Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2008

Κατάρρευση πάλι στα xρηματιστήρια


Του ΜΩΥΣΗ ΛΙΤΣΗ

Ως εδώ ήταν το χρηματιστηριακό ράλι, αφού ακόμη και αν «σωθούν» οι τράπεζες, η παγκόσμια οικονομία δεν φαίνεται να γλιτώνει προς το παρόν την ύφεση.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατέγραψαν χθες μεγάλες απώλειες, μετά το διήμερο ανοδικό ξέσπασμα, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη FTSEurofirst 300 να κλείνει με πτώση 6,5%. Ο δείκτης έχει χάσει 40% από τις αρχές του έτους, έχοντας τη Δευτέρα και την Τρίτη ενισχυθεί 10% και 3,1% αντίστοιχα.

Τα χρηματιστήρια Λονδίνου και Φρανκφούρτης υποχώρησαν κατά 7,16% και 6,49%, ενώ αυτό του Παρισιού κατά 6,82%. Η Γουόλ Στριτ μέτρησε απώλειες 7,87% και ο Nasdaq 8,47%.

Κάτω από 70 δολάρια το μπρεντ

Η απειλή της ύφεσης έριξε κι άλλο τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, με την τιμή του μπρεντ να υποχωρεί κάτω από τα 70 δολάρια, στα 69,63 δολάρια το βαρέλι.

Ο πρόεδρος της Fed, Μπεν Μπερνάνκι, φρόντισε να προειδοποιήσει ότι η οικονομία αντιμετωπίζει σοβαρό κίνδυνο από τη χρηματοπιστωτική κρίση, ενώ ο Λευκός Οίκος, με δήλωση του εκπροσώπου του, παραδέχθηκε ότι η οικονομία βρίσκεται σε κακή κατάσταση και θα χρειαστεί καιρός για να ανακάμψει.

Μπους: Δεν είμαι ... σοσιαλιστής

Βασικό μέλημα πάντως του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους είναι μη και τον πουν «σοσιαλιστή», γι' αυτό έσπευσε να διαβεβαιώσει χθες ότι η συμμετοχή του κράτους στο μετοχικό κεφάλαιο των κολοσσών της Γουόλ Στριτ είναι μέτρο προσωρινό και περιορισμένο. «Είναι πολύ σημαντικό για τον αμερικανικό λαό να γνωρίζει ότι το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για να διατηρηθεί η ελεύθερη οικονομία και όχι για να αντικατασταθεί», δήλωσε χθες στους δημοσιογράφους ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Οι αποφάσεις που πήραμε έχουν στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας και να εξασφαλίσουν ότι τα οικονομικά μας εργαλεία είναι ισχυρά, πρόκειται για προσωρινή απόφαση», συνέχισε ο Μπους, προσθέτοντας ότι οι μετοχές που αγοράζονται από την κυβέρνηση θα πουληθούν.

«Δεύτερον», συνέχισε σχεδόν απολογούμενος ο Μπους, «το πρόγραμμα είναι περιορισμένο, με άλλα λόγια η κυβέρνηση θα πάρει ένα συγκεκριμένο αριθμό μετοχών σε συγκεκριμένες τράπεζες. Οι τράπεζες θα ελέγχονται από ιδιώτες».

Κατακρήμνιση τραπεζικών κερδών

Στη νέα χθεσινή καταβαράθρωση των χρηματιστηρίων συνέβαλαν και τα πρώτα αρνητικά αποτελέσματα αμερικανικών τραπεζών, όπως των JP Morgan και Wells Fargo.

Η JP Morgan ανακοίνωσε για το τρίτο τρίμηνο μείωση κατά 84% στα κέρδη της, εξαιτίας παραγραφών 3,6 δισ. δολαρίων από τις επενδυτικές της δραστηριότητες, ανεβάζοντας τις συνολικές απώλειες από την πιστωτική κρίση που ξέσπασε πέρυσι σε 12,3 δισ. δολάρια. Μειωμένα κατά 24% ήταν και τα κέρδη της Wells Fargo.

**Οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες συνέχισαν και χθες να τροφοδοτούν με πακτωλό ρευστότητας το σύστημα, με την ΕΚΤ να διοχετεύει 100 δισ. δολάρια. Από 10 δισ. δολάρια η κάθε μία έριξαν χθες και η Ελβετική Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα της Αγγλίας.

**Η Αυστρία, φοβούμενη ότι μπορεί να σκάσει κανένα τραπεζικό κανόνι, ανακοίνωσε ότι θα προωθήσει νομοσχέδιο στο οποίο θα προβλέπεται ακόμη και η εθνικοποίηση τραπεζών ως ύστατο μέτρο. «Αν υπάρξει ενδημικός κίνδυνος για την οικονομία, είναι ένα βήμα έκτακτης ανάγκης με βάση νομοθεσία που ετοιμαζόμαστε να προωθήσουμε την προσεχή Δευτέρα», δήλωσε ο Αυστριακός καγκελάριος Αλφρεντ Γκουσενμπάουερ.

Η επικείμενη ύφεση της ευρωπαϊκής οικονομίας αρχίζει και αποτυπώνεται και στις πωλήσεις αυτοκινήτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ενωσης Ευρωπαίων Αυτοκινητοβιομηχάνων, οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων στην Ευρώπη μειώθηκαν τον Σεπτέμβριο σε ετήσια βάση κατά 8,2%. *

**ΜΕ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΒΑΡΙΔΙ - 7,04% Η ΑΘΗΝΑ

ΣΕΛ. 57







ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 16/10/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: