Κυριακή 11 Μαΐου 2008

ΣΤΟΝ "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ" ΓΙΑ ΤΑ ΙΟΥΛΙΑΝΑ ΤΟΥ 1965


Η συζήτηση ανάμεσα στις αστικές και οπορτουνιστικές δυνάμεις για τα γεγονότα του Ιουλίου 1965, τα γνωστά ως «Ιουλιανά», επανήλθε. Θα βρεθεί ξανά στο προσκήνιο σε λίγο καιρό, με αφορμή την επέτειο. Και θα συνεχιστεί, όπως γίνεται εδώ και πολλά χρόνια, αν και από τα τότε γεγονότα έχουν περάσει πάνω από 4 δεκαετίες.

Γιατί, άραγε, τόσο ζωηρό ενδιαφέρον για εκείνη την περίοδο; Αρκεί, για να το εξηγήσει, η εγκαθίδρυση της 7χρονης στρατιωτικής δικτατορίας, που ως πηγή της θεωρείται το 1965; (αν και δε βρίσκεται σε αυτό η απαρχή της).

Βεβαίως, πάντα δίνεται η αφορμή για να ανακινείται διαρκώς η ίδια συζήτηση, ενώ η κάθε πλευρά εκείνης της εποχής και οι πολιτικοί της απόγονοι θεωρούν όλοι τον εαυτό τους δικαιωμένο για τις τότε βασικές επιλογές τους (κάνοντας και λίγη ...αυτοκριτική για τα επιμέρους...). Δικαιωμένοι εμφανίζονται και οι γηραιοί του οπορτουνισμού (Κύρκος, Γλέζος, Μπενάς κ.ά.)! Η αντιπαράθεση ανάμεσα στη λεγόμενη «αποστασία» του 1965, στους αντιπάλους της αστούς του «Κέντρου» και στους εκπροσώπους του οπορτουνισμού, περιστρέφεται μονίμως στα παρακάτω:

α) Ποιοι ευθύνονται για το 1965 και ποιοι όχι. Ο Κ. Μητσοτάκης, από τους τότε πρωταγωνιστές, ρίχνει τις ευθύνες κυρίως στους Παπανδρέου και οι απόγονοι των δεύτερων στον Μητσοτάκη. Με την κάθε πλευρά, αντίστοιχα, συντάσσονται τα ΜΜΕ. Τα μεν με τον Μητσοτάκη, τα δε με την «Ενωση του Κέντρου» και με το ΠΑΣΟΚ. Το σκοτάδι και το φως!! Ετσι, το σχήμα «δεξιά - αντιδεξιά» συνεχίζει να μεταφέρεται και στο παρόν, ως βασική (δήθεν) αντίθεση στην κοινωνία.


β) Η παραπάνω αντιπαράθεση συνοδεύεται βεβαίως με τις διαβεβαιώσεις όλων των πλευρών, ότι σήμερα είναι υψηλού επιπέδου η δημοκρατία «μας» και πρέπει να την προφυλάγουμε ως κόρη οφθαλμού! Και ότι κάθε πλευρά, κατά τον ισχυρισμό της, αποτελεί τον καλύτερο εγγυητή για την προαγωγή της δημοκρατίας. Κατά τους μεν, η ΝΔ και όχι το ΠΑΣΟΚ. Κατά τους δε, το ΠΑΣΟΚ και όχι η ΝΔ. Στη συζήτηση ξεπροβάλλει και μια τρίτη, που λέει ούτε η ΝΔ ούτε το ΠΑΣΟΚ, αλλά η Κεντροαριστερά...

Ετσι ο χορός καλά κρατεί, στο πλαίσιο των ενδοαστικών αντιθέσεων, δηλαδή εντός των τειχών. Από τη μια η «ιστορική δικαίωση» και σε συνάρτηση με αυτήν το πολιτικό παρόν. Τελευταία απόδειξη αυτών, η «κόντρα» των προηγούμενων ημερών ανάμεσα στον Γ. Παπανδρέου, τον Κ. Μητσοτάκη και τον Λ. Κύρκο, μετά από όσα ισχυρίστηκε ο «αρχιαποστάτης» Μητσοτάκης στις 6 Μαΐου 2008, για τη στάση του το 1965. «Αψευδείς» μάρτυρες (δηλαδή αφερέγγυοι) το ΜΕΓΚΑ, ΤΑ ΝΕΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ και λοιποί «κεντρώοι» και νυν Πασοκτζήδες, που είναι κατά των «αποστατών»!.. Εξίσου ...φερέγγυοι με αυτούς η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και άλλοι, που είναι με τον Μητσοτάκη... [Του Μάκη ΜΑΪΛΗ, Ριζοσπάστης, 11/5/2008]

Δεν υπάρχουν σχόλια: