλεγκτη κίνηση των κεφαλαίων. Υπογράμμισε ο Γκόρντον Μπράουν ότι «μόνο με την παγκόσμια δράση» μπορεί να αποκατασταθεί πλήρως η εμπιστοσύνη. Παγκόσμια δράση στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία.

ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ πνεύμα αντιμετωπίζει την κρίση και ο πρόεδρος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος-Καν. Αναγνωρίζοντας ότι «η αυτορρύθμιση της αγοράς δεν λειτούργησε», επισημαίνοντας ότι «χρειάζεται μια διαφορετική ρύθμιση, γιατί αυτή που υπήρχε οδήγησε σε οικονομική φούσκα δυσανάλογη προς την οικονομική πραγματικότητα».

ΠΟΛΥ ΠΡΙΝ ξεσπάσει η κρίση, πολλοί οικονομολόγοι και αναλυτές, όπως ο Πολ Κρούγκμαν, που τιμήθηκε με το φετινό Νόμπελ Οικονομίας, είχαν προειδοποιήσει για τους κινδύνους απορρύθμισης της λεγόμενης αυτορρύθμισης και προέβλεπαν ότι οι ανεξέλεγκτες χρηματοοικονομικές πολιτικές οδηγούν σε κρίση και καταστροφή. Οι πολιτικές ηγεσίες δεν τους άκουγαν και τώρα οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν τον λογαριασμό της απρονοησίας.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 14/10/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: