Τετάρτη 14 Μαΐου 2008

Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ;

Το θέμα έληξε, η Ιστορία δεν άλλαξε

Οι τόνοι έπεσαν, το θέμα θεωρείται λήξαν. Αυτή είναι η κατάληξη των πρόσφατων παρεμβάσεων του κ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με αφορμή την Ιστορία, που λίγο έλειψαν να δημιουργήσουν μείζον πολιτικό ζήτημα στο κυβερνών κόμμα, 43 χρόνια μετά. Προηγήθηκαν βεβαίως η ηχηρή παρέμβαση των ιστορικών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, δηλαδή των κ.κ. Γιάννη Βαρβιτσιώτη και Πέτρου Μολυβιάτη, η προσεκτική πλην δηκτική δήλωση του κ. Μιλτιάδη Εβερτ, το ζυγισμένο μέχρι κεραίας σχόλιο του Θόδωρου Ρουσόπουλου και το «σιωπητήριο» της Ρηγίλλης.

Η ενόχληση των καραμανλικών για τις αναφορές του επίτιμου προέδρου της Ν.Δ. στον ιδρυτή αλλά και για τις αιχμές του -όπως ερμηνεύτηκαν- για τη συντηρητική παράταξη συνολικά, μηδέ του πρωθυπουργού εξαιρουμένου, κατέστη σαφής. Ο κ. Μητσοτάκης, έμπειρος κι ευφυής πολιτικός, αντιλήφθηκε τη Δευτέρα ότι το ενδεχόμενο ρήξης ήταν ορατό. Ο πρώην πρωθυπουργός -όπως αναφέρουν οι συνομιλητές του- δεν είχε σκοπό να θίξει σε καμία περίπτωση ούτε την παράταξη ούτε τον ιδρυτή της ούτε -πολύ περισσότερο- τον κ. Κώστα Καραμανλή. Μάλιστα, κατά τις ίδιες πηγές, εξεπλάγη δυσάρεστα για τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι παρεμβάσεις του, θεωρεί δε ότι παρερμηνεύθηκαν τα λεγόμενα και οι προθέσεις του.
Είναι ασφαλώς προφανές ότι συν τοις άλλοις ο κ. Μητσοτάκης δεν επιθυμεί με κανέναν τρόπο να ανοίξει «πόλεμο» με το καραμανλικό στρατόπεδο, διότι κάτι τέτοιο θα ναρκοθετούσε στο μέγιστο βαθμό τις ηγετικές φιλοδοξίες της υπουργού Εξωτερικών κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη. Φιλοδοξίες οι οποίες δίχως τη στήριξη, μερική ή απόλυτη, των καραμανλικών δεν μπορούν εκ των πραγμάτων να ικανοποιηθούν, όταν έρθει η ώρα.
Ο πρώην πρωθυπουργός έσπευσε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του Alter το βράδυ της Δευτέρας να καταστήσει σαφές πως δεν υπάρχει το παραμικρό ζήτημα. «Ποτέ άλλοτε η παράταξη δεν είχε περισσότερη ενότητα. Ο Κώστας Καραμανλής είναι ο αδιαμφισβήτητος αρχηγός και η παράταξη προχωρά ενωμένη και δυνατή», δήλωσε.
Πρόσθεσε ακόμη πως δεν αποδομεί τον ιδρυτή της Ν.Δ., αντιθέτως τον τιμά απεριόριστα, και απέφυγε οιοδήποτε άλλο σχόλιο. Η χθεσινή κατ’ ιδίαν συνάντηση της υπουργού Εξωτερικών με τον πρωθυπουργό πριν από την Κυβερνητική, για «τρέχοντα ζητήματα», ασφαλώς και έχει σημειολογική σημασία.

[ΤΣΙΟΥΤΣΙΑΣ ΝΙΚΟΣ, Ελεύθερος Τύπος, 14/5/2008]

Δεν υπάρχουν σχόλια: