Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2008

Η ταπείνωση του Σίτι

Η ΚΡΙΣΗ του 21ου αιώνα
ΤΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΜΠΑΙΝΕΙ ΜΕ 46 ΔΙΣ. ευρώ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΚΑ ΣΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ ΚΟΛΟΣΣΟΥΣ, «ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ»

ΛΟΝΔΙΝΟ. Της ΑΛΙΝΑΣ ΣΑΡΑΝΤΗ

Ιστορική ταπείνωση υπέστη χθες το μέχρι πρότινος ακμαίο βρετανικό τραπεζικό σύστημα, με το κράτος να επεμβαίνει για τη διάσωση τριών από τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, αγοράζοντας 40-60% του μετοχικού τους κεφαλαίου έναντι 37 δισ. στερλινών (46 δισ. ευρώ) από χρήματα των φορολογουμένων.

Σε πρόσωπο της ημέρας αναδεικνύεται ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, ανακοινώνοντας χθες το μεγαλύτερο πρόγραμμα κρατικοποιήσεων στο οποίο περιλαμβάνεται η αφρόκρεμα των τραπεζών του Σίτι
Την ίδια στιγμή ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν κάνει λόγο για την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου Μπρέτον Γουντς.

Εντείνοντας τη διάχυτη αίσθηση τέλους εποχής για το Σίτι, που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες, οι τράπεζες που θα λάβουν την κρατική βοήθεια -Royal Bank of Scotland (RBS), HBOS και Lloyds TSB- συμφώνησαν να μη μοιράσουν φέτος μπόνους στα στελέχη τους και μελλοντικά να τα πληρώνουν σε μορφή μετοχών των ίδιων των τραπεζών. Τη μεγαλύτερη ταπείνωση υπέστη η RBS, που θα λάβει 20 δισ. στερλίνες, με αντάλλαγμα περίπου το 60% του μετοχικού της κεφαλαίου. HBOS και Lloyds TSB θα λάβουν 17 δισ. στερλίνες μόλις ολοκληρωθεί η μεταξύ τους συγχώνευση, που συμφωνήθηκε πρόσφατα (αν και οι όροι της άλλαξαν, αντικατοπτρίζοντας την ακόμα χαμηλότερη αξία της HBOS).

Απόλυση των διευθυντών

Το βρετανικό κράτος θα έχει περίπου το 40% της νέας τράπεζας που θα προκύψει. Οι πρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι των HBOS και RBS απομακρύνθηκαν.

Ο υπουργός Οικονομίας Αλιστερ Ντάρλινγκ είπε ότι «οι ακραίοι καιροί απαιτούν ακραία μέτρα» και ότι είναι έτοιμος να διαθέσει και περαιτέρω κεφάλαια εάν χρειαστεί. Από την πλευρά του, ο Γκόρντον Μπράουν επέμεινε ότι η ένεση κρατικών κονδυλίων στις τράπεζες δεν ισοδυναμεί με εθνικοποιήσεις όπως αυτές που είχαμε δει στο παρελθόν. «Δεν πρόκειται για τη συνήθη δημόσια ιδιοκτησία. Εδώ η κυβέρνηση αγοράζει μετοχές, επιτρέποντας στις τράπεζες να λειτουργήσουν εμπορικά, ενθαρρύνοντας και άλλους επενδυτές στο τραπεζικό σύστημα, και μετά, εφόσον το μερίδιό μας είναι προσωρινό, θα είμαστε έτοιμοι να το πουλήσουμε όταν οι τράπεζες δυναμώσουν», σημείωσε.

Η Royal Bank Of Scotland είναι μία από τις τράπεζες όπου το βρετανικό Δημόσιο γίνεται κύριος μέτοχος με 60%
«Νέο Μπρέτον Γουντς»

Παράλληλα, ο Βρετανός πρωθυπουργός μίλησε για την ανάγκη οι ηγέτες του κόσμου να μεταρρυθμίσουν το χρηματοοικονομικό σύστημα με το ίδιο κουράγιο και την ίδια διορατικότητα που το έκαναν οι προκάτοχοί τους όταν έχτιζαν το σύστημα μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. «Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα νέο Μπρέτον Γουντς. Πρέπει να αλλάξουμε το διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα και να το χτίσουμε γύρω από τις αξίες της διαφάνειας, της ακεραιότητας, της ευθύνης, του νοικοκυρέματος και της διασυνοριακής συνεργασίας», δήλωσε.

Σε μια άλλη σημαντική εξέλιξη, ο τραπεζικός κολοσσός Barclays ανακοίνωσε ότι θα αναζητήσει 6,5 δισ. στερλίνες στην αγορά, μέσω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, επιχειρώντας με αυτόν τον τρόπο να αποφύγει την ταπείνωση που υπέστησαν οι 3 ανταγωνίστριές της.*


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 14/10/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: