Σάββατο 10 Μαΐου 2008

Ο ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΠΕΠΟΝΗΣ ΑΝΤΙΚΡΟΥΕΙ ΤΟΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Τα Ανάκτορα ζητούσαν απλώς μια αφορμή...
Πώς βλέπει τα γεγονότα του ’65 ο πρώην υπουργός Αν. Πεπονής

Τη δική του θεώρηση των γεγονότων της ταραχώδους δεκαετίας του '60 καταθέτει μέσω συνέντευξης προς την «Κ», ο πρώην υπουργός κ. Αν. Πεπονής. Ο κ. Πεπονής αντικρούει τον ισχυρισμό του πρώην πρωθυπουργού κ. Κ. Μητσοτάκη πως αφορμή για τη ρήξη μεταξύ Γεωργίου Παπανδρέου και Ανακτόρων υπήρξε η επιμονή του πρώτου να αναλάβει το υπουργείο Αμυνας. «Η αλήθεια είναι ότι ο Κωνσταντίνος και οι γύρω του είχαν προαποφασίσει τη ρήξη και αναζητούσαν αφορμή», υπογραμμίζει. Παράλληλα, δε, σημειώνει πως είναι ανακριβές «ότι ο βασιλιάς είχε αποδεχθεί να υποδείξει ο Παπανδρέου οποιονδήποτε βουλευτή ήθελε γι' αυτό το υπουργείο».

Επίσης, ο πρώην υπουργός σημειώνει πως ο Γεώργιος Παπανδρέου από τα τέλη του 1996 διέβλεπε τον κίνδυνο της δικτατορίας και είχε ως βασική πολιτική επιδίωξη να την αποτρέψει, προς χάριν και του Ανδρέα Παπανδρέου. «Συγκρατώ μια φράση του σε σχετική συνομιλία μας. Την αποδίδω, όσο μπορώ πιο πιστά: "Δεν καταλαβαίνετε ότι θα κινδυνεύσει η ζωή του;"», αναφέρει σχετικά ο κ. Πεπονής.

Τέλος, ο κ. Πεπονής χαρακτηρίζει ως «προκλητικά βασιλική την κυβέρνηση Στεφανόπουλου - Μητσοτάκη κ.λπ.», ενώ παραθέτει τη δική του εκτίμηση για τον βαθμό επιρροής του Ανδρέα Παπανδρέου στον πατέρα του. «Η επιρροή του Ανδρέα Παπανδρέου υπήρχε. Ηταν ηγετικό στέλεχος της Ενωσης Κέντρου με αυτοδύναμη λαϊκή απήχηση. Αλλά καθοριστική δεν ήταν. Απόδειξη ότι δεν μετέβαλε την απόφαση του πατέρα του να ψηφίσει την κυβέρνηση Παρασκευόπουλου», καταλήγει ο πρώην υπουργός... [Συνέντευξη στον Κ. Π. Παπαδιοχο, Η Καθημερινή, 11/5/2008]

Δεν υπάρχουν σχόλια: