Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2008

Χάθηκε ολόκληρο το ΑΕΠ των ΗΠΑ σε 4 εβδομάδες

11 ΤΡΙΣ. ΔΟΛΑΡΙΑ ΟΙ ΑΠΩΛΕΙΕΣ Ή 28,5 ΤΡΙΣ. ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ 2007 ΣΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Του ΜΩΥΣΗ ΛΙΤΣΗ

Μία Ευρώπη έχει ήδη χαθεί στον Καιάδα του χρηματιστηριακού κραχ που δεν λέει να κοπάσει, καθώς τα διεθνή χρηματιστήρια κοκκίνισαν και χθες, με την ύφεση να πλησιάζει με βήμα ταχύ.

Τσιγαράκι να πάνε τα σεκλέτια κάτω έξω από το χρηματιστήριο του Λονδίνου, που καταβαραθρώνεται καθημερινά
Τις 4 τελευταίες εβδομάδες οι απώλειες από τα χρηματιστήρια του κόσμου έφτασαν τα 11 τρισ. δολάρια, ποσό που αντιστοιχεί σχεδόν στο ΑΕΠ των ΗΠΑ ή της Ε.Ε. Από τον περσινό Αύγουστο που ξέσπασε η πιστωτική κρίση έχουν χαθεί 28,5 τρισ. δολάρια, ενώ μόνο σε μία μέρα (Τετάρτη) χάθηκαν στη Γουόλ Στριτ 1,1 τρισ. δολάρια.

Η αιμορραγία κεφαλαίων από τα απανταχού χρηματιστήρια συνεχίζεται, με την προσπάθεια μετριασμού των αρχικών απωλειών στην Ευρώπη χθες το μεσημέρι να πέφτει στο κενό, με τους δείκτες να ξαναγυρίζουν στις μεγάλες απώλειες, με τις οποίες είχαν ήδη ξεκινήσει την ημέρα.

Η κακή μέρα από το Τόκιο φαίνεται

Η χθεσινή θυελλώδης χρηματιστηριακή μέρα ξεκίνησε με την κατά 11,4% πτώση του δείκτη Nikkei στο Τόκιο, πτώση που είναι η μεγαλύτερη από τις 20 Οκτωβρίου του 1987 (κραχ «μαύρης Δευτέρας»), όταν το χρηματιστήριο είχε υποχωρήσει 14,9%. Εξαιτίας της πολύ μεγάλης πτώσης ενεργοποιήθηκε κάποια στιγμή το αυτόματο σύστημα διακοπής των συναλλαγών. Με πτώση 9,44% έκλεισε και το χρηματιστήριο της Σεούλ.

Στην Ευρώπη, τα χρηματιστήρια του Λονδίνου και της Φρανκφούρτης έκλεισαν με πτώση 5,35% και 4,91% αντίστοιχα, ενώ κατά 5,92% υποχώρησε και το χρηματιστήριο του Παρισιού. Και στη χθεσινή βουτιά πρωταγωνίστησαν οι τράπεζες, με την HSBC να υποχωρεί 4%, τη Santander 6,5% και την ΒΝΡ Paribas 7%. Η Γουόλ Στριτ έκλεισε τελικά με σημαντικά κέρδη (+4,68%), στις 8.979,26 μονάδες.

Στην πτώση των ασιατικών χρηματιστηρίων, εκτός από το ευρύτερο κλίμα έλλειψης εμπιστοσύνης και την προχθεσινή βουτιά κατά 8,99% του Ντάου Τζόουνς, συνέβαλε και η δήλωση του Ιάπωνα πρωθυπουργού Τάρο Ασο, που είπε ότι η πτώση των μετοχών δείχνει πως οι αγορές εκτιμούν ότι το αμερικανικό σχέδιο διάσωσης των τραπεζών (700 δισ. δολάρια) ίσως δεν είναι αρκετό για να αντιμετωπιστεί η χρηματοπιστωτική κρίση.

ΗΠΑ: Μείωση βιομηχανικής 2,8%

Τα νέα από την υπ' αριθμόν ένα «προβληματική» οικονομία του κόσμου, την αμερικανική, διέλυσαν μέσα σε λίγα λεπτά την προσπάθεια ανάκτησης νωρίς το απόγευμα της εμπιστοσύνης. Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο κατά 2,8%, πτώση που είναι η μεγαλύτερη από τον Δεκέμβριο του 1974.

Στην Ευρώπη, η Γερμανία ανακοίνωσε χθες δραστική περικοπή των προβλέψεων για την ανάπτυξη το 2009 σε 0,2% από 1,2%, εξαιτίας της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

Ασχημα τα νέα και από τα αποτελέσματα των μεγάλων αμερικανικών τραπεζών. Οι ζημιές της Citigroup το τρίτο τρίμηνο από την παραγραφή χρεών ανήλθαν στα 13 δισ. δολάρια, με τις συνολικές της καθαρές ζημιές στα 2,82 δισ. δολάρια. Η Merrill Lynch παρουσίασε καθαρές ζημιές 7,5 δισ. δολάρια.

Στον στρατό σωτηρίας των τραπεζών μπήκε χθες και η Ελβετία, ενισχύοντας τη UBS με 6 δισ. ελβετικά φράγκα, αποκτώντας ως αντάλλαγμα το 9,3%. Η UBS θα αποδεσμεύσει επίσης «τοξικά» ομόλογα 60 δισ. δολαρίων τα οποία θα μπουν σε ένα νέο ταμείο που θα ελέγχεται από την Εθνική (κεντρική) Τράπεζα της Ελβετίας. *

Δεν υπάρχουν σχόλια: