Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2008

ΔΙΑΛΟΓΟΙ Για την παγκόσμια κρίση

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΙΑΦΑΚΑΣ, ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΥΠΙΑ - 19/10/2008

Η παγκόσμια πιστωτική κρίση, το μέγεθος και οι επιπτώσεις της οποίας δεν έχουν ακόμη διασαφηνιστεί, έδωσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία στην Ε.Ε. να εμφανιστεί ως ισχυρός παίκτης στη διεθνή σκηνή.

Η συγκράτηση των τρομακτικών απωλειών στα διεθνή χρηματιστήρια αποδίδεται από αναλυτές και στη συμπαγή στάση της Γηραιάς Ηπείρου.

Σε όλους ωστόσο είναι προφανές ότι δεν αρκεί η στήριξη των τραπεζών ώστε να μην καταρρεύσουν από μια κρίση-ντόμινο.

*Ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μαργαρίτης Σχοινάς θεωρεί ότι είναι ευκαιρία για μέτρα οικονομικής πολιτικής που παραμελήθηκαν την εποχή της ίδρυσης της ΟΝΕ. Τώρα είναι ώρα να δούμε και το «Ο» και όχι μόνο το «Ν», γράφει χαρακτηριστικά, για να δοθεί έμφαση στην οικονομική και όχι μόνο στη νομισματική διάσταση.

*Από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Μποτόπουλος επισημαίνει με αφορμή τη σύσκεψη των ηγετών στο Παρίσι ότι «ακόμη η Ε.Ε. δεν έχει αποφασίσει αν θα δράσει ως πολιτική ένωση ή ως σωματείο ανεξάρτητων συμμετεχόντων».

Σημειώνει ότι η συνταγή Γκόρντον Μπράουν εκτός της μονομερούς «εθνικοποίησης» των επικίνδυνων τραπεζών απαιτεί μεγαλύτερη και πιο κοινωνικά προσανατολισμένη συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

*Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημ. Παπαδημούλης θεωρεί ότι έφτασε η ώρα να μπει και τυπικά στην άκρη ο δογματικός και ανόητος «ζουρλομανδύας» του Συμφώνου Σταθερότητας και πως αυτή τη στιγμή χρειάζεται περισσότερο κράτος στην οικονομία σε επίπεδο εποπτείας, δημόσιων επενδύσεων και αναδιανεμητικών πολιτικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: