Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2008

Ρωσία: Οι δείκτες πέφτουν ξεπερνώντας ένα-ένα, όλα τα «ψυχολογικά όρια»


ΜΟΣΧΑ. Του ΘΑΝΑΣΗ ΑΥΓΕΡΙΝΟΥ

Συγκρατημένη απαισιοδοξία εκφράζουν αναλυτές, κύκλοι της ρωσικής αγοράς, αλλά και απλοί πολίτες, καθώς οι ρωσικοί χρηματιστηριακοί δείκτες συνέχισαν και χθες να πέφτουν, ξεπερνώντας το ένα μετά το άλλο όλα τα «ψυχολογικά όρια», παρά τις «ενέσεις αισιοδοξίας» από πλευράς Κρεμλίνου.


Με το τέλος της ημέρας ο δείκτης RTS έπεσε κατά 6,34 % στις 791,2 μονάδες και ο δείκτης MMVB κατά 4,85% στις 666,37 μονάδες, υποχρεώνοντας τον πρόεδρο Μεντβιέντεφ να εγκρίνει νέο πακέτο ενίσχυσης της ρευστότητας και μέτρα σταθεροποίησης της αγοράς, η αποτελεσματικότητα των οποίων θα κριθεί κατά τις σημερινές, για πολλούς καθοριστικές, συνεδριάσεις. «Σε αντίθεση με τις δυτικές αγορές φαίνεται πως λείπουν οι εσωτερικές προϋποθέσεις στήριξης», εκτιμούσαν αρκετοί σχολιαστές, που μετρούν σε λίγο κάτω από 25 δισ. ευρώ τις απώλειες της ρωσικής οικονομίας σε κεφάλαια, τα οποία φυγαδεύθηκαν προς το εξωτερικό μόνον τους τελευταίους δύο μήνες.

Η αγωνία στο χρηματιστήριο της Μόσχας κυριαρχεί πλέον της λογικής κι ευαισθησίας... (φωτ. Ass Press)
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Αλεξέι Κούντριν παρ' όλα αυτά η ρωσική οικονομία έχει ακόμη πολλές αντοχές χάρη στα υπερχειλισμένα από τις τιμές του πετρελαίου ταμεία, ωστόσο πρέπει να προετοιμάζεται για περίπου διετή κρίση και αστάθεια στις αγορές, η οποία δεν θα ξεπεραστεί, παρά την απόφαση να χρησιμοποιηθεί μέρος των αποθεματικών των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών ταμείων.

Η ρωσική κυβέρνηση ανέβασε στις 700.000 ρούβλια (περί τα 20.000 ευρώ) το εγγυημένο όριο των καταθέσεων των πολιτών, οι οποίοι θεωρούν σε ποσοστά 41-44% ότι η κρίση θα χτυπήσει τόσο την οικονομία της χώρας,όσο και τις τσέπες τους και ετοιμάζονται για απολύσεις, απώλειες ιδιοκτησιών, που αποκτήθηκαν με υποθήκη και ραγδαία άνοδο του πληθωρισμού.

Κατ' αναλογίαν τεράστιες εκτιμώνται και οι απώλειες των 25 πλουσιότερων Ρώσων «ολιγαρχών», οι οποίοι φέρονται να έχουν χάσει το τελευταίο πεντάμηνο το 62% των περιουσιών τους (κάτι γύρω στα 160 δισ. ευρώ), όσο περίπου έχει χάσει ο ρωσικός μετοχικός δείκτης από τον περασμένο Μάιο. Κατά τον πρώην πρωθυπουργό Γιεγκόρ Γκαϊντάρ, ειδικό στις οικονομικές καταστροφές, θα πρέπει να κάνουν υπομονή τουλάχιστον ένα χρόνο πριν ανακάμψουν.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 14/10/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: