Τετάρτη 14 Μαΐου 2008

ΛΕΥΤΕΡΗΣ Π. ΠΑΠΑΔΟΠOΥΛΟΣ: Η ΑΠΟΣΤΑΣΙΑ

Αν ζούσε ο Χ. Φλωράκης και τον ρωτούσαν «γιατί ο Μητσοτάκης οργάνωσε το συμπόσιο “Από τον Ανένδοτο στη Δικτατορία”;» θα απαντούσε ακαριαία: «Για να διώξει από πάνω του την... ψαροκασέλα της Αποστασίας»! Και έτσι είναι: ο Μητσοτάκης - γερός να ΄ναι ο άνθρωπος- θα προκαλέσει στο μέλλον, θα το δείτε, και άλλα επιστημονικά συνέδρια, στην απέλπιδα προσπάθειά του να βγει «καθαρός» από τα θλιβερά Ιουλιανά του ΄65, στα οποία έπαιξε πρωτεύοντα ρόλο.
Είχα έναν συνάδελφο που τον λέγανε Χασούρη. Τον καταδίωκε το όνομά του. Τον Μητσοτάκη τον καταδιώκει η παροιμιώδης γρουσουζιά του. Αλλά και η ρετσινιά τού αρχιαποστάτη. Γι΄ αυτό και ο ίδιος αποφεύγει συστηματικά τη λέξη «αποστασία».
Όσο για την γκαντεμιά: μόλις τελείωσε το Συμπόσιο, κατέφθασε ο Γ. Παπαχρήστος με τη «βόμβα» του και την έριξε, εν αγορά πληθούση, μέσα από τα «ΝΕΑ» (10-11 Μαΐου): «Σύμφωνα με απόρρητο έγγραφο της CΙΑ, του οποίου φωτοτυπία δημοσιεύεται, το βασιλικό πραξικόπημα εναντίον του Γ. Παπανδρέου, και φυσικά της Δημοκρατίας, προετοιμαζόταν από τον Γενάρη του ΄65. Η συνωμοσία είχε την έγκριση των Αμερικανών και στο στήσιμό της πρωταγωνίστησαν ο Γλύξμπουργκ και ο Κ. Μητσοτάκης!».
Τα γεγονότα τα έχω ζήσει από πρώτο χέρι: είχα υπεύθυνη θέση στην εφημερίδα (διευθυντής ο Κώστας Νίτσος, δ/ντής συντάξεως ο Χ. Πασαλάρης, αρχισυντάκτης ο Β. Βαρίκας) και έβγαζα όλα σχεδόν τα «παραρτήματα» της φοβερής εκείνης περιόδου.
Οι συνομήλικοί μου και πολλοί νεώτεροι από μένα έζησαν και θυμούνται (και πολλοί έφαγαν και άγριο ξύλο, όπως ο Σάκης ο Τόδουλος) πώς εξαναγκάσθηκε σε παραίτηση ο «Γέρος». Ο πρωθυπουργός του 52,7%, που μπορούσε να είναι πρωθυπουργός, αλλά κατά τον ανεύθυνο ανώτατο άρχοντα δεν επιτρεπόταν να είναι υπουργός Άμυνας! Και έρχεται σήμερα ο Κ. Μητσοτάκης, μετά 43 έτη, να μας πει ότι δεν φταίνε οι Αποστάτες για όσα συνέβησαν τότε, αλλά φταίνε ο Γ. και ο Α. Παπανδρέου!
Σε θέση μάχης μονίμως από εκείνον τον καιρό, ο λαμπρός συνάδελφος Κ. Παπαϊωάννου εξέδωσε προ ημερών (Καστανιώτης) ένα συνταρακτικό πολιτικό βιβλίο με τίτλο «Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει». Σημειώνω τέσσερις παραγράφους, που έχουν σχέση με το θέμα μας: 1) «Αρχηγός των Αποστατών αναγνωριζόταν ο Μητσοτάκης (το κάθαρμα του 1965)» (σελ. 111), 2) «Η εξαγορά πολιτικών (βουλευτών της Ε.Κ.) είναι το κύριο χαρακτηριστικό αυτής της μοναδικής για τα ελληνικά κοινοβουλευτικά χρονικά ιστορίας εξαχρείωσης και κατεξευτελισμού προσώπων και θεσμών» (σελ. 112), 3) «Ο τότε αρχηγός της ΕΡΕ Π. Κανελλόπουλος θα γράψει ότι “η απόσπασις των αναγκαίων βουλευτών από τον κ. Παπανδρέου, έγινε με εξαγοράν συνειδήσεων, με υπουργοποίησιν ανθρώπων που δεν θα εγίνοντο ποτέ υπουργοί, ακόμη και με άλλα απαράδεκτα μέσα...”» (σελ. 112). Και 4) «ο Καραμανλής θα γράψει ότι “μετά την παραίτηση Παπανδρέου, κατεβάλλοντο συνεχείς προσπάθειες αποσπάσεως και άλλων βουλευτών της Ε.Κ., με μέσα πολιτικώς και ηθικώς απαράδεκτα”».

[Του Λευτέρη Π. Παπαδόπoυλου, ΤΑ ΝΕΑ, 14/5/2008]

Δεν υπάρχουν σχόλια: