Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2008

Ελληνικό σύνδρομο σουπερμάρκετ στην Ισλανδία


ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΕΛΕΙΩΣΕ

Μέχρι πρόσφατα η 25χρονη Αϊντούρ Σιγκουρνταρντοτίρ ζούσε το ταπεινό ισλανδικό όνειρο. Εργαζόταν 3 ημέρες την εβδομάδα, νοίκιαζε ένα μεγάλο διαμέρισμα με τον φίλο της, που απασχολούνταν πλήρως, συντηρούσαν δύο αυτοκίνητα και είχαν πολυτελές λάιφσταϊλ -με «ενάμιση μισθό». Δεν αποτελούσαν την εξαίρεση, αλλά μάλλον τον κανόνα. Μόλις πέρσι η Ισλανδία αναδείχθηκε «καλύτερη χώρα για να ζεις σε όλο τον κόσμο» σε σχετική έρευνα του ΟΗΕ.

Τώρα η Αϊντούρ επέστρεψε στο σπίτι των γονιών της και ξεκίνησε να εργάζεται σε τρεις δουλειές για να αντιμετωπίσει τα χρέη της. Οι περισσότεροι φίλοι της, τις τελευταίες ημέρες, πραγματοποιούν επιδρομές στα σουπερμάρκετ, θέλοντας να εξασφαλίσουν τρόφιμα. Λόγω τις κρίσης σε μερικές ημέρες ενδέχεται να μην μπορούν να πραγματοποιηθούν εισαγωγές. Η Ισλανδία, ένα νησί 320.000 κατοίκων στον Βόρειο Ατλαντικό, είχε δει την οικονομία της να διογκώνεται τα τελευταία χρόνια, καθώς οι τράπεζές της επένδυσαν στο εξωτερικό και οι επενδυτές αγόρασαν το υψηλού κόστους, αν και ασταθές, νόμισμά της. Τώρα βρίσκεται στο επίκεντρο της διεθνούς θύελλας, επειδή ο χρηματοπιστωτικός τομέας της επεκτάθηκε χωρίς ρύθμιση και πολύ πέρα από τα σύνορα και τα μεγέθη της χώρας, επειδή το νόμισμά της δεν άντεξε στις εξωτερικές πιέσεις και επειδή δεν ήταν μέρος ενός μεγαλύτερου συνόλου το οποίο θα της προσέφερε κάποια προστασία. Η Ισλανδία αναγκάσθηκε την περασμένη εβδομάδα να αναλάβει τον έλεγχο τριών μεγάλων τραπεζών της χώρας -των Kaupthing, Glitnir και Landsbanki που αντιμετώπιζαν προβλήματα ρευστότητας-, να κλείσει το χρηματιστήριό της και να εγκαταλείψει τις προσπάθειες να υπερασπιστεί το νόμισμά της, η ισοτιμία του οποίου σημείωνε ελεύθερη πτώση.

Δάνειο από Αγγλία

Η τράπεζα της Αγγλίας πρόκειται να δανείσει 100 εκατ. στερλίνες στη Landsbanki, με δραστηριότητα στη Βρετανία. Πρόκειται για κίνηση πρόνοιας ώστε πρωταρχικά να μην «κινδυνεύσουν» οι Βρετανοί πιστωτές της. Υπό το βάρος της σαρωτικών επιπτώσεων στην ισλανδική οικονομία αρχίζουν να ακούγονται φωνές στο Ρέικιαβικ που ζητούν να εξεταστεί το ενδεχόμενο ένταξης στην Ε.Ε. ως «δικλίδα ασφαλείας». Η Ισλανδία είναι από καιρό απρόθυμη να ενταχθεί στην Ε.Ε. φοβούμενη την επίδραση που θα έχει η ένταξη στην ισλανδική βιομηχανία της αλιείας. Τώρα όμως, υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη προωθούν το ενδεχόμενο της ένταξης, προκειμένου να διαφυλαχθεί η ισλανδική οικονομία.


ΙΩΑΝΝΑ ΝΙΑΩΤΗ (Πηγές: BBC, www.bloomberg.com, Ασ. Πρες)

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 14/10/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: