Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2008

Σωσίβιο 60 δισ. $ στη μεσαία τάξη

Η ΚΡΙΣΗ του 21ου αιώνα
ΟΜΠΑΜΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΚΙ ΕΤΑΞΕ «ΚΛΟΤΣΙΑ» ΣΤΟΝ ΜακΚΕΪΝ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Του ΘΑΝΑΣΗ ΤΣΙΤΣΑ

Τις βασικές πτυχές ενός σχεδίου διάσωσης της αμερικανικής οικονομίας και της μεσαίας τάξης ύψους 60 δισ. δολαρίων παρουσίασε χθες ο Μπαράκ Ομπάμα εν μέσω «απειλών» από τον Τζον ΜακΚέιν για το τι προτίθεται να κάνει στο τελευταίο αυριανό ντιμπέιτ («θα τον κλοτσήσω, ξέρετε πού») και με τους δημοσκόπους να υπογραμμίζουν ότι παρά το συνεχές προβάδισμα του υποψηφίου των Δημοκρατικών, «η κούρσα δεν έχει ακόμα κριθεί».

Στο αυριανό και τελευταίο ντιμπέιτ «θα τον κλοτσήσω, ξέρετε πού», είπε με χιούμορ ο Ομπάμα για τον ΜακΚέιν, ο οποίος μετράει τις... ποσοστιαίες μονάδες με τις οποίες προηγείται ο Δημοκρατικός αντίπαλός του και οι οποίες ολοένα αυξάνονται (φωτ. Reuter)
Ο 47χρονος μαύρος γερουσιαστής σε ομιλία του στο Τολέδο του Οχάιο στην άμεση δέσμη μέτρων για την αναζωογόνηση της οικονομίας προτείνει:

1) Φοροαπαλλαγές ύψους 3.000 δολαρίων μέχρι το 2010 για τις επιχειρήσεις που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.

2) Πάγωμα των κατασχέσεων των σπιτιών στις ΗΠΑ για 90 ημέρες από τις τράπεζες που θα συμμετέχουν στο πρόσφατο ομοσπονδιακό πρόγραμμα ενίσχυσης ύψους 700 δισ. δολαρίων, ώστε να μπορέσουν οι οικογένειες να ανταποκριθούν στις δόσεις των δανείων τους.

3) Φοροαπαλλαγές των επιδομάτων ανεργίας και δικαίωμα ο κάθε φορολογούμενος να μπορεί να αποσύρει μέχρι 10 χιλιάδες δολάρια από τα συνταξιοδοτικά του προγράμματα χωρίς να υπάρξουν χρηματικές κυρώσεις μέχρι το 2010. Η Πολιτεία του Οχάιο είναι μια Πολιτεία-κλειδί για τις εκλογές της 4ης Νοεμβρίου και τελευταία δημοσκόπηση εκεί δείχνει τον Τζον ΜακΚέιν να υπερτερεί ελαφρώς (48%-46%) έναντι του Ομπάμα. Στατιστικά κανένας Ρεπουμπλικανός υποψήφιος δεν έχει εισέλθει στον Λευκό Οίκο χωρίς να κερδίσει στη συγκεκριμένη Πολιτεία.

Ο Τζον ΜακΚέιν μπροστά στο φάσμα της ήττας που προδιαγράφεται από τις δημοσκοπήσεις σε εθνικό επίπεδο επιχείρησε χθες (για τρίτη φορά τους τελευταίους μήνες) να επανακαθορίσει τη στρατηγική της καμπάνιας του. Περνώντας στην αντεπίθεση άσκησε δριμεία κριτική στη διακυβέρνηση Μπους. «Δεν μπορούμε να περάσουμε τα επόμενα τέσσερα χρόνια όπως περάσαμε το μεγαλύτερο μέρος των προηγούμενων οκτώ: περιμένοντας την τύχη μας να αλλάξει. Εχουμε ήδη αργήσει. Τα προβλήματά μας γίνονται μεγαλύτερα. Οι εχθροί μας μας παρακολουθούν. Πρέπει να δράσουμε άμεσα. Πρέπει να αλλάξουμε κατεύθυνση τώρα. Πρέπει να πολεμήσουμε». Ο γερουσιαστής της Αριζόνα ανεβάζει τις τελευταίες ώρες τη ρητορική του κινδυνολογώντας για την επιβολή νέων φόρων που θα φέρει μια εκλογή του Ομπάμα και παράλληλα προετοιμάζεται για την τηλεμαχία της Τετάρτης στο Πανεπιστήμιο Χόφστρα της Νέας Υόρκης στην οποία, όπως δήλωσε αστειευόμενος: «Θα τον κλοτσήσω, ξέρετε πού».

Προβάδισμα 8%

Είκοσι δύο ημέρες πριν από τις εκλογές και σύμφωνα με το CNN, ο μέσος όρος 5 κυλιόμενων δημοσκοπήσεων (με το 10% να παραμένουν αναποφάσιστοι) δίνει προβάδισμα 8 ποσοστιαίων μονάδων διαφορά στον Μπαράκ Ομπάμα έναντι του ΜακΚέιν. Σε δημοσκόπηση των Reuter/C-SPAN/Zogby ο 47χρονος μαύρος γερουσιαστής συγκεντρώνει ποσοστό 48% έναντι 44% του αντιπάλου του, ενώ σε αντίστοιχη δημοσκόπηση των Washington Post-ABC News ο υποψήφιος των Δημοκρατικών συγκεντρώνει ποσοστό 53% και των Ρεπουμπλικανών 43%.

Ο Τζον Ζόγκμπι σε δηλώσεις στην εφημερίδα Boston Herald τόνισε ότι ο Μπαράκ Ομπάμα δεν έχει ακόμα «κλειδώσει» τη νίκη, υποστηρίζοντας ότι η κούρσα του θυμίζει τις εκλογές του 1980, όταν οι ψηφοφόροι πείστηκαν για την προσωπικότητα και τις ικανότητες του Ρόναλντ Ρίγκαν την τελευταία Κυριακή πριν από τις εκλογές.

Ο Ομπάμα προηγείται με 17% ανάμεσα στους ανεξάρτητους ψηφοφόρους, αλλά το ότι το ποσοστό του αυτό μειώθηκε κατά 3% μέσα σε μία ημέρα δείχνει ότι αυτή η ειδική εκλογική κατηγορία συνεχίζει να αναζητεί τον υποψήφιο που θα ψηφίσει. «Αν δούμε ότι το ποσοστό μειώνεται τις επόμενες ημέρες, τότε ίσως θα πρέπει να μιλάμε για μια πραγματική κούρσα», επισήμανε ο Ζόγκμπι. *

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 14/10/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: