Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2008

Η ακριβότερη κηδεία όλων των εποχών


ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

«Αυτές τις μέρες ζούμε τον θάνατο του τούρμπο καπιταλισμού. Η κληρονομιά που αφήνει πίσω του είναι το οικονομικό χάος που ζούμε και η κηδεία του, η ακριβότερη κηδεία όλων των εποχών».

Με τα λόγια αυτά σχολιάζει σήμερα η γερμανική εφημερίδα «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ» το πακέτο σωτηρίας του τραπεζικού συστήματος, που εξήγγειλε χθες η γερμανική κυβέρνηση. Πρόκειται για το μεγαλύτερο οικονομικό πακέτο σωτηρίας που έχει ποτέ εξαγγείλει κυβέρνηση στη Γερμανία και ενώ χθες εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, μέχρι το Σάββατο θα πρέπει να έχει ψηφιστεί από την Ομοσπονδιακή Βουλή και το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο.

Χαμόγελα χθες στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης που ενισχύθηκε πάνω από 11%
Το πακέτο αυτό, ύψους 500 δισ. ευρώ, περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός ειδικού ταμείου, με το οποίο η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα εγγυηθεί τα διατραπεζικά δάνεια (400 δισ.) και θα δώσει ενέσεις ρευστού (100 δισ.) σε τράπεζες που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερο πρόβλημα.

Στο πακέτο αυτό περιλαμβάνονται και όλες οι ξένες τράπεζες που δραστηριοποιούνται εμπορικά στη Γερμανία. Σύμφωνα με την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ «σκοπός μας αυτή τη στιγμή είναι να δημιουργήσουμε κλίμα εμπιστοσύνης. Με το σχέδιο αυτό δεν θέλουμε να σώσουμε τις τράπεζες, αλλά να σώσουμε τις οικονομίες των πολιτών».

Το γερμανικό κράτος θα παρέχει οικονομικές εγγυήσεις στις τράπεζες -μέχρι τον Δεκέμβριο του 2009- με ένα μικρό επιτόκιο, ενώ σκοπός είναι να αλλάξει και το καθεστώς διοίκησης των τραπεζών, όπου τώρα η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλει να έχει μεγαλύτερο λόγο στις αποφάσεις που παίρνονται.

Πάρε βοήθεια - δώσε μάνατζμεντ

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν χθες, προϋπόθεση για να πάρει κάποια τράπεζα μέρος του πακέτου βοηθείας είναι να δεχθεί τους όρους της κυβέρνησης, η οποία επιθυμεί να ελέγχει και το μάνατζμεντ. Για παράδειγμα, το υπουργείο Οικονομικών θέτει ως όρο τους περιορισμούς των μισθών των μάνατζερ, οι οποίοι και δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τα 500 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο, ενώ θα καταργηθούν και τα μπόνους. Το ποσό που προτίθεται να διαθέσει η κυβέρνηση για τη σωτηρία του γερμανικού τραπεζικού συστήματος αντιστοιχεί με τα έσοδα φόρων ενός έτους ή με το 20% της συνολικής ετήσιας απόδοσης της γερμανικής οικονομίας.

Για τον λόγο αυτό, πολλοί συμπεραίνουν ότι γίνεται σχεδόν αδύνατο για την κυβέρνηση να πραγματοποιήσει τον σκοπό της, ο οποίος θα είναι ένας ισοσκελισμένος κρατικός προϋπολογισμός μέχρι το έτος 2011. Στο πακέτο σωτηρίας δεν θα συμμετέχει μόνον η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, αλλά και οι κυβερνήσεις των 16 ομόσπονδων κρατιδίων. Εκεί για την ώρα υπάρχουν αντιρρήσεις από το κρατίδιο της Βαυαρίας.

**Στη χθεσινή του συνεδρίαση, το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης δέχθηκε πολύ θετικά τα μηνύματα του πακέτου σωτηρίας και ο δείκτης DAX σημείωσε αύξηση που έφτασε περίπου το 11,5%, ενώ ιδιαίτερα θετικά κινήθηκαν οι μετοχές των τραπεζών. Για παράδειγμα, η τράπεζα που έφερε τη διεθνή κρίση στη Γερμανία, η Hypo Real Estate, είδε χθες τη μετοχή της να απογειώνεται κατά 42 μονάδες. *


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 14/10/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: