Τρίτη 13 Μαΐου 2008

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΑΣΙΑ...

Πυροσβεστική συνέντευξη Κ. Μητσοτάκη

Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ σήμανε εκεχειρία στη διαμάχη με τους «καραμανλικούς»


Φωτογραφία
Ο κ. Κ. Μητσοτάκης στο βήμα του συμποσίου με θέμα «Από τον Ανένδοτο στη δικτατορία»
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/ ΕURΟΚΙΝΙSSΙ

Προσπάθεια να σβήσει την πολιτική πυρκαϊά που άναψε στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας κυρίως με τις αναφορές του στον Κωνσταντίνο Καραμανλή, οι οποίες ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών, έκανε χθες το βράδυ ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κ. Μητσοτάκης. Υστερα από έντονο παρασκήνιο και πολλά εσωκομματικά πυρά ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ επιχείρησε να σταματήσει τον πόλεμο για την «εξουσία και την Ιστορία» που αναζωπυρώθηκε το τελευταίο διάστημα μεταξύ «καραμανλικών» και «μητσοτακικών», όπως κατέγραψε «Το Βήμα» το περασμένο Σάββατο. Εξάλλου η κυβέρνηση είχε φροντίσει να στείλει το δικό της μήνυμα στον κ. Μητσοτάκη πολλές ώρες νωρίτερα, θέλοντας να επιτύχει... εν μέρει «πολιτική εκεχειρία» και να αποκατασταθεί η πολιτική τάξη! Το μήνυμα ελήφθη από την Αραβαντινού, όπου βρίσκεται το πολιτικό γραφείο του κ. Μητσοτάκη, και χθες το βράδυ από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Αlter ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ απάντησε με δήλωση υποστήριξης του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή.
«Η ΝΔ είναι ενωμένη. Δεν πρόκειται να
αντιδικήσω με κανέναν.Ανήκω στη ΝΔ και μάχομαι.Ο Καραμανλής είναι αδιαμφισβήτητος αρχηγός και πρωθυπουργός» τόνισε μεταξύ άλλων. Η προσπάθεια να ρίξει τους τόνους ήταν εμφανής. Για το αν η ΝΔ είναι ενωμένη, αυτό θα φανεί κατά τη διάρκεια του χρόνου, καθώς αναμένεται να έχουν συνέχεια οι συγκρούσεις μεταξύ «καραμανλικών» και «μητσοτακικών», όπως προβλέπουν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη.
Η δήλωση Ρουσόπουλου
Κεντρικό συμπέρασμα από την πρωινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν να υποβαθμιστεί το θέμα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Θ. Ρουσόπουλος δεν θέλησε να σχολιάσει επί της ουσίας τις δηλώσεις. «Αυθεντικός ερμηνευτής των δηλώσεών του θα είναι ο ίδιος ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και πρώην πρωθυπουργός» τόνισε ο κ. Ρουσόπουλος.
Πολλά στελέχη της «καραμανλικής» πτέρυγας επιρρίπτουν ευθύνες στον κ. Μητσοτάκη για προσπάθεια να... «αναθεωρήσει» την πολιτική ιστορία κατά το δοκούν. Ο κ. Ρουσόπουλος γνωρίζοντας ότι θα υπάρξουν και άλλες αντιδράσεις θέλησε να αποδυναμώσει τις όποιες μελλοντικές συγκρούσεις λέγοντας: «Νομίζω ότι η αντιπαράθεση απόψεων δεν δημιουργεί ποτέ πρόβλημα σε μια Δημοκρατία και σε μια δημοκρατική παράταξη».

Αρνητική εντύπωση προκάλεσαν και οι έμμεσες αιχμές που άφησε ο κ. Μητσοτάκης στην προχθεσινή συνέντευξή του στην «Καθημερινή» και ειδικά η επισήμανσή του ότι «εάν δεν έφευγε από την προεδρία της ΝΔ το 1993, με τον άρρωστο τότε Ανδρέα, σε δύο χρόνια θα είχε ξαναγυρίσει». Η αναφορά αυτή θεωρήθηκε απαξιωτική για τον τότε πρόεδρο της ΝΔ κ. Μ. Εβερτ, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες είναι ενοχλημένος από τη στάση του κ. Μητσοτάκη. «Γιατί στήριξε τότε τον κ. Εβερτ;» έριξε το καρφί του ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ κ. Ι. Βαρβιτσιώτης μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Αlpha. «Δεν έχω γνώση εάν είναι άνθρωπος του παρασκηνίου» είπε. «Ηταν ευπρόσδεκτος. Ας ερχόταν στο συμπόσιο να τα πει. Γιατί αντιδρά;» απάντησε ο κ. Μητσοτάκης, που υπεραμύνθηκε της άποψής τους περί εκλογών νοθείας το 1961.
Το έγγραφο της CΙΑ
Ο κ. Μητσοτάκης αρνήθηκε να τοποθετηθεί για τον κ. Εβερτ και επανέλαβε τα πάγια επιχειρήματά του για την περίοδο της Αποστασίας, επιχειρώντας ταυτόχρονα να απαξιώσει την αποκάλυψη των «Νέων», το περασμένο Σάββατο, με το απόρρητο έγγραφο της CΙΑ που γνώριζε για την αποστασία έξι μήνες πριν, ενώ περιέγραφε τον ρόλο του κ. Μητσοτάκη και του τότε βασιλιά Κωνσταντίνου. Ο κ. Μητσοτάκης για μία ακόμη φορά επιχείρησε να απαξιώσει τους πάντες και τα πάντα και να εμφανιστεί ως ο μοναδικός εκφραστής της ιστορικής αλήθειας χαρακτηρίζοντας το έγγραφο «γελοίο». Υπερασπίστηκε το συμπόσιο και υποστήριξε ότι δεν ήταν στις προθέσεις του να αντιδικήσει και να δημιουργήσει πολιτική αναταραχή. Ομως πολιτική αναταραχή δημιουργήθηκε και θα επηρεάσει, όπως εκτιμούν πολλοί, και τις εσωκομματικές διαδικασίες.

Κυρίαρχη ήταν η προσπάθειά του να υποβαθμιστεί η αναφορά στο συμπόσιο του Ιδρύματος Κ. Μητσοτάκης περί της παραπομπής του Κωνσταντίνου Καραμανλή στο Ειδικό Δικαστήριο για την υπόθεση της ΔΕΗ. «Δεν αποδομώ τον Καραμανλή» είπε και σημείωσε ότι αυτός ήταν αντίθετος με την παραπομπή του Καραμανλή και επέρριψε ευθύνες στον Ανδρέα Παπανδρέου. «Τον θίγει τον Καραμανλή αυτή η αναφορά;» διερωτήθηκε και συμπλήρωσε: «Του δίδω τις τιμές που του ανήκουν. Δεν είμαι αγιογράφος. Εγώ για όλους κάνω κριτική».
Η επιστολή Κανελλόπουλου
Κάποιοι άλλοι υπενθυμίζουν την επιστολή του αρχηγού της ΕΡΕ Παναγιώτη Κανελλόπουλου τον Ιανουάριο του 1966 στον τότε βασιλιά, όπου ανέφερε: «...για να φθάσει η πλειοψηφία εις τον αριθμόν 152, έγινε με εξαγοράν συνειδήσεων, με υπουργοποίησιν ανθρώπων, που δεν θα εγίνοντο ποτέ, υπό άλλας συνθήκας, υπουργοί, ακόμη και με άλλα απαράδεκτα μέσα, που τα επληροφορήθην εξωδίκως αργότερα. Εάν γνώριζα ότι είχαν χρησιμοποιηθή και τοιαύτα μέσα,που προτιμώ να μην τα ονομάσω, θα έφευγα από την αίθουσα της Βουλής και ας εψήφιζε όποιος ήθελε... Χαλασμένες συνειδήσεις δεν στηρίζουν καθεστώτα, δεν σώζουν έθνη, δεν ανορθώνουν κράτη».

[ΡΕΠΟΡΤΑΖ Α. ΡΑΒΑΝΟΣ, ΤΟ ΒΗΜΑ, 13/5/2008]

Δεν υπάρχουν σχόλια: