Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2008

ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙ: Δεδομένη η χειρότερη ύφεση από το '82

Αντιμέτωπη με τη χειρότερη ύφεση στην τελευταία 25ετία βρίσκεται η παγκόσμια οικονομία, αν σταθεί τυχερή και οι επιπτώσεις στην απασχόληση δεν είναι ανάλογες με αυτές του κραχ του '29.

«Αναπόφευκτα θα είναι η χειρότερη ύφεση από τη δεκαετία του '80», υποστηρίζει ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια και τέως στέλεχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, Μπράντφορντ ντε Λονγκ, ο οποίος εκφράζει την ελπίδα ότι οι επιπτώσεις της πιστωτικής κρίσης δεν θα οδηγήσουν σε μια τεράστια αύξηση της ανεργίας, ανάλογη με αυτήν που σημειώθηκε στη διάρκεια της Μεγάλης Υφεσης.

Με την εκτίμησή του συμφωνεί και ο Κένεθ Ρογκόφ, άλλοτε επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ και καθηγητής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που μιλάει και αυτός για τη χειρότερη ύφεση τα τελευταία τουλάχιστον 25 χρόνια. «Μπορείς να πάρεις τις περισσότερες από τις επίσημες εκτιμήσεις για το 2009 και να αφαιρέσεις 2% από αυτές. Το αποτέλεσμα», όπως λέει, «θα είναι η χειρότερη ύφεση από το 1982, όταν η παγκόσμια οικονομία είχε σημειώσει ανάπτυξη 0,9%».

Η βασική ανησυχία των οικονομολόγων είναι μήπως τα δύο προπύργια της ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας τα τελευταία χρόνια, η αέναη αύξηση της κατανάλωσης των αμερικανικών νοικοκυριών και η ραγδαία ανάπτυξη των αναδυόμενων αγορών, καταρρεύσουν.

Η καταναλωτική δαπάνη στις ΗΠΑ συρρικνώθηκε στο τελευταίο τρίμηνο έπειτα από 17 έτη συνεχούς αύξησης. Η άνοδος της ανεργίας στο 6,1% φέτος το καλοκαίρι και οι προβλέψεις για άλμα της στο 8% το 2009 δεν αφήνουν πολλές ελπίδες προοιωνίζοντας περαιτέρω συρρίκνωση της κατανάλωσης στη συνέχεια. «Μια απότομη μείωση της δαπάνης των νοικοκυριών θα μετατρέψει τη μεγαλύτερη ύφεση από τις αρχές της δεκαετίας του '80 σε κάτι ακόμη χειρότερο», προειδοποιεί ο επικεφαλής οικονομολόγος της JP Morgan Chase, Μπρους Κάσμαν.

Οσον αφορά τη δεύτερη ανησυχία, ο κεντρικός τραπεζίτης του Μεξικού, Γκουιλιέλμο Ορτίζ, δηλώνει ότι η πιστωτική κρίση έχει ήδη βάλει πόδι στις αναδυόμενες αγορές, ιδιαίτερα αυτές της Αν. Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής. Ο Μάικλ Μούσα, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, υποβάθμισε τις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη των αναδυόμενων και αναπτυσσόμενων οικονομιών για το 2009 σε επίπεδα κάτω από το 5%, που είναι τα χαμηλότερα από την ασιατική κρίση του 1998.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 14/10/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: